|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Allegro - zwrot prowizji za komentarz ?! |
Autor |
Wiadomość |
grzees
Forumowicz
Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2010, 10:16
|
|
|
BTW jeśli zrobią jeden, dwa razy takie coś to jeszcze się im upiecze ale 5 czy 10 raz to jednak stracą klientów i nawet nie są stanie określić czy ten chwilowy 'zysk' nie spowoduje "dużych" strat - niewykorzystanych możliwości zysku w przyszłości. Tak patrzę i taka jest ideologia w firmie gdzie pracuję... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 07-04-2010, 10:24
|
|
|
grzees napisał/a: | Tak patrzę i taka jest ideologia w firmie gdzie pracuję... |
Mówisz o ideologi dbania o jakość? U mnie też i lejemy na to 50zł które niekiedy trzeba ponieść... Ale na allegro jest dużo ludzi którzy myślą że handel to prosta sprawa... Niestety musi upłynąć dużo czasu zanim się o tym przekonają to jest złożony problem ale taki świerzak to pierwsze pomyśli o założeniu 2, 3, 4-ego konta niż o dbaniu o jakość i też będzie mu to przynosić zyski (szczególnie że taki świerzak to ma pokój 5x5, tam prowadzi swój biznes i zadowala się zyskiem na poziomie 1-2zł sztuka do tego nie płaci za ZUS, wynajem, prąd mama opłaci itd itp)... Ogólnie allegro to trudny rynek szeroko otwarty dla tych co kombinują (np. ściąganie rzeczy z chin bez cła, z innych rynków UE w zależności od różnic kursowych, można też czasem kupić rzeczy bez gwarancji z ryku bezcłowego o sprzęcie z USA nie wspomnę, można też sprzedać lampę z UK a potem powiedzieć przecież mogłem się nie znać?) itd. A negatywa można dostać za pocztę, kuriera barana a nawet samego klienta który nie potrafi podać poprawnie numeru telefonu albo myśli że kurier go znajdzie na wiosce bez ulic albo lepsze myśli że przyjdzie do niego akurat o 18:00 bo wtedy jest w domu itd itp. |
|
|
|
 |
grzees
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2010, 18:56
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Mówisz o ideologi dbania o jakość? U mnie też i lejemy na to 50zł które niekiedy trzeba ponieść... Ale na allegro jest dużo ludzi którzy myślą że handel to prosta sprawa... Niestety musi upłynąć dużo czasu zanim się o tym przekonają to jest złożony problem ale taki świerzak to pierwsze pomyśli o założeniu 2, 3, 4-ego konta niż o dbaniu o jakość i też będzie mu to przynosić zyski (szczególnie że taki świerzak to ma pokój 5x5, tam prowadzi swój biznes i zadowala się zyskiem na poziomie 1-2zł sztuka do tego nie płaci za ZUS, wynajem, prąd mama opłaci itd itp)...(...) |
Dokładnie zawsze trzeba się liczyć z tym, że możesz ponieść jakieś straty... A szczególnie wtedy gdy handlujesz asortymentem z którym momentami mogą postawać niezręczne nieporozumienia np części blacharskie i podawanie kodu koloru .. A później klient Ci pisze/dzwoni albo negatywa wystawia, że mu wysłałeś inne drzwi.... A z życia wiem, że szczególnie z tymi starszymi autami to różnie z tymi kolorami jest..
A z tą Twoją dalszą wypowiedzią to jestem ciekawy jak zacznie ktoś działać i w końcu wyrówna szansy firm i osób prywatnych w handlowaniu na allegro... Że nie płacą żadnych Zus-ów, mediów czy wynajmu czegokolwiek - to jeszcze u nich nie uświadczych czegoś takiego jak paragon, chociaż ostatni popularne jest dodawanie rachunku uproszczonego;d
Ale i tak najbardziej mi się chciało smiać jak kiedyś znalazłem firmę, która się specjalizowała w częściach z Mitsu, a że tatcie lusterko w Outku się zniszczyło na parkingu a w salonie powiedzieli mu 2 tysiące to chciałem coś znależć na allegro i nawet już znalazłem aukcja, cena podana 6 stów i dzwonie do kolesia, żeby mi wysyłał i wystawił fakturę to on mi sciszonym głosem mówi 'plus vat' .... Ale niektóre firmy nawet nie czytają regulaminu allegro.. bo cena na allegro jest cenną brutto, ale to ich sprawa, oni tak robią oni za to odpowiadają.... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 08-04-2010, 19:46
|
|
|
grzees napisał/a: | żeby mi wysyłał i wystawił fakturę to on mi sciszonym głosem mówi 'plus vat' .... Ale niektóre firmy nawet nie czytają regulaminu allegro.. bo cena na allegro jest cenną brutto, ale to ich sprawa, oni tak robią oni za to odpowiadają.... |
E to o co innego chodzi. Jak byś nie chciał FV to byś dostał w tej cenie... Zobacz że często możesz znaleźć na aukcji "nie wystawiam FV" jak myślisz dlaczego?
Inni kombinują nie mają czegoś kupionego na FV i jak chcesz FV ściągną bateryjki i na to wystawią fakturę... Kombinacji jest sporo do czasu jak ktoś się tym nie zainteresuje, ale to chyba ktoś musiał by donieść w odpowiednie miejsce. |
|
|
|
 |
grzees
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2010, 19:53
|
|
|
Ale wiesz jak to pisze w regulaminie allegro ceny na allegro to ceny brutto czy w funkcji kup teraz czy poprzez cene uzyskaną poprzez licytację... To tak nie powinno być, ale wiesz nie ma co o utopi marzyć, że wszystko będzie okej i wszyscy będą uczciwi... Zawsze się znajdzie odłamek osób, która będzie kombinować... |
|
|
|
 |
|
|