Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 09:29
[E52A 1.8]AMORTYZATORY - ale JAKIE?
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-09-2006, 15:04   

roch_27 napisał/a:
Marcino napisał/a:
czy galant ma z tyłu zawiszenie pomopowane
może chodzi o układ samopoziomowania

No to ma taki układ czy nie ma, a sprawdzic go tak jak juz ktos napisał, załodowac do pełna i zapalić sprawdzajac czy sie podniesie......
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2006, 21:51   

Krzyzak napisał/a:
Co do Sachsa - po co przepłacać, skoro KYB tańszy i lepszy

No nie wiem czy taki tanszy.
Kilka dni temu dzwonilem do Japaneze i wlasnie pytalem o przod.
Za KYB powiedzial 245 pln a za Sachsa 210 pln.Obydwa gazowe.

Natomiast dziwi mnie jedna sprawa.Piszecie ,ze na KYB przejechane 300 tys ,dalej...415 tys. bodajze,itd.
No to w atkim razie o co tu chodzi ,ze co drugi wymienia amorki w autach ktore maja przebieg ok. 100 tys lub troche ponad.Malo tego,wiekszosc tych pojazdow byla jezdzona po teoretycznie lepszych drogach bo zostaly niedawno posprowadzane.
Ja sam mam 117 tys i przod mam conajwyzej sredni i tez bym chetnie wymienil bo sie buja przy wiekszych predkosciach.Zazanczam ,ze auto niespelna miesiac w Polsce.

Tak wiec o co tu chodzi ,ze na fabrycznych amorach wychodza takie przebiegi?
Skad wiec te 300 i 415 tys.?Jak tego dokonac?

I ostatnia sprawa.Jakie polecacie ?Bo widze,ze sa KYB olejowe i gazowe.Olejowe drozsze.Tak wogole to na jakich fabrycznie one wychodza?Olej czy gaz?

pozdr.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 12-10-2006, 08:08   

bokciu napisał/a:

jeździć? Szczerze mówiąc nie rozumiem pytania. Moje Mirage przedtem należało do mojego niezyjącego juz Ojca który przez 8 lat przejechał nim około 200000 km po Polsce. Nigdy jakoś szczególnie go nie oszczędzał jeździł na polowania po polnych drogach, do pracy po budowach i wertepach.
Zawieszenie w moim C53A wymagało
1. Wymiana amortyzatorów (przód OK - około 70% ale jeden zaczął cieknąć, tył jeden ok 70 drugi nicałe 40% - tfu! Monroe )
2. Wymiana sprężyn (pęknięta jedna z przodu i jedna z tyłu)
3. Wymiana 1 sworznia wachacza i 1 końcówki drążka

I tyle

Może dlatego tak się dzieje że w moim samochodzie nie mam tych całych wielowachaczowych zawieszeń - ale powiem Ci coś - samochód prowadzi się bardzo dobrze i bardzo stabilnie nawet przy prędkościach powyżej granicy rozsądku - więc te wszystkie dodatkowe wachacze i cuda na kiju jak dla mnie są zbędne. Zwłaszcza w Polsce gdzie się to błyskawicznie (znaczy szybciej niż takie archaiczne zawieszenie jak ja mam) sypie.

Pozdrawiam

PS
Tarcze z przodu też były zmienione 1 raz przeze mnie po przebiegu +300000km

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-10-2006, 08:30   

bokciu napisał/a:
No nie wiem czy taki tanszy.
Kilka dni temu dzwonilem do Japaneze i wlasnie pytalem o przod.
Za KYB powiedzial 245 pln a za Sachsa 210 pln.Obydwa gazowe.

Natomiast dziwi mnie jedna sprawa.Piszecie ,ze na KYB przejechane 300 tys ,dalej...415 tys. bodajze,itd.Tak wiec o co tu chodzi ,ze na fabrycznych amorach wychodza takie przebiegi?

Albo ceny się zmieniły, albo do EA Sachs jest tańszy, ale gdy ja chciałem kupić do E3, to był droższy. Osobiście wybrałbym gazowo-olejowe zwane popularnie gazowymi.

Skąd takie przebiegi? - ano z tego, że 99% sprowadzonych aut, które mają na liczniku 130-150-180 tkm, tak naprawdę ma ich 2x tyle. Chwila jeżdżenia w PL i już zaczyna się wszystko sypać.

