Przesunięty przez: swinks_UK 12-04-2009, 18:40 |
legnum-galant vr4 twin turbo spalanie przekładka kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 08-09-2008, 18:15
|
|
|
W naszym pięknym kraju, gdzie szczytem możliwości są 2 pasy ruchu w jednym kierunku, trudno o spalanie na poziomie 10L, zwłaszcza w moim regionie, gdzie tranzyt tirów na wschód znacznie utudnia bezstresową jazdę ze stałą prędkością, nie wspominając o tych śmiesznych ograniczeniach prędkości i policjantach nadal ukrywającyhc się w krzakach. Dlatego też spalanie często przerasta te testowe... ale to tylko takie moje spostrzeżenie... |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
Auto: Sprzedane
|
Wysłany: 08-09-2008, 18:38
|
|
|
Ursus napisał/a: | londolut napisał/a: | Jeśli jesteś nastawiony na kupno VR-4 gdzie jest 2,5 V6 TwinTurbo to pytaniem o paliwożerność się tylko ośmieszyłeś. |
Prześmieszny stereotyp, kiedyś z czystej ciekawości chciałem się dowiedzieć ile takie auto pożera i usłyszałem coś równie śmieszno-głupiego zamiast konkretnej odpowiedzi. |
Dokładnie. Prześmieszną sprawą byłoby kupno VR-4 i zrobienie go na LPG... |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 08-09-2008, 20:00
|
|
|
seir napisał/a: |
Dokładnie. Prześmieszną sprawą byłoby kupno VR-4 i zrobienie go na LPG... |
Powiedz to tym kilku właścicielom VR-ek w UK, co mają założone LPG, a na torze testowo wypadają tak samo .
Może tak dać sobie na luz, bo chłopak zapytał się o spalanie i inne koszty, więc powinien dostać rzeczową odpowiedź, a nie śmichy-hihy od "teoretyków". |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 08-09-2008, 21:16
|
|
|
Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 08-09-2008, 23:18
|
|
|
brodzky napisał/a: | Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6. |
Ciekawy jestem czy potwierdzi to, jak rzeczywiście dokona przeróbki z RHD na LHD w stopniu zapewniającym bezpieczeństwo - nie mówię tu jakiejkolwiek fuszerce dołączając do tego dokumentację fotograficzną z przebiegu przekładki.
Bezpieczeństwo to podstawa i nie ma mowy o cięciu kosztów
Legnum/Galant nie ma symetrycznej ściany grodziowej jak np auta europejskie, w przypadku których całkowity koszt przekładki to 9 kzl
Dlatego to co teraz napiszę, nie chcę żeby było odebrane jako złośliwość - koszt samych części na allegro to jakieś 5-6 tys pln. A co dalej z przekładką Czy to wykona jakiś kowal Czy przysłowiowy pan Kowalski w garażu
No chyba, że mówimy o kwocie rzędu 5k euro
BTW: eremita, - pytanie do Ciebie - zadajesz pytania na PW, jednak nie czytasz odpowiedzi
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-09-2008, 23:36
|
|
|
W naszym kraju nietrudno o spalanie poniżej 10 l - wystarczy jechać przepisowo. Każdy kto mi powie że nie po to kupował szybki samochód żeby tak jeździć niech przestanie jęczeć że samochód pali 20l/100.
W moim Mirage - 1,6l turbo
Trasa - dynamicznie - 12-13l/100km (gaz, hamulec, przelotowa około 140)
trasa - spokojnie - 7,5-8,2l/100km - stała 90-100, gaz w podłodze tylko przy wyprzedzaniu
miasto - dynamicznie - od 17l/100km w górę
miasto spokojnie - 8-9l/100km
Jak widać można. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 09-09-2008, 01:49
|
|
|
Myślę, że odpowiedziami Rocha i Hubeeerta można zakończyć wątek.
Co do przeróbki, to tylko sposób Kochajja jest sensowny, czyli ściana grodziowa plus dalszy ciąg. I jak mówił Roch bezpieczeństwo to nr 1. Masz tu do czynienia z 280 bhp na wejściu więc MUSi być profesjonalnie zrobione.
Poza tym, spalanie to kwestia ciężkości nogi i upodobań.
Do tego koszty serwisowania i dbania o auto by jeździło - i tu najczęściej jest niewesoło. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 09-09-2008, 15:28
|
|
|
swinks_UK napisał/a: | Może tak dać sobie na luz, bo chłopak zapytał się o spalanie i inne koszty, więc powinien dostać rzeczową odpowiedź, a nie śmichy-hihy od "teoretyków". |
I tylko o to chodzi, a swoją drogą ciekawe komu byłoby "prześmieszniej", mi w VR4 z ale z gazem czy komuś w zwykłym 2.5V6 |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
Krzys
Forumowicz SYLVER

Auto: Mitsubishi Galant/Legnum VR4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 470 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:52
|
|
|
Roch_27 , mitsu_pl ma racje 20L da sie osiągnąc bez problemu:( (wiem to z autopsji) |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:58
|
|
|
dzieki za konkretne odpowiedzi
coraz wiecej wiem naraziej jestem na TAK
dolina z tymi czesciami o ktorych pisał swinks_UK i ze jest ciezki dostep do czesci ale jesli sa dostepne to najwazniesze
zreszta koszt legnum + koszt przekładki +spalanie rowna sie wrazenie z jazdy bezcenne
[ Dodano: 09-09-2008, 18:11 ]
roch_27 napisał/a: | brodzky napisał/a: | Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6. |
Ciekawy jestem czy potwierdzi to, jak rzeczywiście dokona przeróbki z RHD na LHD w stopniu zapewniającym bezpieczeństwo - nie mówię tu jakiejkolwiek fuszerce dołączając do tego dokumentację fotograficzną z przebiegu przekładki.
Bezpieczeństwo to podstawa i nie ma mowy o cięciu kosztów
Legnum/Galant nie ma symetrycznej ściany grodziowej jak np auta europejskie, w przypadku których całkowity koszt przekładki to 9 kzl
Dlatego to co teraz napiszę, nie chcę żeby było odebrane jako złośliwość - koszt samych części na allegro to jakieś 5-6 tys pln. A co dalej z przekładką Czy to wykona jakiś kowal Czy przysłowiowy pan Kowalski w garażu
No chyba, że mówimy o kwocie rzędu 5k euro
BTW: eremita, - pytanie do Ciebie - zadajesz pytania na PW, jednak nie czytasz odpowiedzi
pozdro |
jeszcze raz dzieki za odpowiedz tą i tą na PW nie przeczyałem bo odpowiedziłeś wczoraj o 9 a wczoraj nie miałem czasu buszowac po necie dopiero dzisiaj |
|
|
|
 |
|