Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:29 |
[Cari 1.8] Chcialbym KUPIC a sie boje |
Autor |
Wiadomość |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-08-2007, 21:48
|
|
|
To dlaczego ta Mazda tak wysoko plasuje się w rankingu samochodów bezawaryjnych.U nas niestety pisze się o samochodach które zostały sprowadzone w formie złomu i zregenerowane przez pana Mietka za pomocą drutu i młotka. Rzetelnie serwisowana Mazda jest samochodem bezawaryjnym i skłonny byłbym stwierdzić, że jej silnik sprawia mniej kłopotów niż GDI a naprawy są zdecydowanie tańsze.
Robson86 napisał/a: |
Jak kupuje wieze panasonic to dla mnie jest to panasonic a nie np. takaiwa wyprodukowana w chinach, nie rozumiem dlaczego sobie mam komplikowac zycie wchodzac w szczegoly. |
A dla mnie jest zasadnicza różnica .Takaiwa wyprodukowana w Chinach bardziej przypomina chinskiego Panasonica niż chiński Panasonic tego z Japonii.Diabeł właśnie tkwi w szczegółach. |
Ostatnio zmieniony przez sla 02-08-2007, 22:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 02-08-2007, 21:58
|
|
|
sla napisał/a: | To dlaczego ta Mazda tak wysoko plasuje się w rankingu samochodów bezawaryjnych.U nas niestety pisze się o samochodach które zostały sprowadzone w formie złomu i zregenerowane przez pana Mietka za pomocą drutu i młotka. Rzetelnie serwisowana Mazda jest samochodem bezawaryjnym i skłonny byłbym stwierdzić, że jej silnik sprawia mniej kłopotów niż GDI a naprawy są zdecydowanie tańsze. |
Gówno prawda, za przeproszeniem. Wierzysz w kult Japonii. Ona jest bezawaryjna, bo na drodze Ci się nie zatrzyma, a takie usterki są klasyfikowane przez rózne ADACi i TUVy. Co z tego jak wiesz, że silnik to wrak. A co do cen napraw - wymiana pierścieni na tłokach, plus uszczelniacze zaworowe (bo zrobić trzeba jedno i drugie) na zamiennikach kosztuje wraz z robocizną 2000-2500zł. Tanio? A byli tacy co pieniądze wyłożyli i nic to nie pomogło. Nawet guru tamtego forum - gość prowadzący nieautoryzowany serwis Mazdy (były pracownik ASO) mówi, że lepiej zmienić silnik. Koszt podobny. A mój egzemplarz był salonowy, bezwypadkowy. Nie chrzań więc, że ta Mazda taka cudowna, ja prędko do tej marki nie wrócę. Dodam jeszcze, że w 626 GE też podobne rzeczy się dzieją i jest to jedna z przypadłości Mazdy. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 02-08-2007, 22:04
|
|
|
Myślałem ,że dyskusję prowadzi się na tym forum w sposób kulturalny.Wulgaryzmy mimo swojej dosadności nie są specjalnie silnymi argumentami, a już niczego z pewnoscią nie udowadniają. Usterki są klasyfikowane miedzy innymi wczasie przeglądów rejestracyjnych a nie gdy samochód się rozkraczy na drodze. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-08-2007, 22:10
|
|
|
sla napisał/a: | Myślałem ,że dyskusję prowadzi się na tym forum w sposób kulturalny.Wulgaryzmy mimo swojej dosadności nie są specjalnie silnymi argumentami, a już niczego z pewnoscią nie udowadniają. Usterki są klasyfikowane miedzy innymi wczasie przeglądów rejestracyjnych a nie gdy samochód się rozkraczy na drodze. |
Przepraszam, poniosło mnie, ale denerwuje mnie Twoja postawa, że wszystko co zrobione w Japonii będzie świetne i bezawaryjne. Też tak myślałem, ale Mazda mnie wyprowadziła z tego błędu. Mimo wszystko są na pewno lepsze niż auta europejskie i przy nich pozostanę. Pochłaniania oleju przegląd rejestracyjny Ci nie wykaże. Co więcej, te Mazdy przechodzą pomyślnie kontrolę spalin, a mimo wszystko żłopią olej. Ale robimy off topic, temat wątku jest inny. |
