Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander vs Tiguan
Autor Wiadomość
jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2009, 13:27   

Outlander jest zdecydowanie bardziej przestronnym autem - ogromna kabina i przepastny bagażnik. Do tego super rozwiązaniem jest tylna klapa - jedna część otwiera się do góry, a z dolnej można korzystać jak z wygodnej ławeczki na dwie osoby - gdziekolwiek zaparkujemy Outlandera ( las, woda... ogólnie plenery:) zawsze jest gdzie usiąść :)

A na trasie... nie wiem jak Tiguan, ale w Outku przy nawet ponad 130km/h można śmiało jechać dosłownie slalomem ( oczywiście mowa o zamkniętym odcinku drogi :D ) - trzyma się drogi lepiej niż niejedna osobówka, jest baaaaardzo przewidywalny.

Wady....

...

...

...

jeszcze szukam...

...

No dobra - nie jest najlepiej wyciszony. Silnik 2.0 tdi ma bardzo zróżnicowane opinie. Przed rozgrzaniem po prostu klekocze. Za to spalanie 7l na trasie przy masie i rozmiarach Outka to chyba nie jest zły wynik.

A jak ktoś chce więcej mocy to zawsze jest 2.2 hdi, który do niedawna był w zastraszającej cenie, a teraz w wersjach Instyle i Intense Plus (2008) 2.2 hdi można dostać w cenie 2.0 :)

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 21-03-2009, 00:06   

Z tym trzymaniem i przewidywalnością outka II to bym raczej w takie euforie nie popadał. Samochód z napędem na jedną oś nie prowadzi się wcale, trochę lepiej wygląda sprawa przy 4x4 ale też rewelacji nie ma. Jeździłem 2.0 TDi podkręconym do coś około 170KM (samochód testowy) - po pierwsze na 1 i 2 muł straszny na 3 już jakoś jechał ale dopiero po przekroczeniu 2 tys obr/min. po drugie żeby w nowym samochodzie (nowej konstrukcji) i za w sumie nie małe pieniądze podczas gwałtownego przyśpieszania wyrywało kierownice z rąk - dla mnie to jakieś nieporozumienie

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2009, 10:19   

piotras napisał/a:
po drugie żeby w nowym samochodzie (nowej konstrukcji) i za w sumie nie małe pieniądze podczas gwałtownego przyśpieszania wyrywało kierownice z rąk - dla mnie to jakieś nieporozumienie

no coz naped na przod;)

jurekschroda 
Forumowicz

Wysłany: 24-03-2009, 16:53   

Cytat:
Z tym trzymaniem i przewidywalnością outka II to bym raczej w takie euforie nie popadał. Samochód z napędem na jedną oś nie prowadzi się wcale, trochę lepiej wygląda sprawa przy 4x4 ale też rewelacji nie ma.

Po pierwsze - po co jeździć w trybie 2WD ?
Po drugie - nie ma suv-a oprócz forestera, który na szosie potrafi tak wywijać jak Outlander.
Jeśli tego nie dostrzegłeś na jeździe testowej, to miałeś do czynienia z :butthead: która nie potrafiła pokazać zalet auta, a nie sprzedawcą.

Cytat:
po drugie żeby w nowym samochodzie (nowej konstrukcji) i za w sumie nie małe pieniądze podczas gwałtownego przyśpieszania wyrywało kierownice z rąk - dla mnie to jakieś nieporozumienie
- pierwsze słyszę :shock: (a słyszałem dużo) może testówka jakaś nie tego ?

piotras 
Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 00:06   

"Po drugie - nie ma suv-a oprócz forestera, który na szosie potrafi tak wywijać jak Outlander. " Sprawdzałeś sam czy opinia zasłyszana ?

Outlandera prowadziłem sam a nie sprzedawca - pewnie gdyby to robił on to by tak jechał żeby było ok. Skoro jest 2WD to znaczy że jest do jazdy (w korkach po mieście 4x4 jest do niczego nie przydatne) - jak nie ogarniają przedniego napędu to niech robią wersje ze stałym 4x4. Ja czułem lekkie wożenie samochodem nawet w trybie 4x4 - dokładnie wtedy kiedy wyprzedzałem wolno jadący samochód. Najpierw ostro wyskoczyłem na lewy pas mocno dodając gazu, w trakcie wyprzedzania samochód złapał już odpowiednie obroty i w trakcie dosyć gwałtownego powrotu na swój pas okazało się że samochód ma chęć jazdy w zupełnie inna stronę. Generalnie samochód jest za drogi na to co oferuje. Słaby i głośny silnik (nawet po modyfikacji), twarde plastiki w środku, jakieś dziwne dzwięki z układu hamulcowego (jakby metal o metal tarł), 3 rząd - symboliczny (nie wiem po co wogóle go montują, bardzo wąski i mały bagażnik przez mocno wchodzące do środka wnęki kół (generalnie swoją pojemność zawdzięcza chyba tylko wysokości do której można go załadować), natomiast jego plusem jest niewątpliwie wygląd - wyróżnia się na ulicy. Ostatnio przejeździłem już parę samochodów testowych - Pathfinder, Outlander, S-Max, E60 530d i gdyby nie to że potrzebuje samochodu z 3 rzędem to wybrał bym zdecydowanie BMW (ale to wogóle jest inna bajka) a tak narazie nr 1 jest S-Max - Pathfinder to jakaś pomyłka, Outlandera jeszcze bym z chęcią przetestował 2,2l - może silnik byłby ok

