Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie dał rady wjechać na podwyższenie
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2011, 22:43   

Jak by był 2.0 TDI manual to pewnie był by dym spod maski... Nie wiem czym się pasjonujecie.... Dokładnie o to chodzi:
Cytat:
To tak jak by pionowo starał się podnieść ponad 1500kg...

Trzeba lekko bujnąć auto na klocki i wyjechało z rozpędem... A z górą to nie ma nic wspólnego chyba, że mówicie o górce 90 stopni....

Ps. CVT z klasycznym automatem ma niewiele wspólnego tak samo jak SST - to fakt niezaprzeczalny. Ale to tylko semantyka.

tropis 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC CVT
Wysłany: 17-12-2011, 01:14   

Podsumowując wszystko powyższe.
4WD miałem włączone bo zawsze mam włączone - na tym jeżdżę non stop - nie zauważyłem większego spalania ani większego hałasu.
I tak jak piszecie - wszystkie cztery koła styknęły się z kostka w tej samej chwili - i mówcie co chcecie - nie podjechał mimo gazu w pół. Oczywistym jest że pod wyższe krawężniki wjeżdża bez problemu - ale z krawężnikiem spotyka się jedno lub max 2 koła jednocześnie.

xylen 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 Intense Plus CVT
Wysłany: 17-12-2011, 02:52   

tropis napisał/a:
Podsumowując wszystko powyższe.
4WD miałem włączone bo zawsze mam włączone - na tym jeżdżę non stop - nie zauważyłem większego spalania ani większego hałasu.
I tak jak piszecie - wszystkie cztery koła styknęły się z kostka w tej samej chwili - i mówcie co chcecie - nie podjechał mimo gazu w pół. Oczywistym jest że pod wyższe krawężniki wjeżdża bez problemu - ale z krawężnikiem spotyka się jedno lub max 2 koła jednocześnie.

a to już wszystko jasne :lol: powodzenia!

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-12-2011, 08:39   Re: Nie dał rady wjechać na podwyższenie

tropis napisał/a:
Miałem załączony 4WD ale chyba nie jest to istotne.

Trochę istotne, mogłeś przedstawić na LOCK, ale pomogło by to może w ułamku procenta tylko. Po prostu tylne koła bardziej by próbowały wdrapać się na "kostkę". Mogłeś też upuścić trochę powietrza też by trochę pomogło, ale wystarczy lekki rozpęd i sam wskoczy szczególnie na takich dużych kołach.

Swoją drogą jak ma stać długo to dopompuj do 3 atmosfer koła, żeby się nie skwadraciły.

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 17-12-2011, 10:19   

krzychu napisał/a:
Swoją drogą jak ma stać długo to dopompuj do 3 atmosfer koła, żeby się nie skwadraciły.

ewentualnie nie sprawiłoby mi to większego problemu jakbym go wizą na ten czas do zaopiekowania się :mrgreen: :P Przynajmniej byłby przepalony systematycznie :mrgreen:

Żarty żartami - ale jak ja kiedyś cierpiałem kiedy zostawiałem na pół roku swoją sigmę :D

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 19-12-2011, 09:47   

xylen napisał/a:
a to już wszystko jasne powodzenia!

Możesz to rozwinąć jak mam to rozumieć, czyli że co CVT nie nadaje się do jeżdzenia po kostce ?

xylen 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 Intense Plus CVT
Wysłany: 19-12-2011, 09:54   

borsak1 napisał/a:
xylen napisał/a:
a to już wszystko jasne powodzenia!

Możesz to rozwinąć jak mam to rozumieć, czyli że co CVT nie nadaje się do jeżdzenia po kostce ?

" I tak jak piszecie - wszystkie cztery koła styknęły się z kostka w tej samej chwili - i mówcie co chcecie - nie podjechał mimo gazu w pół. Oczywistym jest że pod wyższe krawężniki wjeżdża bez problemu - ale z krawężnikiem spotyka się jedno lub max 2 koła jednocześnie"2

tak jak napisał..nie da się "unieść" auta, we wcześniejszych postach jest to wyjaśnione...ja tez mam kostkę na podjeździe i CVT nie miałem problemów z wjeżdżaniem...

