|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
POMOCY !!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2655 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 06-08-2013, 19:58
|
|
|
Cytat: | Fakt i racja tomek84, ale postawcie się w mojej sytuacji. Kombinuje jak tu mam się bronić. |
i niestety
Indianiec napisał/a: | Bezwzglednie popełniłem błąd |
..... będziesz musiał ponieść konsekwencje, nie da się właczyć na grze "powtórz"... Rozumiem rozgoryczenie i nerwy, pokombinuj jak wcześniej ze sprzedaża na części, albo coś innego przyjdzie do głowy z czasem. |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 06-08-2013, 21:03
|
|
|
Podłącze się pod temat, mój brat miał podobną sytuację, tyle że to on wyprzedzał, wyprzedzał bodajże dwa albo trzy na raz, w miejscu dozwolonym. Ten ostatni co miał go wyprzedzić włączył w ostatnim momencie kierunek i skręcił w lewo na parking, brat zaczął hamować, ale nie zdążył, bo gość nie zerknął nawet w lusterko i zahamował przed zjazdem z drogi żeby niby felg nie rozbić o chodnik gdyby widział brata być może zrobił by ten manewr szybciej i obydwaj uniknęli by naprawy aut. Brat wezwał policje bo twierdził że jest niewinny, ale policjanci stwierdzili że to jego wina, że nie miał prawa wyprzedzać, bo nie upewnił się, że miał wystarczająco dużo miejsca na wykonanie tego manewru. Uderzył gościowi w tył auta, policjanci stwierdzili, że jeśli by uderzył w przód, to była by wina tego drugiego, bo nie patrzył w lusterka i zajechał drogę. Tak więc ja bym się kłócił. Jeśli babka nie wyhamowała, tzn. że nie miała odpowiednio dużo miejsca na przeprowadzenie tego manewru i nie miała prawa wyprzedzać. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
Auto: Galant kombi
|
Wysłany: 06-08-2013, 22:55
|
|
|
Dzięki na to czekałem Z tego co konsultowałem się z osobą które takie rzeczy ogarnia.
1) Brak widoczności
2) Nadmierna prędkość
3) Brak miejsca na zakończenie manewru
To są rzeczy które mogą grać na moją korzyść |
|
|
|
 |
Bucza
Mitsumaniak
Auto: colt CJ0 1.3 `98
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 03 Wrz 2008 Posty: 147 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 06-08-2013, 23:58
|
|
|
Indianiec napisał/a: | Nie jestem w stanie cały czas patrzeć w lusterko jak wjeżdzam w gównianą szutrową drogę. |
Z tego co napisałeś wynika, że nie jest to skrzyżowanie, żeby było skrzyżowanie musi być połączenie lub przecięcie się co najmniej dwóch dróg twardych, czyli o nawierzchni utwardzonej na długości minimum 20 metrów.
Nawet jeśli nie było to skrzyżowanie i wyprzedzanie w tym miejscu było dozwolone nie ulega wątpliwości, że zachowanie tej kobiety było nieprawidłowe. Przed wykonaniem manewru wyprzedzania należy się upewnić czy są odpowiednie warunki do tego, a w czasie wykonywania manewru należy zachować szczególną ostrożność. Odpowiednie warunki czyli: czy przepisy tego nie zabraniają, czy jest odpowiednia widoczność, czy kierujący jadący za nami nie rozpoczął wyprzedzania, a także czy kierujący jadący przed nami nie zasygnalizował zamiaru wykonania manewru skrętu w lewo lub miany pasa ruchu. Wyprzedzanie za autobusem jest oczywistym, błędem z powodu braku widoczności.
tomek84 napisał/a: |
Indianiec napisał/a: | Jeśli zobaczyła mój kierunek powinna wyhamować i sie schowac za autobusem a nie dalej kontynułować jechanie lewym pasem |
bo co?
bo Ty wystawiłeś kierunek ?
no nie bardzo |
No właśnie tak powinna zrobić widząc, że pojazd, który zamierza wyprzedzić ma włączony lewy kierunkowskaz. Pojazdy sygnalizujące zamiar skrętu w lewo można wyprzedzać wyłącznie z prawej strony.
Planując wyprzedanie należy wziąć pod uwagę ilość samochodów, które zamierzamy wyprzedzić. Jeżeli wyprzedzamy kilka pojazdów na raz musimy mieć pewność, że istnieje możliwość przerwania manewru, czyli czy między pojazdami wyprzedzanymi jest wystarczająca ilość miejsca żeby się schować w razie zamiany warunków i tu pojawia się obowiązek zachowania szczególnej ostrożności podczas manewru wyprzedzania. Czyli zwiększenie uwagi i jazda z prędkością umożliwiającą odpowiednio szybkie reagowanie na zmieniające się warunki.
