ASTROMANIAK |
Autor |
Wiadomość |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
|
Wysłany: 14-12-2008, 20:14
|
|
|
W sumie trochę późno ale teraz mam trochę wolnego.
Muszę powiedzieć szczerze że taka luneta z TESCO za 300zł to naprawdę tylko i wyłącznie na dwa razy ani to nie trzyma się kupy cały montaż (nóżki) latają jak chcą nie trzymają pozycji i prowadzenie to jakaś porażka Wiem to bo na zajęciach z obserwacji coś takiego mieliśmy sprawdzić dla jakiejś profesorki z Fizyki, kupiła cy dostała i chciała wiedzieć do czego się nadaje Więc do obserwacji księżyca jest SI
za to kumpel kupił sobie teleskop( kurcze nie pamiętam już jakiej firmy), ale montaż Netonowski (patrzysz z boku a nie od końca tuby ) za jakieś 600-800zł i był jest nadal zadowolony, jest amatorem i kupił go tak tylko by popatrzeć sobie z działki co gdzie jest i powiem szczerze że nie był już najgorszy, wszystko trzymało się kupy i nie było przypadku żeby się rozjechał, no i nawet w miarę dobre miał szkła standardowe...
Więc może warto trochę więcej dorzucić i mieć ciut lepszy sprzęt ale dający jednak większy kompfort pracy
pozdrawiam
a no i jak tam obserwacje ten weekend był cudny sam zawaliłem tylko jedną nockę z tych dwóch ale warto było, sami coś ciekawego upolowalście ? |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
orchidee
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2008, 21:26
|
|
|
Pawian napisał/a: | Orchidee zakrycia niestety nie oglądałem a szkoda! Jakoś się nie z łożyło u mnie wybranie się na obserwacje łączy się z wykonaniem całej procedury a czasu czasami mało. A ty sama obserwujesz? Jaki masz sprzęt?
|
No ja niestety nie ma sprzętu, ale korzystam ze sprzętu znajomego - Synta Dobson 8 i 12" |
_________________ Let me show you the world in my eyes...
 |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
|
Wysłany: 20-12-2008, 13:17
|
|
|
kristof napisał/a: | a no i jak tam obserwacje ten weekend był cudny sam zawaliłem tylko jedną nockę z tych dwóch ale warto było, sami coś ciekawego upolowalście ? | ja byłem na poligonie i niestety 2 tyg chmury ://
orchidee napisał/a: | No ja niestety nie ma sprzętu, ale korzystam ze sprzętu znajomego - Synta Dobson 8 i 12" | ja mam 8' i wystarczajaca.... 12' juz ładnie rozdziela gwiazdy w M13 ale słyszałem że na to trzeba mieć Stara aby przewieżć :]
jak wytrzeźwieje po świętach i sylwku to biore sprzet poza szczecin i jade na lookanie bo juz Saturn bedzie wysoko a to jest to co mnie podnieca :]] król nieba :]]
kupilem sobie 2-calowy 30mm 80 stopni pola widzenia wiec juz plejady beda jak na dłoni...musze wypróbować
orchidee, moja żonka pochodzi z wrocka i bedziemy przez najbliższe dni wiec jesli masz możliwość jakiegoś spotkania lub ewentualnie lookania (z tym że ja nie bede mial sprzetu - chyba ze twoj kolega - można byłoby coś zorganizowac)...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
exec
Nowy Forumowicz
Auto: Golf mk4
|
Wysłany: 25-12-2008, 13:23
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | 12' juz ładnie rozdziela gwiazdy w M13 ale słyszałem że na to trzeba mieć Stara aby przewieżć :] |
Spokojnie wchodzi do Golfa IV |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 29-12-2008, 16:04
|
|
|
ale combi :] |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-01-2009, 20:52
|
|
|
Witam
Więc tak rozpoczął się najpiękniejszy dla nas rok, mianowicie rok Astronomii więc kochani miłośnicy pochwalcie się co wasze regiony organizują z tej okazji...a sam zapraszam na stronę
http://www.astronomia2009.pl
gdzie można znaleźć kilka ciekawych informacji co gdzie i kiedy będzie się działo..w sumie ciekawie jest zrobiona stronka..
A i prośba dyrektora naczelnego obserwatorium z Poznania..jeśli znacie jakieś dobre strony, fora, czy wiecie co będzie się działo u Was a nie ma tego tam wpisanego, to dajcie tam znać, wysyłając info na maila, który w każdej zakładce jest podany
hmm..co jeszcze ciekawego...no sam Was zapraszam na 19 Lutego do Torunia na odsłonięcie pierwszego pomnika planetoidy..tak Planetoidy która zwie się nie inaczej tylko Toruń...a pomysł na nazwę powstał w Poznaniu -> to chyba w tym jest najciekawsze...I tam też odbędzie się jakby ogólnopolska inauguracja Roku Astro..i ma przyjechać spec od planetoid aż z Ameryki...Bellack albo jakoś tak..
Więc gorąco na to zapraszam
Jak się dowiem co ciekawego i kiedy będzie w Poznaniu to dam znać, póki co w planach są otwarte drzwi Obserwatorium w Poznaniu i Borowcu..ale szczegóły są mi jeszcze nieznane, a no i będzie masa ciekawych wykładów..ale tutaj trza dograć jeszcze szczegóły...
