Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Elastyczność samochodów
Autor Wiadomość
Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2011, 15:19   

Nie tylko w VW nic się nie dzieje......W Mietkach, Fordach, Oplu, Nysie (z silnikiem Renault) którymi jeździłem jest tak samo.....i to co gorsza im nowsze auto, tym gorzej....... nie miałem jeszcze okazji jechać nowym DiDem, który podobno nie puchnie przez Miveca.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

daron64 
Mitsumaniak

Auto: S40 2.0 bez T
Wysłany: 13-04-2011, 15:33   

Fragu
mialem podobna(a moze i nie, ale jakos mi sie przypomnialo) sytuacje-w wakacje uzywalem auta brata bo mial sluzbowe, a jego stalo pod domem nieuzywane. I po paru miesiacach odciagalem mu ten samochod bo mu byl potrzebny i jechalem za rodzicami, bo w odwiedziny jechali. Auto ojca-s40, 1.8(115hp), masa 1310kg, auto brata, ktorym jechalem-baleno w sedanie, 1.8(121hp), masa 990kg. Subiektywne odczucie podczas jazdy volvo, to ze niespecjalnie sie zbiera i elastycznoscia nie powala(w porownaniu do suzuki), a baleno hmm jak to ktos fajnie ujal tu na forum - ogien w szopie, w porownaniu z tym czym jezdzilem to no nie ma, ze nie idzie. I wracajac do tematu, na papierze chyba widac co lepiej wyglada, ale w trasie pod wzgledem elastycznosci powiem, ze ledwo moglem za ojcem nadazyc. Od zera na przyspieszeniu suzuki lepiej szlo, ale juz pod wzgledem elastycznosci to bieda byla w porownaniu do s-ki.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 13-04-2011, 15:48   

Baleno jest potwornie głośne, przez co wydaje się być szybkie......

Mam świetne porównanie 1.9 TDi z 1.6i w Skodzie Octavii - jechaliśmy we 3 osoby Octą TDi z Wawki do Gorzowa Wielkopolskiego po Octe dla kumpla. TDi jedchało fajnie, przyspieszało wystarczająco, 1.6 przy nim to straszny muł......do czasu powrotu kiedy na autostradzie jechałem sam w TDi a kumple we 2 w 1.6...... uciekali mi w każdej sytuacji......poza wyścigiem na 5 biegu 60-100

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

daron64 
Mitsumaniak

Auto: S40 2.0 bez T
Wysłany: 13-04-2011, 16:31   

Bartek
No nie wiem jakim(silnik) baleno jezdziles, fakt ciche nie jest w porownaniu do Cari, juz o s-ce nie wsponinajac. Ale osobiscie to bym nie powiedzial, ze przez glosnosc wydaje sie, ze jest szybszy. Ze przez spojler, wydech, czy tez kozacka nakleke w plomienie na drzwiach jezdzi auto szybciej to wiedzialem, ale ze przez to, ze jest kiespsko wygluszone to nie wiedzialem =D Ale fakt kiedys patrzylem na dane fabraczne, tylko przyspieszenie znalazlem, to w volvo bylo 10,5 a suzuki 10,2..a jak sie jedzie to subiektywnie dzieli je, moze nie przepasc, ale sporo.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 13-04-2011, 21:15   

Dlatego warto tez znać wykres km i momentu

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 13-04-2011, 23:27   

Takie moje porównanie CJ4A do bratowego Audi A6 C5 1,9TDi 110KM. Otóż pewnego razu musiałem pojechać brata samochodem i np w sytuacjach, kiedy widzę z daleka, że jest czerwone światło i jadę na powiedzmy 4 biegu te 40-50km/h, nagle zmienia się na zielone i wciskałem gaz, to bez redukcji się niestety nie obeszło. Coltem powiedzmy, że mogę "spokojnie" przyśpieszać na tej "czwórce" przy takich prędkościach. Dziwnie mi się było przerzucić na diesla tak nagle na jeden moment, mieszania w biegach jest dużo więcej niż w benzynie, natomiast trzeba przyznać, że moment obrotowy robi swoje i przy ruszaniu ze świateł czuć wcięcie w fotel nawet jak były osoby na pokładzie. Colt jednak pasażerów dużo bardziej odczuwa i już jeżdżąc z moją dziewczyną ważącą 50-52kg czuję różnicę w przyśpieszeniu.
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 21-04-2011, 14:45   

mystek, sprawdzałeś może Colta ? :wink:

FIESTA ST150

pyjte 
Mitsumaniak
Klaun Szyderca

Auto: demo
Wysłany: 21-04-2011, 19:09   

Co do elastyczności diesli to polecam z podwójnym turbo- mała turbina tłoczy na na niskich, potem załącza się duża. Nie ma co prawda tego złudnego wbicia w fotel (efekt turbodziury) ale jeździ się całkiem fajnie: np. taki silnik Mercedesa 250CDI 204KM 500Nm ciągnie od około 1400obr/min bez redukcji przy automacie i nie "puchnie" do red line. Inna sprawa, ze chodzi jak traktor :shock:

Jak szukasz czegoś naprawdę elastycznego to polecam Colta GTI :P Na trójce od 30 płynnie i szybko rozwija moc do dużo ponad prędkości dozwolone na polskich drogach...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-04-2011, 19:35   

pyjte napisał/a:
Na trójce od 30 płynnie i szybko rozwija moc do dużo ponad prędkości dozwolone na polskich drogach...

No nie mów że leci ponad 140km/h na trójeczce bo nie uwierzę....

pyjte 
Mitsumaniak
Klaun Szyderca

Auto: demo
Wysłany: 21-04-2011, 19:55   

krzychu napisał/a:

A jednak :lol:

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 21-04-2011, 21:04   

krzychu napisał/a:
pyjte napisał/a:
Na trójce od 30 płynnie i szybko rozwija moc do dużo ponad prędkości dozwolone na polskich drogach...

to żaden wyczyn...sejak sporting 1,1 55km na trójce do odcinki miał 140, matiz(0,8, 52km) do odcinki miał na 3-ce chyba 110 a na 4 miał 140(sam sprawdzałem)

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 21-04-2011, 22:39   

krzychu napisał/a:
nawet 1,6 ponad limit autostradowy na trójce jedzie

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-04-2011, 22:43   

m6riano napisał/a:
sejak sporting 1,1 55km na trójce do odcinki miał 140

Nie wiem gdzie miał odcinkę ale w abarcie (układ napędowy chyba ten sam) miałem na biegach od 1-4 do czerwonego (chyba 6 tys) i na pewno ponad 140 nie sypałem. Dziwiło by mnie to trochę bo sporting/abart ma bardzo krótką skrzynię (dopiero 5-tka jest długa). Może mówisz o wersji ze zwykłą skrzynią i silnikiem 1,1? To bym uwierzył. Takiego nie cisnąłem za bardzo bo nie miał obrotomierza, ale skrzynia była zauważalnie dłuższa.

A co do tych 140km/h to mój pewnie na odcince pójdzie do 140 (7 tys mija dokładnie przy 130, a do odcinka jest 600 obrotów). Ale nie sądzę żeby colcik leciał jakoś cytat "dużo ponad prędkości..." 140km/h.....

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 22-04-2011, 18:56   

krzychu, musisz się przejechać zdrowym gietejem

Odpowiedz do tematu