POMOCY !!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Indianiec
Nowy Forumowicz
Auto: Galant kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2013, 10:54 POMOCY !!!!!!
|
|
|
Witam.
Liczę na waszą pomoc bo sytuacja nie jest prosta.
Mam 2 pytania.
1) Czyja była wina??
2) Co zrobić z samochodem??
Wypadek wygląda tak: jadę drogą 2 pasmową dość wąską, za sobą w lusterku widze jakieś 60 metrów dalej autobus który wyprzedzając inne pojazdy daje kierunek do zjazdu na prawy pas. Postanawiam zjechać w dróżkę na lewo bo wiem ze jade w złym kierunku. Daje kierunek na lewo i zjeżdzam. W tym momencie z zza autobusu odkleja sie babka która wyprzedzała na jego plecach. widzi mnie z kierunkiem jak jest juz w połowie autobusu. Nie wie co zrobić mam moment zawachania. NIe moze zjechac na prawo bo jedzie cały czas razem z autobusem. W koncu hamuje ale uderza w nasz tył (samochodu który praktycznie stoi już na poboczu.
Samochód kupiłem dwa dni wcześniej http://allegro.pl/mitsubi...3435144734.html
Zadbany od właściciela który wręcz pedantycznie o niego dbał
W wasztacie powiedzieli że konstukcja przesunięta i samochód nie nadaje sie do robienia.
I co teraz. Samochód stoi w Gdańsku ja jestem w Krakowie. Policja bedzie prowadziła dochodzenie nie wiadomo ile. Co robić ????????
Czy mozliwe jest to że ktoś go odemnie odkupi na części żebym odzyskał chociaż troche kasy. |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 06-08-2013, 14:54
|
|
|
Indianiec napisał/a: | drogą 2 pasmową |
Ze zdjęć widać, że to droga 2 kierunkowa a nie 2 pasmowa
Indianiec napisał/a: | w lusterku widze jakieś 60 metrów dalej autobus który wyprzedzając inne pojazdy daje kierunek do zjazdu na prawy pas. |
Indianiec napisał/a: | Postanawiam zjechać w dróżkę na lewo bo wiem ze jade w złym kierunku. Daje kierunek na lewo i zjeżdzam. |
Indianiec napisał/a: | z zza autobusu odkleja sie babka która wyprzedzała na jego plecach |
Dla mnie jest to TWOJA WINA, wykonując manewr skrętu w lewo trzeba się upewnić czy nikt Cię w danym momencie nie wyprzedza. A tak było, że autobus był jeszcze na lewym pasie a Ty już wykonywałeś manewr. Dla mnie sprawa oczywista.
Indianiec napisał/a: | Czy mozliwe jest to że ktoś go odemnie odkupi na części żebym odzyskał chociaż troche kasy. |
Od tego jest inny dział na forum |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:07
|
|
|
major napisał/a: | Dla mnie jest to TWOJA WINA, wykonując manewr skrętu w lewo trzeba się upewnić czy nikt Cię w danym momencie nie wyprzedza. A tak było, że autobus był jeszcze na lewym pasie a Ty już wykonywałeś manewr. Dla mnie sprawa oczywista. |
Też tak myślę. Gdyby to było oznaczone skrzyżowanie z liną ciągłą przed skrzyżowaniem to byłaby inna sprawa... |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:33
|
|
|
Chwila chwila, a co z kobietą, która zabrała się za wyprzedzanie wtedy kiedy nie powinna tego robić ? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:37
|
|
|
No to jest ten element wątpliwy, bo oboje nie zachowali należytej ostrożności.
Ona nie powinna wyprzedzać nie widząc co przed nią, a Indianiec, nie powinien skręcać nie widząc co za nim...
A policja była? |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:45
|
|
|
jurekschroda napisał/a: | a co z kobietą, która zabrała się za wyprzedzanie wtedy kiedy nie powinna tego robić ? |
Dostanie mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu.
Ale jak widać na zdjęciu nic nie zabrania wyprzedzać na prostej drodze, nawet śmiem stwierdzić, że jak ją skręcający widział w połowie autobusu to chwilę to trwało i nie powinien rozpoczynać manewru lewoskrętu tylko się zatrzymać i poczekać, nawet jakby autobus miał mu wjechać w kuper.
Indianiec napisał/a: | praktycznie stoi już na poboczu. |
Albo stoi albo nie, jakbyś stał całą konstrukcją po za drogą to wina babki, a jak się jeszcze poruszałeś albo zaparkowałeś tyłkiem w osi jezdni to wymusiłeś. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
Ostatnio zmieniony przez i9i 07-08-2013, 06:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:49
|
|
|
i9i napisał/a: | Dostanie mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu. |
Niekoniecznie, bo to nie jest oznaczone skrzyżowanie. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21942 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:56
|
|
|
Owczar napisał/a: | Też tak myślę | Ja też. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 15:59
|
|
|
Indianiec napisał/a: | W koncu hamuje ale uderza w nasz tył (samochodu który praktycznie stoi już na poboczu. |
Sądząc ze zdjęcia to nie do końca stoi na poboczu. Strzał dostałeś jeszcze na drodze. Sprawa nie jest oczywista i pewnie będzie to rozstrzygała policja lub sąd. Chyba, że jedno z Was przyzna się do winy. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 06-08-2013, 16:05
|
|
|
Owczar napisał/a: | Niekoniecznie, bo to nie jest oznaczone skrzyżowanie. |
Nawet jakby było, to wyprzedzający nie jest sprawcą kolizji tylko otrzymuje mandat za nieprawidłowe wyprzedzanie. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 16:06
|
|
|
Wiem co miałeś na myśli Bardziej mi chodziło o to, że nawet nie musi dostać mandatu. |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2655 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 06-08-2013, 16:16
|
|
|
Indianiec, Twoja wina jeżeli skręcając w lewo nastąpiła kolizja, przy założeniu, że auto na lewym pasie pojawiło się przed Tobą - a tak opisałeś. Taka sytuacja była nawet w " Uwaga pirat " i gość nic nie wskórał .... a jeżeli wyprzedzający robił to niezgodnie z przepisami dostanie mandat. Koniec. |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 16:35
|
|
|
Ale wyobraźcie sobie taką stopklatę. Ja patrze w lusterko widze jak 60 metrów za mną autobus zjezdza na prawy pas. Nie jestem w stanie cały czas patrzeć w lusterko jak wjeżdzam w gównianą szutrową drogę. Ona ma taka predkość ze wyprzedza wyprzedajacy autobus. Jeśli zobaczyła mój kierunek powinna wyhamować i sie schowac za autobusem a nie dalej kontynułować jechanie lewym pasem albo gaz i wyprzedzic autobus. Ona sie zawachała najpierw dała hamulec potem gaz i dzwon. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Indianiec
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 19:15
|
|
|
Fakt i racja tomek84, ale postawcie się w mojej sytuacji. Kombinuje jak tu mam się bronić. Bezwzglednie popełniłem błąd ale ona tez nie jest czysta. Bo gdyby sie okazało że przed nią jedzie ktos z naprzeciwka to by była czołówka. |
|
|
|
 |
|