Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASTROMANIAK
Autor Wiadomość
dm17
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2009, 08:02   

maxwell61 napisał/a:
nastepnie za 2 tyg z kolegami na nocne obserwacje smigamy za granice - ponoć ciemno tam :mrgreen:
To tam nawet ciemniej niż u nas :?: :wink: :wink:

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-04-2009, 20:27   

taaa...u Niemców panują ciemności żeby zbyt wielu naszych nie znalazło przejśc granicznych :D

dominikg 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 22-04-2009, 20:33   

Poczytałem temat, nie wiedziałem, że na forum są astromaniacy.
Zapadłem na zapalanie płuc, żeby zabić nudę zerknęłem pierwszy raz od 4 lat na forum astronomii amatorskiej. Wyciągnąłem teleskop, właściwie swoją namiastkę telepa,
bo Optisan 114/1000 to nie teleskop, odkurzyłem i zabieram ze sobą w góry w przyszłym tygodniu. A ostatnio to były super warunki do patrzenia, seeing jak sie patrzy.
Pozdrawiam astrobrać ;)

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 25-04-2009, 23:48   

no ja ostatnio straszecznie zaniedbałem lookanie...albo kaca leczylem albo chory albo znowóż coś tam ... w tygodniu może w końcu wyskocze na planetki...obecnie warunki są wyśmienite i chyba trzeba bedzie sie z chlopakami ze Szczecina gdzies wybrać poza miasto :D

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2009, 13:00   

mam na google ustawione - wiem że można to jakoś podlinkować aby na forum było ale nie wiem jak :doubt:

http://www.die.net/moon/

http://www.die.net/earth/

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 24-05-2009, 23:22   

NOWE STELLARIUM

polecam jest dograne...zajmuje mało miejsca i grafika jest cudna...milego ogladania nieba!!! :D

[ Dodano: 27-06-2009, 22:49 ]
ktoś jeszcze tutaj zyje?

[ Dodano: 12-07-2009, 14:20 ]
temat lezy ://

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 11-08-2009, 12:19   

Czy to prawda że 12/13.08.09 mają być widoczne Perseidy? Widziałem (jeśli to one) je wczoraj wieczorem ale było ich mało, gdzieś doczytałem że więcej będzie ich widać w noc z 12 na 13. Czy nasi szanowni astromaniacy mają jakieś info na ten temat?
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 18-08-2009, 20:37   

sorki, że tak poźno, ale 12.08 co roku jest apogeum roju perseidów...wylatuje do 60 na godzinę...jednak aby tyle zaobserwowoać trzeba udac sie poza miasto...w mieście wyłapiesz z tego jakieś 30%...niestety 12 VIII w Szczecinie były chmury chyba że u Ciebie było bez chmur, a jak dobrze pamiętam mieszkasz ode mnie może z 1km :D

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 18-08-2009, 21:58   

No były były udało mi się 3,4 szt zobaczyć.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 19-08-2009, 08:13   

w 2088 w styczniu przy -15 z silnym wiatrem obserwowałem apogeum kwadrantydów...dla jednego meteora było warto :D ...pozostawił po sobie grubą białą linię dymu, świecił się jaśniej niż najjaśniejsza gwiazda na niebie...piękne wrażenie...a pożniej 3h w łóżku i wygrzewanko :D

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 19-08-2009, 08:21   

maxwell61 napisał/a:
w 2088 w styczniu

Powrót do przyszłości ;)

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 19-08-2009, 17:48   

tja...przenosze się jak cari osiąga 8000k obrotów :]]

jade w piatek z chłopakami na jowisza...będzie mniód :biggrin: ...poza tym kolega kupił filtr OIII do mgławic więc w koncu zobacze po raz pierwszy mgławice :P

lookrk 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 92 2.0 OHC
Wysłany: 04-09-2009, 19:28   

Witam wszystkich MITSU i ASTRO-Maniaków :D :D :D
...Wątek założony sporo czasu temu a ja dopiero teraz się dopisuję :oops: choć jestem astroMANIAKIEM oboma oczyma i pełną gębą :lol: od dłuższego czasu, ale nie żadnym astroZnawcą :P Dopiero w te wakacje rozpocząłem aktywność zlotową;) byłem na Astro Zlocie krakowskiego PTMA w Roztokach Górnych + Kolonica na Słowacji, i 1 noc na zlocie na Kudłaczach.

Przyznam że nie czytałem wątku od deski do deski :wink: ale zgłaszam się jako astromaniak bo również poszukuję 'bratnich dusz' zainteresowanych obserwacjami 8) Trochę doświadczenia w obserwowaniu mam :D

Jestem z Krakowa. W razie czego piszcie!

[ Dodano: 04-09-2009, 19:34 ]
Acha... zapomniałem podać sprzętu, jak to zwykło się robić na różnych astro-forach a ta informacja może kogoś zainteresować:)
Refraktor Bresser/Meade MESSIER R-127L 127mm/1200mm na montażu MON2 (EQ5) bez napędu.
Lornetki: Bresser Spezial Saturn 20x60, Lidleta (10x50), Tento 10x50.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 04-09-2009, 22:33   

lookrk mordo ty moja :D

sprzet masz całkiem fajny szczególnie EQ5...ja się zbieram do kupna czegoś na paralaktyku, ale niestety inne wydatki mnie powstrzymuja...póki co syncia wystarczy...a w sumie cały watek jest o pierdołach bo tak naprawde z amatorów jestem tylko ty, ja i jeszcze kristof - student astro z poznania...reszta raczej z doskoku...

ale miło pogaworzyc o nieboskłonie..jakich programów uzywasz??

lookrk 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 92 2.0 OHC
Wysłany: 06-09-2009, 16:16   

:wink: Bardzo miło pogaworzyć o nieboskłonie zwłaszcza że to bardzo towarzyskie hobby, stwierdzam że najwięcej się człowiek dowiaduje i doszkala zwłaszcza na zlotach :idea:

Jeśli chodzi o programy to nie jestem zbyt odkrywczy, nie wychodzą one poza amatorszczyznę :P mój atlas nieba to Cartes du Ciel, lubię go szczególnie za dużą elastyczność konfiguracji i wygodną obsługę. No a moje planetarium to stellarium :) Ściągnąłem ostatnio kilka "większych" tytułów, ale na razie ich nie instalowałem więc się nie chwalę :P

Co do sprzętu to zdecydowanie za mało w mym montażu sztywności, drgania do foto oczywiście za duże..choć kupiony praktycznie za bezcen to na szczęście działają mikroruchy i jest dość wygodny w obserwacjach, choć bez napędu wiadomo-to nie "paralaktyk pełną gębą". Niestety brak lunetki biegunowej, jak by poprzedni właściciel wydłubał, więc będę musiał uzupełnić dziurę :D Do telepa jestem na etapie kompletowania zestawu okularów, bo wiadomo"fabryczne" Ploessle nie wyciskają z niego pełnych możliwości. No i filtr by się przydał.

A propos filtrów, teraz pod ciemnym niebem nieźle widać przez telepy mgławice Amerykę Północną czy Cirrusy bez żadnych filtrów.. te ostatnie widziałem przez bino 25x100 bardzo wyraźnie :shock: ale to w Bieszczadach :D

Odpowiedz do tematu