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Wysłany: 19-12-2011, 13:43   

xylen napisał/a:
ja tez mam kostkę na podjeździe

Wiem wiem widzę ale pytanie nie dotyczyło twojej kostki :D

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-12-2011, 13:52   

borsak1 napisał/a:
czyli że co CVT nie nadaje się do jeżdzenia po kostce ?

Podstaw pod swoje 4 koła kostki co mają wysokości 5cm i potem spróbuj bez bujania wjechać... Znaczy tak oprzeć się kołami o kostki i dopiero zacząć puszczać sprzęgło. Zobaczymy czy Twoje sprzęgło wytrzyma.

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Wysłany: 19-12-2011, 14:11   

krzychu napisał/a:
Podstaw pod swoje 4 koła kostki co mają wysokości 5cm i potem spróbuj bez bujania wjechać... Znaczy tak oprzeć się kołami o kostki i dopiero zacząć puszczać sprzęgło. Zobaczymy czy Twoje sprzęgło wytrzyma.

To nie było złośliwie nie wiedziałem o co chodzi. Ale dzięki za wyjaśnienie. gwarantuje Ci że spróbuje. Jeśli w najbliższym czasie pojawi się wpis o sprzęgle to znaczy że nie wytzrymało :) . Niemniej jednak dziś mogę stwierdzić że wyjedzie. Jeśli CVT ma odśrodkowe sporzęglo (nie zgłebiałem tematu po przejażdżce) to żeby miało silnik i 7 litrowy to nie wyjedzie. Podkreślam JEŚLI

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 20-12-2011, 13:57   

W sumie jedyne co mu mogło pomóc to brak kontroli trakcji :)

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 20-12-2011, 16:36   

borsak1 napisał/a:
eśli CVT ma odśrodkowe sporzęglo

to nie jest kosiarka do trawy :mrgreen:

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Wysłany: 21-12-2011, 08:06   

Cytat:
to nie jest kosiarka do trawy

Zauważyłem że to nie kosiarka ma inny kolor :lol: Odśrodkowe wbrew pozorom ma szerokie zastosowanie chociażby wiele wózków widłowych a te to chyba odrobinę mocy potrzebują. Po świętach w wolnej chwili robię test z kostkami.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 27-12-2011, 09:49   

borsak1 napisał/a:
To nie było złośliwie nie wiedziałem o co chodzi. Ale dzięki za wyjaśnienie. gwarantuje Ci że spróbuje. Jeśli w najbliższym czasie pojawi się wpis o sprzęgle to znaczy że nie wytzrymało :) . Niemniej jednak dziś mogę stwierdzić że wyjedzie.

Nie dalej niż dwa dni temu próbowałem owej sztuki z krawężnikiem około 10cm tyle że, tylko dwoma przednimi kołami na raz toyotą camry automatem. Chciałem być delikatny i dojechałem powoli do niego i gdy koła się wsparły to noga z hamulca i gaz. I co? i nic. Nie wjechał. Trzeba było z rozpędu. A tam jest takie samo przeniesienie napędu czyli konwerter momentu niesłusznie zwany sprzęgłem hydrokinetycznym, praktycznie taki sam jak w outlanderze CVT. Ten sam krawężnik brany lancerem łykany jest bezproblemowo. Obstawiam zbyt mała sprawność konwertera momentu dla samochodu w bezruchu co zostało napisane na samym początku.
jaceksu79 napisał/a:
a co do tego podjazdu to chodzi o sprawność sprzęgła hydrokinetycznego - jego sprawność rośnie ze wzrostem prędkości ... na postoju ma najmniejszą

Tak, że Ty powinieneś test zaliczyć lub spalić sprzęgło ;)

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 27-12-2011, 10:16   

jaca71 napisał/a:
niesłusznie zwany sprzęgłem hydrokinetycznym

tak? :mrgreen: to mamy kolejną nowość :mrgreen:

czekam z niecierpliwością co wymyśliłeś :D

Odpowiedz do tematu