Hubert - pamiętaj jeszcze o jednym - drogi w naszym kraju nie zawsze były tak tragiczne. Jeszcze 8 lat temu jeździło się naprawdę super i zawieszenie potrafiło długo wytrzymać. A tragedia zaczęła się jakieś 4-5 lat temu - od najazdu TIRów. Teraz znów zaczyna się naprawę dróg - powolną, ale jednak w całym kraju (dzięki EU) mamy remonty i budowę nowych.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 12-10-2006, 08:35   

Darek
Mój Ojciec jak napisałem jeździł głównie po drogach bocznych - tzw 4 kategoria odśnieżania, polnych, wertepach na budowach itd. Z tyłu często gęsto miał cement w workach narzedzia i inne takie. Tak więc co do stanu dróg to nie przesadziłem :mrgreen:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2006, 21:36   

bokciu napisał/a:

Natomiast dziwi mnie jedna sprawa.Piszecie ,ze na KYB przejechane 300 tys ,dalej...415 tys. bodajze,itd.
No to w atkim razie o co tu chodzi ,ze co drugi wymienia amorki w autach ktore maja przebieg ok. 100 tys lub troche ponad.Malo tego,wiekszosc tych pojazdow byla jezdzona po teoretycznie lepszych drogach bo zostaly niedawno posprowadzane.

Nie wszyscy. Mój galant jest u mnie 7 lat, a pierwszą rejestrację w Polsce miał w 88r.
Gdy go kupiłem to zrobiłem regenerację wszystkich amorków. Wóż miał na liczniku niecałe 200tyś, a wedle mojej aktualnej wiedzy o zużyciu różnych elementów miał przynajmniej dwa razy tyle. Amorki były japońskie tokico więc prawdopodobnie jeszcze oryginalne. Na regenerowanych tylnich zrobiłem jeszcze około 80tyś i padły, na przednich 90tyś i wymontowałem jeszcze jako sprawne.
Chociaż z tą trwałością to jest różnie. Dużo wcześniej miałem Sunny odkupionego od firmy z absolutnie pewnym przebiegiem 180tyś. W trakcie tego przebiegu miał wymieniane wszystkie amortyzatory.

Cytat:
I ostatnia sprawa.Jakie polecacie ?Bo widze,ze sa KYB olejowe i gazowe.Olejowe drozsze.Tak wogole to na jakich fabrycznie one wychodza?Olej czy gaz?
Są dwa typy: olejowe i olejowo-gazowe. Te drugie potocznie nazywa się gazowymi , to one są droższe i oczywiście lepsze. Nowsze modele i mocniejsze silnikowo starsze pewnie miały fabrycznie gazówki. Starocie i tańsze wersje raczej olejowe.

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 11:04   

Czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie.
Jakie amortyzatory byly montowane fabrycznie do Gala EA, olejowe czy gazowe?

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 05-11-2006, 16:59   

I znów męczę pytaniem znalazłem TU takie oto amorki miał ktoś kontakt z takowymi? cenka niby ok ale....
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 18:14   

Niestety, te amorki (SFEC) są na rynku dopiero od kilku miesięcy i trudno określić ich jakość. Pisałem o nich już wcześniej w tym wątku. Nawet zrobiłem sondę wśród nabywców na allegro. Z powodu chudego portfela sam się na nie skusiłem, ale zamontuję dopiero w tygodniu gdy doślą mi spręzyny.

Tomek1972
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 16:31   

Witam jakiś miesiąc temu wymieniłem amorki tylne wpadłem w wielką dziurę i zonk jeden wyciekł .
Zmuszony byłem kupić 2 za 220 zł szt KYB
Dla ciekawostki rozbieżność w cenach od 280 szt do 220zł szt
więc warto pojezdzić i poszukać
Co do trwałości to wymieniłem amorki dopiero po 178 tyś km
Jeden wyciekł drugi był twardy jak nowy

