Debata na temat regulaminu konkursu (wydzielone) |
Autor |
Wiadomość |
shutter
Mitsumaniak

Auto: Pajero'02 3.2DiD v78
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 61 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 27-04-2011, 19:10
|
|
|
Ja też jestem zwykłym mitsumaniakiem, ale nie oznacza to, że miałbym rezygnować z możliwości jakie mi daje sprzęt czy oprogramowanie. Również co raz więcej kompaktów oferuje możliwość robienie w RAW'ach i związku z tym możliwość dalszej obróbki.
Generalnie chodzi mi (i chyba nie tylko mi) o dopuszczenie możliwości naprawdę podstawowych ingerencji w wykonane zdjęcie, takie jak poprawa kontrastu, korekty ekspozycji czy balansu bieli. Jeżeli zdjęcie jest ciekawe, niebanalne to takie zmiany nie wpłyną na jego wartość merytoryczną czy emocjonalną.
Po za tym cudów nie ma i ewidentnie uwalonego technicznie zdjęcia powyższymi metodami naprawić się tak po prostu nie da (chyba że ktoś za dużo ogląda CSI). |
_________________ Pozdrawiam, Szymon
Moja galeria foto |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-04-2011, 22:35
|
|
|
shutter napisał/a: | poprawa kontrastu, korekty ekspozycji czy balansu bieli |
Nie zdajesz sobie chyba sprawy, że osoby które mają aparat i chcą startować w konkursie=zabawy(jak ten) nie są amatorami fotografii i nie znają się NAWET na zmianie kontrastu.
Tu nie wygrywasz góry złota tylko się bawisz. Jak chcesz wykorzystać sprzęt to rób zdjęcie takie, którego poprawić nie musisz.
No Ja też bardzo chętnie wykorzystałabym możliwości programów graficznych, ale nie o to chodzi. Chyba, że gramy o samochód/lustrzankę/wycieczkę a nie uścisk dłoni prezesa
Mam nadzieję, że się nie uraziłam- po prostu nie każdy potrafi |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
shutter
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2011, 00:10
|
|
|
Robię zdjęcia głównie dla przyjemności i z chęci udokumentowania różnych wydarzeń. Mimo tego staram się, żeby było one dobre (poprawne) technicznie, co czasami wymusza poprawki na komputerze. Oczywiście jeszcze raz podkreślam, że chodzi mi o naprawdę podstawowe rzeczy, które mogę zrobić w sofcie (DPP) dostarczonym przez producenta aparatu. PS'a używam w zasadzie jedynie do zabaw z fotografią B&W, gdyż tam tylko mam odpowiednie filtry.
Trzeba też pamiętać, że mamy do dyspozycji darmową Picasę, która jest pomyślana jako program dla ludzi, którzy nie mieli nigdy styczności z obróbką zdjęć na komputerze. Pamiętajmy również, że nie zawsze moment naciśnięcia spustu migawki kończy proces twórczy zdjęcia...
Co do samego konkursu: tak się składa, że każdy konkurs fotograficzny traktuję jako zabawę. Nie ważne czy do wygrania jest uścisk dłoni prezesa czy jakaś rzecz materialna. Gdyby mi zależało, to bym puścił zdjęcie po obróbce na konkurs i siedział bym cicho. Ale było by to nie fair play w stosunku do innych. Dlatego nie wysyłam...
Jednakże pojawienie się wydzielonego wątku na ten temat sugeruje, że problem konkursowego regulaminu nurtuje więcej osób. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2011, 00:15
|
|
|
shutter napisał/a: | ednakże pojawienie się wydzielonego wątku na ten temat sugeruje, że problem konkursowego regulaminu nurtuje więcej osób. | konkurs dla zdjęć po edycji nie zgromadził jakoś chętnych do współzawodnictwa. Woleli oni zmienić tem w którym startują Ci którzy zdjęć nie edytują.
