Stukanie przy hamowaniu/przyśpieszaniu |
Autor |
Wiadomość |
adasko225
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-09-2016, 18:42
|
|
|
HUGO
toczyłem tarcze i założyłem nowe klocki i od tego czasu własnie się tak zaczeło robić.
Dzięki za informacje. Zrobie tak jak mówisz mam nadzieje ze pomoże |
_________________ szybko i wsciekle |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-09-2016, 18:48
|
|
|
Blaszki montażowe klocków są OK? Nie wypadła Ci któraś podczas montażu klocków? |
|
|
|
 |
sapletio
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 03-06-2018, 19:36
|
|
|
Odkopię lekko temat, mianowicie:
Jakiś czas temu wymieniałem hamulce, komplet przód. Blaszki stare przełożone, posmarowane pastą ceramiczną. Problem zauważyłem, a w zasadzie usłyszałem niedawno:
Kiedy zmieniam kierunek jazdy przód tył i uzyje hamulca słyszę jakieś stuknięcie- jeden raz potem cisza do momentu zmiany kierunku jazdy. Co to może być? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24299 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-06-2018, 19:59
|
|
|
blaszek prowadzących się nie smaruje - jak są zniszczone to się wymienia, ew czyści szczotką drucianą bo są ze stali sprężystej |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 03-06-2018, 23:41
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | blaszek prowadzących się nie smaruje - jak są zniszczone to się wymienia, ew czyści szczotką drucianą bo są ze stali sprężystej | Na upartego można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę, coby klocki miały lekki poślizg. A za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra. |
|
|
|
 |
sapletio
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 04-06-2018, 05:17
|
|
|
elektryk napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | blaszek prowadzących się nie smaruje - jak są zniszczone to się wymienia, ew czyści szczotką drucianą bo są ze stali sprężystej | Na upartego można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę, coby klocki miały lekki poślizg. A za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra. |
Problem w tym, że te puknięcie dochodzi z przodu i tylko raz gdy zahamuję po zmianie kierunku jazdy, dalej już cisza. Jakby coś zmieniało delikatnie swoje położenie. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24299 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-06-2018, 08:53
|
|
|
elektryk napisał/a: | można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę | nie można... jak się do smaru zacznie piach i błoto przyklejać to będziesz wiedział dlaczego |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 04-06-2018, 10:17
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | elektryk napisał/a: | można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę | nie można... jak się do smaru zacznie piach i błoto przyklejać to będziesz wiedział dlaczego | U mnie nigdy tak sie nie stało, a przy kolejnej wymianie klocka zawsze pozostało trochę "koloru" po smarze. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-06-2018, 22:10
|
|
|
elektryk napisał/a: | za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra. | Lancer Sportback to chyba średnio ma ten tylny napęd |
|
|
|
 |
|