4G92 + LPG |
Autor |
Wiadomość |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 347 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 28-05-2008, 18:19
|
|
|
Temat zszedł do określenia nazwy zgniłych jaj a nie o to pytam.
Otóż: jadąc Miskiem na benzynie nie czuc żadnych zapachów. Nawet wtedy, gdy dam mu ostro po zaworach. Natomiast na gazie jest zupełnie inaczej. Spokojna jazda, tak jak zawsze się nim poruszam nie ciągnie za sobą nieprzyjemnych zapachów. Natomiast wystarczy poprowadzic obrotomierz tylko na 2 biegach pod czerwone pole i zatrzymać sie i jest taki smród że nie da sie go opisać. Trwa moze 1 min i koniec. Wiec widać wyraźną różnice miedzy jazda na lpg a na 95. |
_________________ Wspomnienie...
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-05-2008, 21:46
|
|
|
Zacznij tankować gaz na lepszej markowej stacji to może będzie mniej zasiarczony bo im więcej wali z kata siarkowodorem tym bardziej zasiarczone paliwo/gaz/ropa i tym bardziej są żrące spaliny co w połączeniu z parą wodną w wydechu elegancko produkuje kwas siarkawy/siarkowy i pięknie zżera wydech |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2008, 22:08
|
|
|
saphire napisał/a: | Zacznij tankować gaz na lepszej markowej stacji |
i tak własnie robie odkąd mam gaz. Nigdy nie zdarzyło mi się zatankować na jakimś zadu... tylko zawsze na stacji z jakimś poważnym logo (co nie swiadczy o tym, że stacja jest poważna .) Różne stacji, ten sam efekt |
 |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-05-2008, 22:46
|
|
|
Mam to samo u siebie w Colcie. Też 4G92 + LPG. Jak długo się jeździ spokojnie (tak pod 2 - 3 tyś i mało dynamicznie) i da się po garach to śmierdzi. Rozwiązanie jest banalne - trzeba zawsze jeździć pod 4-4,5 tyś. wtedy nie ma smrodu - może dla tego że wydech jest cały czas dobrze przedmuchiwany |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2008, 22:58
|
|
|
Hmm Piotras uspokoiłeś mnie troche. Moze faktycznie to wina wydechu. Swoja droga to mam kumpla ktory zakladal gaz u mnie i jak go kiedys spotkam to zapytam. Ciekawe co odpowie.
P.S.
Jak sprawuje sie Colciak na gazie |
 |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2008, 09:17
|
|
|
Tak na serio to myśle że poprostu w pewnym zakresie obrotów (tym wyższym) mieszanka może być za bogata (instalacja II gen - gazownicy ustawiają ją tak w okolicy 3 tyś obr/min. przyjmując te obroty jako wartość uśrednioną przy przeciętnym używaniu samochodu) i stąd początkowo pojawia się taki efekt ale później po "przedmuchaniu" już tego nie czuć. Odnośnie tego jak sprawuje się LPG w 4g92 - przejechane ma ponad 120 tyś na gazie i jak dla mnie rewelacja (teraz przebieg całkowity około 161000 tyś). Przez cały czas śmiga na mobil 1 5w50 - oleju specjalnie jakoś nie ubywa (oczywiście przy szybkiej jeździe zawsze troszke połknie ale to tak mniej więcej 0,5l na 10 tyś - jak jeździ żona nie bierze nic). Sprawdzałem jakiś rok temu kompresje i wszystko było ok. Niestety dalej nie będzie mi dane sprawdzanie wytrzymałości tego silnika z LPG ponieważ misiek idzie na sprzedaż chociaż już czuje że znowu będę żałował jak to było w przypadku sprzedania mojego poprzedniego C50. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
|