Wszystko jest na Forum, wystarczy poczytać.
To mój ostatni post o konkursie - zrezygnowałem z uczestnictwa i nie zamierzam do niego wracać. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-04-2011, 08:17
|
|
|
Shutter chyba trafnie ujął sedno sprawy czyli modyfikacje foty które ingerują w jej treść.
Generalnie temat jest bardzo zależny od punktu widzenia i praktycznie każdy ma swój własny pogląd na to co jest a co nie jest ingerencją w fotkę.
Może po prostu lepiej dopuszczać wszystko jak leci byle by przy focie był zgrubny komentarz autora co do zakresu modyfikacji które uczynił a najwyżej jury podzieli zgłoszone foty na kilka kategorii.
Co do udziału w konkursie to także nie biorę niemniej ta kwestia mnie nurtuje bo chciał bym tu widzieć większy ruch i ciekawe fotki no i stale rosnący poziom |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-04-2011, 09:14
|
|
|
saphire napisał/a: | najwyżej jury podzieli zgłoszone foty na kilka kategorii. |
Często fotek były 3, albo 4.... Zadbaj o to żeby ściągnąć 15 osób które zamieszczą foty, wtedy można dyskutować nad podziałem na grupy... |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 28-04-2011, 09:27
|
|
|
Czyli generalnie temat umiera. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2011, 09:30
|
|
|
Dlatego np. jak ktoś tam dorzucił lekka winietkę (nie przeglądam się fotką jakoś wnikliwie pod kątem przeróbek) nie rzuciło się mi to w oczy... Ktoś zauważył, auto się przyznał (nie czytał regulaminu) ale na zasadzie dobrej zabawy fotka brała udział w głosowaniu....
Ogólnie konkurs nie boli taki a nie regulamin tylko brak chętnych do zamieszania fotek Latem chyba jest lepiej więc może nie umrze... |
|
|
|
 |
atsar
Mitsumaniak młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 857 Skąd: Grudziądz/Dolna Grupa
|
Wysłany: 28-04-2011, 10:49
|
|
|
konkurs przeżyje nie takie zmiany
ale krzychu ma racje, przychodzi wiosna, lato, jesień i zdjęć jest sporo, przychodzi zima i nastaje bloga cisza kiedyś już robiliśmy dwa oddzielne konkursy ale ten z przerobionymi padł tak szybko jak się pojawił. Poza tym najważniejszy jest podpunkt 11a który nie raz dopuszczał fotki po zmianach, ze złą data, z winietą itp. Wstawiajcie fotki i się okaże czy przejdą czy nie, czasem nie przejdą bo np. bierze udział 15 fotek bez przeróbek,z prawidłową data, czasem przejdą bo są np tylko 3 fotki zgłoszone do konkursu. Pamiętajmy tak jak mówi vendetta, to jest tylko zabawa. Więc bawmy się. |
_________________ !!PeAcE!!! |
|
|
|
 |
Drive4Fun
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Instyle+ 1.8
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 28-04-2011, 16:26
|
|
|
saphire napisał/a: |
Co do udziału w konkursie to także nie biorę niemniej ta kwestia mnie nurtuje bo chciał bym tu widzieć większy ruch i ciekawe fotki no i stale rosnący poziom |
A przepraszam, czy uważasz, że poziom fotek nie może rosnąć bez ingerencji w nie programami graficznymi? |
|
 |
saphire

|
Wysłany: 28-04-2011, 20:47
|
|
|
Rzecz w tym że samo "wywołanie" fotki z RAW do JPG to już ingerencja programem graficznym... |
|
|
|
 |
Drive4Fun
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Instyle+ 1.8
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 28-04-2011, 21:28
|
|
|
