Zamknięty przez: Hubeeert 21-07-2011, 20:06 |
[Carisma] Carisma po wypadku... |
Autor |
Wiadomość |
Premieros
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 106 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 17-07-2011, 11:42
|
|
|
Jakbyś potrzebował to ja mam sporo części do carismy nawet praktycznie całą carismę do sprzedaży na części. Co do ceny zawsze można się dogadać, zdziercą nie jestem :], Generalnie taniej nie znajdziesz :]
pozdrawiam |
|
|
|
 |
fito123
Forumowicz
Auto: Carisma 1 98r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Cze 2011 Posty: 77 Skąd: Dłutów
|
Wysłany: 17-07-2011, 11:48
|
|
|
Premieros napisał/a: | Jakbyś potrzebował to ja mam sporo części do carismy nawet praktycznie całą carismę do sprzedaży na części. Co do ceny zawsze można się dogadać, zdziercą nie jestem :], Generalnie taniej nie znajdziesz :]
pozdrawiam |
Premieros możesz zdjęcia zapodać? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-07-2011, 11:48
|
|
|
kuzi napisał/a: | Nie. Nie zapomniałem, jednakże była to robota lakiernicza. Ja tutaj mówię o mechanice i blacharce i podana kwota tylko tego dotyczyła. | Aby napewno kuzi napisał/a: | Jeżeli skorzystasz z mojej propozycji pomocy cały zabieg ratowania Carismy może zamknąć się w przedziale 1000-1500 zł, a nie 5000 zł. |
Mi się wydaje, że na początku nie byłeś świadomy tegol co piszesz, a robote lakierniczą idzie tak samo spaprać jak blacharską i mechaniczną, tylko, że przy tych ostatnich skutki są fatalne a blacharka zawsze wiąże się z lakiernictwem. Cytat: | Przykro się robi czytając takie słowa. Chcę pomóc koledze. Znamy się, mam czas i chęci. Jesteśmy bądź co bądź w klubie, w którym promowana jest pomoc innym klubowiczom. Jednakże takie słowa jakby przeczą temu wszystkiemu.
Nie wszyscy klubowicze są bogaci. Nie każdego stać na naprawę przewyższającą wartość samochodu. Niektórzy preferują wersje budżetowe. Ważne tylko by doprowadzić samochód do stanu używalności: żeby dobrze wyglądał i - PRZEDE WSZYSTKIM - nie stanowił zagrożenia na drodze. Jeżeli nie miałbym sporej sumy pieniędzy na ratowanie samochodu a ktoś zaproponowałby pomoc - skorzystałbym. | Nie graj roli urażonego bo doskonale rozumiesz o co się rozchodzi, pomóc można, ale aby ta pomoc nie miałą więcej negatywnych skutków jak korzyści, tymbardziej pewnymi słowami urażasz pewne grono ludzi, wielu jest takich co groszem nie śmierdzą, ale trzeba racjonalnie podchodzić do rozwiązania problemów a nie dawać złudne propozycje.
[ Dodano: 17-07-2011, 11:56 ]
Dodam jeszcze że takie naprawy powinni wykonywać ludzie którzy mają z tym do czynienia i mają ku temu doświadczenia, ja kiedyś o mało co życia nie straciłem jak z jadącego auta przed moim wypadł pewien element konstrukcyjny i stłukł szybe czołową na wysokości mojej twarzy, było to dawno temu, jeszcze nie jeździłem miśkiem, po zgłoszeniu sprawy na policje sprawa się do tego stopnia wyjaśniła, że nawet ukarano tych co wykonywali naprawe przy aucie z którego odpadł ten element. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Master
Mitsumaniak Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 120 Skąd: Busko-Zdrój
|
Wysłany: 17-07-2011, 15:43
|
|
|
Nie sztuka jest naprawić drogo i dobrze tylko tanio i dobrze a co do szpachli to po co np szpachlować pognieciony błotnik jak można go wyrzucić i założyć cały od innego bądź nowy i tylko go polakierować albo nawet znaleźć cześć w takim samym kolorze |
_________________ Jadę sobie dziurą, aż tu nagle asfalt |
|
|
|
 |
fito123
Forumowicz
Auto: Carisma 1 98r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Cze 2011 Posty: 77 Skąd: Dłutów
|
Wysłany: 17-07-2011, 17:37
|
|
|
Master napisał/a: | Nie sztuka jest naprawić drogo i dobrze tylko tanio i dobrze |
Błotnik tak jak najbardziej maskę,zderzak też ,tylko przy 60km/h to to jest wierzchołek góry lodowej .
Master chodzi o konstrukcje tą której nie widać o ile się cofnęły/ła podłużnice/ca
Kielichy czy są na swoim miejscu i 100 innych rzeczy które mogły dostać .
Każdy chce pomóc doradzić jak najtańszym kosztem po to jest to forum ale czasem po prostu się nie da.
A dyskutować można jak będą zdjęcia .
Na youtube proszę wpisz sobie crash test carismy, przy 60km/h i zobaczysz że nie tylko błotnik jest do wymiany.
