Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2DIN zamiast zwyklego radia
Autor Wiadomość
sipex 
Forumowicz
sipex

Auto: mitsubishi pajero pinin 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2011, 21:59   

komarsnk,
dokładnie o to mi chodzi kolego,z zasilaniem niemam żadnych problemów to poprostu ta funkcja chyba żeby nie oślepiało światło w nocy;p i jak odtwarzam teledysk to w sloneczny dzień naprawde ledwo widać a w nocy mi to nie będzie przeszkadzalo..

milo, ja mam orginalną pół kieszeń i ramke ale one są niestety za dużę bo w miśku raczej niema otworu na radio 2din tylko chyba 1.8 tak jak np.ford mondeo;/

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 29-08-2011, 22:15   

sipex troche dziwne u mnie 2 din wchodzi bez problemu i jest jeszcze mały luz własnie zakupiłem półkieszeń bo radio 2 din za luzno osadzone

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Auto: Galant '02 Avance A/T
Wysłany: 29-08-2011, 23:50   

sipex napisał/a:
komarsnk,
dokładnie o to mi chodzi kolego,z zasilaniem niemam żadnych problemów to poprostu ta funkcja chyba żeby nie oślepiało światło w nocy;p i jak odtwarzam teledysk to w sloneczny dzień naprawde ledwo widać a w nocy mi to nie będzie przeszkadzalo..

milo, ja mam orginalną pół kieszeń i ramke ale one są niestety za dużę bo w miśku raczej niema otworu na radio 2din tylko chyba 1.8 tak jak np.ford mondeo;/

wg schematów wydaje mi się, że odpowiada za to albo kabel zielono-biały albo czarno-żółty (oba opisane jako INTERIOR LIGHTS SYSTEM). Spróbuj odpiąć najpierw jeden a jak nie będzie reakcji to drugi kabel - może zadziała :) nie powinno wtedy przygasać. Oczywiście cały czas mowa o kablach instalacji samochodu bo na wtyczkach od radia pewnie kolory kabli się pozmieniały ;)

powodzenia

sipex 
Forumowicz
sipex

Wysłany: 30-08-2011, 17:42   

komarsnk,

oki w piatek się za to wezme:) a jeśli nie to skąd najbezpieczniej nowe zasilanie pociagnąć?

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Wysłany: 30-08-2011, 19:23   

sipex napisał/a:
komarsnk,

oki w piatek się za to wezme:) a jeśli nie to skąd najbezpieczniej nowe zasilanie pociagnąć?

eee... ale że co "jeśli nie"? :) Co jeśli to żaden z tych kabli? To nie ciągniesz nowego zasilania bo to nie ma sensu za bardzo :) po prostu wypinaj bo kolei te wtyki z kostki, co do których nie masz pewności lub nie wiesz do czego są (wiadomo: masa, głośniki, główne zasilanie itp to jest wiadome). W końcu trafisz na ten, który odpowiada za ściemnianie przy włączeniu świateł :)

sipex 
Forumowicz
sipex

Wysłany: 30-08-2011, 20:50   

[b]komarsn
bo mi koleś nagadał że nowe zasilanie się pociągnie i będzie działać;p czyli tan ukryty kabelk napewno tam jest?i to z tej orginalnej kości mam wyciągać a nie z tej od radia?nieznam się na tym zabardzo więc przepraszam za głupie pytania;p

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Wysłany: 31-08-2011, 14:47   

sipex napisał/a:
[b]komarsn
bo mi koleś nagadał że nowe zasilanie się pociągnie i będzie działać;p czyli tan ukryty kabelk napewno tam jest?i to z tej orginalnej kości mam wyciągać a nie z tej od radia?nieznam się na tym zabardzo więc przepraszam za głupie pytania;p

Ja też Ci nie powiem na 100% bo sytuacji nie przerabiałem. Ale biorąc na logikę oraz na to jak to jest zorganizowane np. w zegarku to masz na pewno zasilanie 12V stałe, zasilanie po zapłonie (lub jeśli jest zmostkowane to radio działa cały czas bez względu na pozycję stacyjki) i podejrzewam, żę gdzieś jest jeszcze jeden sygnał (może niekoniecznie 12V ale też raczej nie masowy), który pojawia się po włączeniu świateł i powiadamia radio, ze ma się włączyć w tryb ciemniejszy. Więc nie bardzo czaję które zasilanie i do czego chcesz ciągnąć z innego miejsca bo nie jest tak że jest jeden kabel.. i co... jak włączysz światła to mu napięcie spada i wyświetlacz przygasa?? :p raczej nie ;)
Powodzenia :)

sipex 
Forumowicz
sipex

Wysłany: 31-08-2011, 18:26   

komarsnk,

hehe no wiem o co Ci chodzi i wsumie masz rację;p pokombinuje z tymi kablami a jak nie to będe szukał na każdym kabelku pokolei napięcia które wskakuje po zapaleniu świateł w aucie;) dzięki wielkie za pomoc:) :)

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 31-08-2011, 19:15   

He he robota na 20 sekund :)
Kup na stacji benzynowej(jeśli nie masz) najprostszy wskaźnik napięcia na 12V i nim sprawdź na którym pinie pojawia się +12V po włączeniu świateł. Potem tylko go wypnij, albo zwyczajnie odetnij i po kłopocie.

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Wysłany: 31-08-2011, 19:52   

pipi_ja napisał/a:
He he robota na 20 sekund :)
Kup na stacji benzynowej(jeśli nie masz) najprostszy wskaźnik napięcia na 12V i nim sprawdź na którym pinie pojawia się +12V po włączeniu świateł. Potem tylko go wypnij, albo zwyczajnie odetnij i po kłopocie.

dokładnie tak to trzeba zrobić :)
widzisz pipi_ja - wreszcie się zgadzamy :finga:

sipex 
Forumowicz
sipex

Wysłany: 01-09-2011, 12:21   

tak też myślałęm :D dzięki koledzy za info :)

SPIDER-ek 
Mitsumaniak

Auto: Infiniti Q50 2.2d Premium 2015
Wysłany: 01-09-2011, 15:12   

Najlepiej najprostszy multimetr za 15zł, i przyda się na pewno
Opis mojego byłego rekina na forum

sipex 
Forumowicz
sipex

Wysłany: 07-09-2011, 11:57   

pipi_ja,
obeszło się bez wskażnika;p kabelek w kości tzw "przejściówce" był opisany jako LIGHT kolorou siwego wiec bez dłuższego namysłu przeciełem i radyjko juz się nieściemnia po zapaleniu świateł:)pzdr

QwiateQ 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Wysłany: 07-09-2011, 12:58   

Witek7887 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanko, obok kabli wychodzących pod radio, zauważyłem małą wtyczkę
Zaznaczyłem ją na zdjęciu.
http://img202.imageshack....zdjcie0805e.jpg
Do czego ona służy?

Również jestem bardzo zaciekawiony funkcją tego kabelka - czy ktoś zna odpowiedź?

Mitsubishi Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Mitsubishi Colt 1.6 16v GLX CJ0 4g92 [CJ4A] - EX
Ostatnio zmieniony przez QwiateQ 07-09-2011, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

Jackall 
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
Wysłany: 07-09-2011, 21:16   

Czy w temacie wyłączania przygasania nie macie takiej opcji w ustawieniach radia?
Ja co prawda nie mam jeszcze 2din ale mogę właśnie w ustawieniach radia wybrać 3 opcje: ściemnianie włączone, wyłączone i automatyczne (zależne od świateł) więc może tak będzie łatwiej niż przecinać kable?!?

Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY :D

Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny

Odpowiedz do tematu