Ostatnio zmieniony przez Moomin 02-08-2007, 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-08-2007, 22:11
|
|
|
Czy Wy macie zamiar ślub ze sobą brać, czy może koalicję zawierać, hę
Nie możecie po prostu wyrazić każdy swego zdania i przy nim pozostać |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-08-2007, 22:18
|
|
|
Panowie, zbastujcie. Są wśród europejczyków auta dobre i bezawaryjne jak i takie które się sypią non stop i identycznie jest u Japończyków - jedne auta są OK inne to złom, co więcej to samo często dotyczy nawet poszczególnych producentów - jeden model jest OK a inny to szajs... Co do Carismy to jednak nie ma się czego czepiać bo jakoś nie widać awarii a jedynie upierdliwe rzeczy w typie hałasującego zawieszenia czy przy zajeżdżonych silnikach GDI klekoczących szklanek lub konieczności czyszczenia przepustnicy. To wszystko są DROBIAZGI. Pooglądajcie i poczytajcie inne fora innych marek a wtedy dopiero zobaczycie co to są prawdziwe problemy. Mam masę znajomych jeżdżących autami na F - połowa chwali połowa przeklina. Stado znajomych jeżdżących japończykami - 2/3 chwali 1/3 narzeka. Sporo jeżdżących helmutami - proporcje pół na pół. Po prostu w każdej marce nawet w najgorszym modelu trafi się bezawaryjna perełka jak i w najlepszej marce najgorszy rzęch. Rozchodzi się tylko o te proporcje i prawdopodobieństwo że ten rzęch nie trafi się właśnie nam i tego się trzymajmy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 02-08-2007, 22:20
|
|
|
Moomin napisał/a: | denerwuje mnie Twoja postawa, że wszystko co zrobione w Japonii będzie świetne i bezawaryjne. |
Tego nie powiedziałem,też raz miałem wpadkę, ale niewątpliwie szansa na bubel z Japonii jest mniejsza niż z innego kierunku geograficznego. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-08-2007, 22:29
|
|
|
saphire napisał/a: | Co do Carismy to jednak nie ma się czego czepiać bo jakoś nie widać awarii a jedynie upierdliwe rzeczy w typie hałasującego zawieszenia czy przy zajeżdżonych silnikach GDI klekoczących szklanek |
Czyli mam uważać, że mój silnik jest zajeżdżony bo klekoczą mi popychacze?:( Ktoś tutaj miał je wymieniane jeszcze na gwarancji więc nie wiem czy to zajeżdżenie jest powodem. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-08-2007, 22:42
|
|
|
No niekoniecznie zajeżdżenie jest powodem ale generalnie w taki się to najczęściej pojawia - najpewniej sprawa jest ciut bardziej magiczna coś a'la chlanie oleju przez nissany czy mazdy lub ople itp. itd. ale generalnie to raczej wyjątki potwierdzające regułę że duże przebiegi przeciążanego silnika (np. duszeniem na niskich itp.) sprzyjają wybijaniu szklanek. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 02-08-2007, 23:56
|
|
|
panowie zakonczmy ten temat bo taki sam sie juz kiedys toczył. Carisma jak kazdy samochod ma swoich zagorzalych zwolennikow jak i przeciwnikow. My jestemy za a Ty sla przeciw. Kazdy wie swoje i dobrze, rmX, jesli wszystko jest ok to kupuj ta Cari i pochwal sie fotami
Pozdroo
[ Dodano: 04-08-2007, 12:45 ]
dodam jeszcze tylko link dla osob ktore uwazaja ze Cari jest zlym samochodem...
na tym portalu wypowiadaja sie uzytkownicy swoich samochodow. Warto porownac ogolne noty poszczegolnych modeli. Carisma wcale nie jest ostatnia a wrecz przeciwnie jedna z lepszych(warto wspomniec ze tylko na nia oddalo swoje opinie prawie 400 uzytkownikow ) ...nawet lancerek wcale nie jest o wiele lepszy
http://www.autocentrum.pl...Mitsubishi.html
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|