Pozdrawiam.
Ot proszę bardzo http://www.youtube.com/watch?v=aMtDLieb56o |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-07-2011, 21:00
|
|
|
Nikt nie pisze o naprawianiu drogo i dobrze, ale o racjonalnym podejściu do sytuacji, zapiąć auto do drzewa i szarpnąć, to każdy potrafi, pobawić się wiertarką i poprzestawiać dziurki także, jak nie czaicie bazy o co się rozchodzi to zajrzyjcie do tematu mkm o naszych miśkach i poczytajcie historie jego czerwonego nabytku, sztukerzy wyciągneli auto na sztuke aby nie wtglądało tragicznie, była wycięta i wstawiona nowa podłużnica mkm wszystko udokumentował. Jest wiele fabrycznych punktów które nalezy sprawdzić przed naprawa aby ocenić czy warta zachodu jest zabawa |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-07-2011, 21:08
|
|
|
robertdg napisał/a: | zajrzyjcie do tematu mkm o naszych miśkach i poczytajcie historie jego czerwonego nabytku, |
oooo o tóż to. chyba najlepszy przykład z forum tutaj, opisane dokładnie i ładnie jak to wszystko wyglądało.
a na pierwszy rzut oka prezentowało się to "nie ma tragedii" a później wyszło, że jednak sporo prac było. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 17-07-2011, 21:46
|
|
|
Sory ale przy 60 km/h w drzewo to dla mnie szrot i kasacja.
Ja w zyciu bym nie wsiadł do takiego auta.
Czekamy na zdięcia. W razie czego mam suwmiarke i mikromierz do pomiarów. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Premieros
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-07-2011, 21:56
|
|
|
Co do zdjęć to na tę chwilę mam tylko jedno zdjęcie na kompie:
Gdyby ktoś pytał o pochodzenie, to auto kupione dla silnika. Aktualnie jego serce jest w mojej furze. Początkowo w tym samochodzie miał być zamontowany "wyremontowany zatarty silnik", ale koszty mnie przerosły...
Niby to jest 1.9TD ale może coś by pasowało ?
W razie czego tel: 603415654, Mam jeszcze sporo części z zatartego silnika, pompa, skrzynia itd |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-07-2011, 22:01
|
|
|
czekamy na zdjęcia auta po kontakcie z drzewem a nie auta na części |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2011, 22:02 ~
|
|
|
robertdg napisał/a: | Mi się wydaje, że na początku nie byłeś świadomy tegol co piszesz, a robote lakierniczą idzie tak samo spaprać jak blacharską i mechaniczną, tylko, że przy tych ostatnich skutki są fatalne a blacharka zawsze wiąże się z lakiernictwem. |
Byłem świadomy. Kupując Carismę na części w tym samym kolorze przynajmniej można oszczędzić sporo na lakierniku.
Cytat: | Nie graj roli urażonego bo doskonale rozumiesz o co się rozchodzi, pomóc można, ale aby ta pomoc nie miałą więcej negatywnych skutków jak korzyści, tymbardziej pewnymi słowami urażasz pewne grono ludzi, wielu jest takich co groszem nie śmierdzą, ale trzeba racjonalnie podchodzić do rozwiązania problemów a nie dawać złudne propozycje. |
Złudne propozycje? Na chwilę obecną jedyne co możemy zrobić to teoretyzować. Wszystko się da zrobić tanio i dobrze, wystarczy poszukać i się postarać. Jednakże w momencie gdy np. podłużnice są do wyciągnięcia - nawet w takiej naprawie nie chciałbym uczestniczyć, bo to przy takiej wartości samochodu nawet nie ma sensu.
Cytat: | Dodam jeszcze że takie naprawy powinni wykonywać ludzie którzy mają z tym do czynienia i mają ku temu doświadczenia |
Zgadzam się.
robertdg napisał/a: | Nikt nie pisze o naprawianiu drogo i dobrze, ale o racjonalnym podejściu do sytuacji, zapiąć auto do drzewa i szarpnąć, to każdy potrafi |
Powiem Ci z góry - na Carismę to nie działa. Byłem świadkiem próby wyprostowania w taki sposób belki...
Morfi napisał/a: | Sory ale przy 60 km/h w drzewo to dla mnie szrot i kasacja.
Ja w zyciu bym nie wsiadł do takiego auta. |
Szczerze powiedziawszy nie wierzę, że to wszystko zdarzyło się z prędkością 60km/h. Wtedy lista byłaby dużo dłuższa. Stawiam na ~40km/h plus dość miękkie drzewo. No chyba, że sytuacja w rzeczywistości przedstawia się dużo gorzej... |
|
|
|
 |
Premieros
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-07-2011, 22:10
|
|
|
Saqu, - fito123 prosił o zdjęcia więc pokazałem - nie ma się co czepiać 2 post od góry |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 17-07-2011, 22:23
|
|
|
kuzi, to może razem pojedziemy zobaczyć auto ??? Tylko niech kolega tomek powie gdzie. Popołudnia mam wolne. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2011, 22:34
|
|
|