Fakt, że kobieta uderzyła w tył jest przesłanką do tego żeby stwierdzić, że nie zachowała się odpowiednio. Gdyby widząc sytuację rozpoczęła hamowanie zapewne nie doszłoby do kolizji. To, komu zostanie przypisana wina, będzie zależało od tego jak kobieta zareagowała, co policja będzie się starała ustalić na podstawie prędkości, odległości i śladów hamowania.
Indianiec napisał/a: |
W wasztacie powiedzieli że konstukcja przesunięta i samochód nie nadaje sie do robienia.
I co teraz. Samochód stoi w Gdańsku ja jestem w Krakowie. Policja bedzie prowadziła dochodzenie nie wiadomo ile. Co robić ????????
Czy mozliwe jest to że ktoś go odemnie odkupi na części żebym odzyskał chociaż troche kasy. |
Ale z tego widzę temat był założony, żeby uzyskać odpowiedź na zupełnie inne pytania |
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2013, 01:21
|
|
|
Dzięki wielkie. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 07-08-2013, 06:38
|
|
|
Bucza napisał/a: | To, komu zostanie przypisana wina, będzie zależało od tego jak kobieta zareagowała, co policja będzie się starała ustalić na podstawie prędkości, odległości i śladów hamowania.
|
Jest jeszcze kierowca autobusu. Jeśli powiedział, że jak kończył wyprzedzanie to Galant był już na kierunku to można pokusić się o walkę. Ale jak powiedział (albo powie), że jednak kierowca Galanta wrzucił kierunek i od razu skręcił to pozamiatane.
Tak na dobrą sprawę to oboje nie zachowaliście ostrożności i nie upewniliście się że macie miejsce i wolną drogę na swoje manewry |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
Ostatnio zmieniony przez i9i 07-08-2013, 16:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 07-08-2013, 11:16
|
|
|
i9i napisał/a: | Ale jak powiedział (albo powie), że jednak kierowca Galanta wrzucił kierunek i od razu skręcił to pozamiatane. |
Co mogło być prawdopodobne gdyż jak napisał Indianiec, zgubił droge i szukał miejsca do zawrócenia. |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
misza116
Mitsumaniak
Auto: EA5A 99 czarny szatan SE
|
Wysłany: 07-08-2013, 12:05
|
|
|
Ogólnie to szkoda aut, głupia sytuacja i pomijając prawo - oboje daliście ciała. Wyroku sądu nie przewidzisz, bo potrafią być tak zaskakujące, że nawet sam byś tego nie wymyślił .
Może współwina? Dla Ciebie to by była chyba i tak dobra opcja, bo wg mnie jednak jesteś winny - widzisz, że nie masz czystej sytuacji za sobą - czekasz na następną możliwość zawrócenia - proste jak drut
Na drodze niestety musisz myśleć za innych, w takiej sytuacji widać to najlepiej, ludzie jeżdżą jak samobójcy, ja wolę mieć 110% pewności |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2013, 16:37
|
|
|
Są jeszcze zeznanie kierowcy autobusu. Wiec do takiej sytuacji nie dojdzie. |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2013, 18:55
|
|
|
Byli ranni. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 07-08-2013, 21:23
|
|
|
tomek84 napisał/a: | ale Pani będzie się bronić tym, że żadnego kierunku nie było
albo został włączony jak ona już wyprzedzała
mi zdarzyło się nieraz, że jakiś jegomość, wyprzedzany przeze mnie nagle włączył kierunek i zaczął skręcać, nie patrząc w lusterko |
Tak właśnie miał mój brat, gość włączył kierunek i skręcił w momencie gdy on był już na lewym pasie w połowie samochodu, ale że uderzył w tylną część samochodu to była jego wina, a uderzył dokładnie gdzieś na wysokości tylnego koła. Były ślady na progu, trochę drzwi, zgnieciona felga i chyba lampa (dokładnie już nie pamiętam). Policja stwierdziła że gdyby uderzył w przód to byłoby ewidentnie zajechanie drogi i wina drugiego kierowcy. Trochę się z nimi kłóciłem, że przy wyprzedzaniu, że większa prędkość, że dłuższa droga hamowania itd. wtedy właśnie stwierdzili że jak zabierasz się za wyprzedzanie kolumny, to musisz mieć miejsce, aby ten manewr zakończyć np. w takim właśnie przypadku. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-08-2013, 13:57
|
|
|
Policja doszła do wniosku że świadkowie będą wzywani na zeznania więc sprawa moze sie ciągnąć i ciagnąć.
Chłopaki poradźcie co zrobic z samochodem.
Ile na oko mozna wziąć za częsci. Za ile byscie go oddali do skupu samochodów powypadkowych.
Do którego działu wstawić oferte. |
|
|
|
 |
Tomek

|
|