jurekschroda 
Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 13:53   

Jeśli chodzi o Twoje pytanie na początku, to sprawdzałem sam. I to na szczęście wielokrotnie.

Cytat:
w trakcie dosyć gwałtownego powrotu na swój pas okazało się że samochód ma chęć jazdy w zupełnie inna stronę.

To chyba rzeczywiście coś było nie tak z testówką, jedyne wyjście.

Cytat:
Generalnie samochód jest za drogi na to co oferuje.

Spróbuj znaleźć suv-a, który oferuje lepsze wyposażenie za mniejsze pieniądze :lol: :lol: :lol:

Cytat:
twarde plastiki w środku,

Ważne, żeby nie trzeszczały. A że twarde - w Pajero też nie masz miękkich. Jakościowo są ok, a przecież nie są po to, żeby się do nich przytulać. Jak chcesz miękkie to zapraszam do francuzów :?

Cytat:
jakieś dziwne dzwięki z układu hamulcowego

Teraz już jestem pewien, że trafiłeś na jakąś trefną testówkę.

Cytat:
3 rząd - symboliczny (nie wiem po co wogóle go montują

Po to, żeby w razie czego okazjonalnie na krótkie dystanse przewieźć jedną/dwie osoby więcej i nie brać do tego celu drugiego auta. Trudno coś wygodnego zmieścić w pojemności schowka, prawda ?

Cytat:
bardzo wąski i mały bagażnik przez mocno wchodzące do środka wnęki kół

Taaa, mały bagażnik :lol: :lol: :lol: widzę że nie porównywałeś bagażnika Outlandera z innymi suvami. Zobacz sobie ravkę, tiguana, vitarkę i jeszcze kilka innych, o pikusiach w rodzaju kugi i kalosza nie wspominając :ANAL:

Jeśli potrzebujesz auta z trzecim rzędem siedzeń to nie szukaj wśród suv-ów, a raczej wśród vanów właśnie takich jak smax. Zalety suva w postaci wyższego zawieszenia i napędu 4x4 (czyli większej wszechstronności auta) najwyraźniej nie trafiają w Twoje potrzeby, skoro nr 1 jest smax.
Po Outlanderze pojechałeś ostro :wink: z czym moje serce nie może się pogodzić :wink:
a jest to w swojej klasie jedna z najlepszych propozycji - oczywiście trudno o to, aby spełniał oczekiwania kogoś, komu tak naprawdę potrzebny jest van a nie suv - dlatego wątpię, abyś w aktualnej ofercie mitsu znalazł coś dla siebie. Chyba czeka Cię przyszłość Fordmaniaka :wink:

piotras 
Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 22:36   

ravka, tiguan i vitara bagażnika nie maja wogóle. Ja bym to raczej nazwał dużym schowkiem na prezerwatywy ;) Rozglądałem się za 3 rzędowym suvem ponieważ czasami muszę wjechać w jakieś głębsze błoto na budowach i lubię samochody które się jakoś wyróżniają. Niestety Vany są takie trochę tatuśkowate i dla starszych Panów (stąd jeżeli już to właśnie S-Max a nie np wyższy Galaxy). Odnośnie plastików to jednak czasami coś dało się w nim słyszeć a to że lubię miękkie - w skodzie żony są miękkie i boczki i cała deska a samochód jest o klasę niżej niż Outek. Outlander podobał mi się bardzo do póki do niego nie wsiadłem i się nie przejechałem - niestety trochę się rozczarowałem i również i moje serce nie może się z tym pogodzić ;) - myślałem że znowu wrócę do mitsu ale widzę że ostatni fajny samochód jaki zrobiła ta firma to był galant rekinek 2,5V6.
PS odnośnie kalosza. Oglądając Pathfindera (wnętrze zrobione z jakiś materiałów po recyklingu) Pan zaproponował mi oglądniecie kalosza w wersji+ miała właśnie trzeci rząd siedzeń. Po ustawieniu fotela kierowcy do swoich wymagań chciałem sprawdzić jak się siedzi w drugim rzędzie. Pomimo odsunięcia tylnych foteli na max nie zmieściłem się i podziękowałem - dalej samochodu już nie oglądałem