Moim zdaniem warto zainwestować w KYB solidne amorki

Pozdrowionka Tomek
Galant E54 2,0 V6 Automat sedan 96r

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 06-11-2006, 17:59   

A ja znalazałem takie amorki do Galanta Kombi na tył.
Amortyzatory Allergro

Tylko ze dziwne, były wystaione za 300zl za 2 szt. Kiedy napisałem i chcialem sie dopytac konkretnie czy pasuja, czy to ten model do kombi 2.5v6 97r to gościu mi odpisał ze ma do kombi ale 200zł/szt. Jak sprawdziłem okazało sie ze polecił mi te same co na aukcji, zadałem pytanie jeszcze raz dlaczedo 200zł/szt skoro na aukcji sa 2szt za 300zł i od tej pory cisza... wydaje mi sie ze cos sprzedający kręci, moze sie nei zna za bardzo a moze chce zarobić..
Pozdrawiam

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 11-11-2006, 19:04   

gondoljerzy napisał/a:
ale zamontuję dopiero w tygodniu gdy doślą mi spręzyny

czekamy na pełną opinię o pierwszych testach już czytałem.
Tomek1972 napisał/a:
Zmuszony byłem kupić 2 za 220 zł szt KYB

Ach żeby tak do Miśjków 88-91 tyle kosztowały te KYB'y to nikt by sie nie zastanawiał.
Albo to co podał w linku Marcino
DO MITSUBISHI GALANT VI 1996-
Cena za 2szt tył 300zł.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 28-11-2006, 23:17   

roch_27 napisał/a:
Marcino napisał/a:
czy galant ma z tyłu zawiszenie pomopowane
może chodzi o układ samopoziomowania :wink:

341213 pasują do kombi jednak bez układu samopoziomowania

pozdro

Niestety, narazie poszukiwania skonczyły sie na 2 telefonach do Marka Malika i okzazało sie ze 341213 nie pasują do kombi. Zamówi specjalnie 2 KYB 341213 i chyba 341212, z katalogu. Ja pomierzyłem dla pewności swój dzisaij i sie okzazało ze zaden z nich (jeden to stadard drugi to wzmocniony) nie pasują do KOMBI ponieważ maja inną średnicę talerza pod sprężynę, było już zreszta w innym poście tyko nie moge znaleść. Kelichy miały średnicę fi 70mm i tłoczysko fi12mm, a moj ma fi105 i toczysko fi 20mm, do tego rura amorka fi 65mm. W InterCars powiedzieli ze KYB nie ma po 96- r do kombi, i sma widziałem dziś w sklepie nowy katalog KYB też nie było, natomisat w Japprats powiedzili ze sprowadza na przyszły tydz i pomierza,( KYB 355zł i SACHS 275) ceny troche kosmiczne.
Marek bedzie szukał i mam sie odezwać pod koniec tygodnia.
Jeżli ktoś ma jakieś namiary to bardzo prosze o wskazanie.

[ Dodano: 28-11-2006, 23:19 ]
Golab napisał/a:

Cwiczyłem ten temat ze WSZYSTKIMI ODSTEPNYMI producentami, skonczylo sie na kupnie używanych z rozbitego Gala kombi

Jedyne pasujące to SACHS 343474 lub 343424, ale w katalogu ich nie znajdziesz.

Jesli ktos ma w kombi z tylu inne, chetnie sie dowiem jakie ...

Jutro postaram sie sprawdzić tego SACHS -a,
A skad wiesz ze pasują skoro nie ma ich w katalogu???

Ostatnio zmieniony przez Marcino 29-11-2006, 11:06, w całości zmieniany 1 raz  

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-11-2006, 08:51   

Golab napisał/a:
esli ktos ma w kombi z tylu inne, chetnie sie dowiem jakie ...
są jeszcze firmy BILSTEIN :wink:
Dla przykładu oznaczenie BE3-2583 :arrow: z resztą poszukajcie sami KATALOG BILSTEIN

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

futro68 
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
Wysłany: 29-11-2006, 13:32   

Marcino napisał/a:

Golab napisał/a:

Cwiczyłem ten temat ze WSZYSTKIMI ODSTEPNYMI producentami, skonczylo sie na kupnie używanych z rozbitego Gala kombi

Jedyne pasujące to SACHS 343474 lub 343424, ale w katalogu ich nie znajdziesz.

Jesli ktos ma w kombi z tylu inne, chetnie sie dowiem jakie ...

Jutro postaram sie sprawdzić tego SACHS -a,
A skad wiesz ze pasują skoro nie ma ich w katalogu???

z tego co pamiętam u mnie i Golaba są takie SACHSy zamontowane ale nie wiem czy mozna je jeszcze dostac

Odpowiedz do tematu