Moim skromnym zdaniem, idea takich konkursów jakie są organizowane tutaj, ma na celu wyrównanie szansy uczestników (nie wszyscy mają opanowany w stopniu podstawowym PS czy inny szop), tym samym zachęcenia ich do nadsyłania swoich fotek. Dla mnie, im prostszy regulamin tym lepiej dla zabawy. Jest oczywiście ta niedogodność, że ambitniejsi, mający za cel nie zabawę, a wygraną za wszelką cenę znajdą milion sposobów na obejście tych kilku zasad, i nawet najbardziej rozbudowany regulamin (oprócz zupełnej dowolności oczywiście) tego nie zmieni, ale w konfrontacji amatorów ze specjalistami w obróbce zdjęć po kilku konkursach zostaną tylko ci drudzy. I kiszka
Reasumując, jestem za pozostawieniem tego konkursu w obecnej formie, a poprawiaczy nie biorących w nim udziału namawiam do odpalenia konkursów w formie jaką sobie wymarzą
Dziękuję za uwagę . |
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-04-2011, 21:34
|
|
|
A nie chodzi o pokazanie fajnego pomysłu na zdjęcie czy ciekawego ujęcia? Wydawało mi się, że liczy się inwencja twórcy, a nie posiadane umiejętności obsługi programów graficznych |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2011, 21:41
|
|
|
saphire napisał/a: | Rzecz w tym że samo "wywołanie" fotki z RAW do JPG to już ingerencja programem graficznym... |
Wywołaj na ustawieniach z puszki... Oczywiście powiesz że są jeszcze mapy kolorów które nie każdy program ma takie same, może algorytmy odszumowania inne, ale to jest pomijalne w tym konkursie. Przecież Ci co ocieniają nie mają skalibrowanych monitorów, a uwierz to co jest fabrycznie w laptopach, a po kalibracji miernikiem to 2 różne światy... |
|
|
|
 |
shutter
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2011, 22:13
|
|
|
Hmm ambicja, że chcę zrobić lepsze zdjęcie kosztem zabawy... Gdyby tak było, to zignorowałbym zapis w regulaminie. Ale uważam, że nawet zabawa powinna być fair, tak więc swoich zdjęć nie zgłaszam. I nawet bym się nie na tym nie zastanawiał (ktoś widocznie ustalił takie reguły, a nie inne), gdyby nie pojawił się obecny wątek.
Idąc dalej takim tokiem rozumowania, że nie każdy ma pojecie o postprocesie, należało by również odrzucić te zdjęcia, które są robione profesjonalnym sprzętem, ustaw manualnych, błyskiem wypełniającym, zoomowaniem itp itd. Wcale nie chcę dążyć za wszelką cenę do wygrania, ale nie poradzę że dla mnie zrobienie zdjęcia nie koniecznie kończy się w momencie naciśnięcia spustu migawki.
Prowadząc warsztaty dla zwykłych zjadaczy chleba z fotografii, poza wyłożeniem zagadnień związanych z aspektem technicznym wykonywania zdjęć, zachęcam ludzi do zapoznania się z oprogramowaniem dołączonym przez producenta sprzętu (nawet tym najprostszym) oraz pobawieniem się najzwyklejszą, ogólno dostępną i darmową Picassą. W sumie przecież i tak zanim zdjęcie trafia tutaj (czy gdzie indziej), lądują u fotografującego na jego komputerze.
I na koniec moich przemyśleń: gdyby nie ograniczenie regulaminowe, może ktoś, kto do tej pory po prostu pstrykał fotki, podszedł by do sprawy bardziej ambitnie, sięgnął by po nawet najprostsze narzędzia i w ten sposób poszerzył by swoje możliwości i umiejętności. Bo nawet w przedszkolu zabawa ma ma na celu jakąś naukę.
Aha, i nie mam oczywiście nikomu za złe, że ma inne poglądy na ten temat - jego prawo. Wrzucam tylko swoje 0.03PLN, a jak będzie, to leży w gestii tych co tu rządzą. |
_________________ Pozdrawiam, Szymon
Moja galeria foto |
|
|
|
 |
|