eler1 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID
Wysłany: 26-03-2009, 10:39   

piotras ja też szukałem coś dużego Vana 4x4 i padło na Outlandera II [2.0DID] z Vanów chciałem Dodge Caravan 4x4 ale na europe nie ma . Co suvów to miałem poprzednio hondę CRV 2.2i-ctdi w nowej budzie i tak bagażnik może już być 530l silnik też całkiem cichy ale za to za niski wszystkie plastiki poobrywane oraz też czasami słychać było jakieś trzaski z kokpitu oraz sprzęgło też potrafiło się poślizgnąć reszta ok pozytywnie. Outlader II wybrałem ze względu na wyposarz.,cenę,kratę Vat oraz 3 rząd siedzeń, a co mogło być lepiej to cichszy silnik lepsze plastiki,a co do francuza 2.2 wybili mi z głowy za dużo problemów z silnikiem skrzynią, sprzęgłem i niewielka różnica w osiągach, 2.0DID też się ładnie zbiera oraz twardość zawieszenia porównywalna z CRV. Reszta się okaże w praniu. A co do forestera boksera fajny suv ale za mały bagażnik na moje potrzeby oraz dosyć miękki , skrzynia bardziej ścisła i lekko haczy jak zimny ale za to super napęd co brakuje w outladerze. Najlepiej żeby był silnik hondy,napęd forestera, buda outlandera, wykończenie BMS X5 cena z TATY :D ale takie to tylko w ERze

jurekschroda 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2009, 11:49   

Cytat:
napęd forestera
tego bokserka to faktycznie można subaru pozazdrościć :P niech im będzie :wink:

Cytat:
co do francuza 2.2 wybili mi z głowy za dużo problemów z silnikiem skrzynią, sprzęgłem i niewielka różnica w osiągach, 2.0DID też się ładnie zbiera

Francuz ma odczuwalnie lepsze odejście powyżej 100km/h.... ale jest żabojadem... no jakoś tak bardzie mnie przekonuje klekot vw - przynajmniej trudno o bardziej rozpowszechniony silnik diesla - przynajmniej nie będzie problemu z serwisem po gwarancji ze względu na dobrą dostępność części :wink:
w sumie tak patrzę trochę pod siebie tzn z perspektywy przyszłego właściciela. Na razie wprawdzie mam tylko dosyć duże możliwości jazdy nowym Outkiem - tak się na niego napaliłem :twisted: , że za dwa-trzy lata na pewno będę polował na jakąś używkę Outlandera II - i wtedy wolałbym mieć jednak 2.0 DiD

przem 
Nowy Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 27-03-2009, 14:42   

eler1 napisał/a:
kratę Vat oraz 3 rząd siedzeń,

Mam pytanie

Jak to załatwiłeś, że masz kratę ( samochód ciężarowy -VAT do odliczenia) i TRZECI rząd siedzeń? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, w którym miejscu jest ta krata, co z drugim rzędem siedzeń(3 czy 2 miejsca) i co z ladownościa powyżej 500kg.

Obecnie outlander Int+ 2.0 [2009] to cena 116tyś. Tiguan 2.0 [108tys]. Brak decyzji nadal

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 28-03-2009, 10:23   

Cytat:
Brak decyzji nadal
jak jeździsz w większości po W-wie to Tiguana łatwiej zaparkować. Jak potrzebujesz bagażnik, to zbyt dużego w nim go nie znajdziesz. Silnik taki sam. wzornictwo kwestia gustu. Plastiki obydwie marki nie mają zachwycających. Napęd + na Outlandera. A 8 tys. to jak będziesz rozmawiał o konkretach to pewnie wytargujesz.

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 28-03-2009, 11:52   

rezon napisał/a:
Silnik taki sam.

W Tiguanie nie montują już czasem CR?

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2009, 12:36   

KowaliK napisał/a:
rezon napisał/a:
Silnik taki sam.

W Tiguanie nie montują już czasem CR?

W Tiguanie diesle są na CR. To pierwszy model Volkswagena w którym montowano 2 litrowca z CR :wink:

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 28-03-2009, 12:50   

bartek2800 napisał/a:
To pierwszy model Volkswagena w którym montowano 2 litrowca z CR

A nie był nim nowy Passat? :wink:

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2009, 14:08