Więc chwalcie się co wy robicie z tej okazji
Pozdrawiam i pogodnych nocy życzę
Kristof |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 08-01-2009, 22:03
|
|
|
no wiec ja...po prostu sobie jade za miasto i lookam na cześć astronomii
byłem 2 dni temu...wylookałem kilka eMek, saturna i no i księżyc i tyle...do tego wypizgało mnie na maxa i wróciłem
z pewnością zapoznam sie z tą stronką i może cośsie spodoba...
a w Szczecinie nuuuda nic sie nie dzieje...już wiele osób narzekało ze z astro tutaj dno wiec samo sie zbieramy i jeździmy na lookanie...w lutym ma byc kometa ok 6mag. weic bedzie co podziwiać :] |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-01-2009, 22:53
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | a w Szczecinie nuuuda nic sie nie dzieje... |
A macie jakiś klub miłośników w Szczecinie? wystarczy jakaś grupka zapaleńców i już będzie można coś samemu zorganizować, nie chodzi o to by mówiły ważne osoby tylko o to by hmm, no przedstawić uroki astronomii, więc może to jest naiwna sugestia ale sami przygotujcie jakieś wykłady, nie muszą i nie powinny być strikte naukowe tylko takie popularne...zorganizować salę gimnastyczną w jakimś LO nie powinno być trudne...i już można dla licealistów wygłosić coś ciekawego...chyba wiesz o co mi chodzi?
Wiem że to wszystko zabiera czas i wymaga sporej organizacji, ale jeśli jest Was większa grupka to może warto coś zorganizować dla młodzieży?
Nie mówię tutaj o obserwacjach, szkoda własnego sprzętu, ale taki pokaz zdjęć nieba mógłby być nawet ciekawy..albo idźcie ochrzanić pobliski uniwerek, że nic nie robi może to ich zmotywuje
Tak mi się zdaje że warto chociaż jeden wykład zrobić z tej okazji by pokazać że coś takiego jeszcze istnieje
maxwell61 napisał/a: | byłem 2 dni temu...wylookałem kilka eMek, saturna i no i księżyc i tyle...do tego wypizgało mnie na maxa i wróciłem |
To i tak masz dobrze, ja od 23XII nie byłem na obserwacjach, jak przypada moja kolej to nigdy nie ma pogody :-/ tak samo dzisiaj miałem jechać zamiast koleżanki i tak jak do południa było bezchmurne niebo tak do wieczora zwaliło się tyle chmur że szkoda gadać...no ale za to nie mogę marudzić że mi zimno -> dwa grzejniki w pokoju są więc troszkę podgrzewają atmosferę
A tak to gratuluje obserwacji eMki są piękne a Saturn..cóż dobry teleskop i chłopaczysko potrafi zrobić piorunujące wrażenie |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 08-01-2009, 23:33
|
|
|
kristof napisał/a: | tak samo dzisiaj miałem jechać zamiast koleżanki | to trzeba było do koleżanki
wieszjak jest z tymi wykładami...trzeba niestety byc baaaardzo obcykanym w tych sprawach....poza tym wszyscy, których znam pracują i raczej marne szanse na przygotowanie jakiegoś wykładu...ciężko sie zebrać na lookanie poza miastem aco dopiero organizacja wykładów ...może ktoś od was ruszy nasz uniwerek?? |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-01-2009, 01:12
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | kristof napisał/a:
tak samo dzisiaj miałem jechać zamiast koleżanki
to trzeba było do koleżanki |
taa tylko że koleżanka się rozchorowała i w wyrze leżałal...
maxwell61 napisał/a: | ...może ktoś od was ruszy nasz uniwerek?? |
Tak wiem, że przygotowanie tego to sporo roboty, widziałem jak się buntowali moi wykładowcy przeciwko temu -> trochę mnie to dziwiło..
A co do dania kopniaka waszemu uniwerkowi to z chęcią, tylko kto miałby to zrobić? student taki jak ja, nie myślę żebym ich przekonał..a dyrektorek raczej się tym nie przejmie bo sam ma od czorta biegania z tej okazji...
Kurcze no nie Wiem...bo głupio żeby takie duże miasto nie obchodziło tego wydarzenia chociaż jakimś jednym skromnym wykładem...
wy tam czasem nie macie astrobiologii czy czegoś pochodnego? tak
A tak na marginesie to dziś udało mi się dotrzeć w końcu na obserwację:D i jestem szczęśliwy kurcze jak to mało człowiekowi do szczęścia potrzebne
pozdro |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 06-02-2009, 20:04
|
|
|
kristof napisał/a: | wy tam czasem nie macie astrobiologii czy czegoś pochodnego? tak | a ja tam nie wiem...ja juz po studiach i to humanistycznych
teraz nędza na dworze...chmury i mgla...poza tym robota goni...
planuje kupno filtra księżycowego z regulowanym dostępem światła...wiec w koncu bedzie mozna ogladąć moon w pełni...inaczej oczy wypala |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2009, 19:19
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | planuje kupno filtra księżycowego | Crejzi to Ty chodzisz sie nocą opalać najlepsze kobiety są w ciągu dnia |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-04-2009, 02:29
|
|
|
Dobra, pochwalcie się jak uczciliście, bądź planujecie uczcić 100h astronomii?
Imo ja dziś całą nockę spędziłem sprawdzając czy planetki są dalej na swoim miejscu..a jutro w OA ma być ognicho + drzwi otwarte....a no i jutro albo to już dziś..będę oprowadzać ludziska po moim miejscu pracy |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 05-04-2009, 21:06
|
|
|
hmmm...ja zakupie sobie filtr polaryzacyjny do księżyca
nastepnie za 2 tyg z kolegami na nocne obserwacje smigamy za granice - ponoć ciemno tam
a tak to stara bida nic się nie dzieje |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
|