Allegro - zwrot prowizji za komentarz ?! |
Autor |
Wiadomość |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-04-2010, 00:00 Allegro - zwrot prowizji za komentarz ?!
|
|
|
Co o tym sądzicie?
Na pewno siłą allegro jest m.in. rating użytkowników; niestety od paru lat obserwuję spadek zainteresowania wystawianiem komentarzy lub przepychanki mailowe, kto ma pierwszy skomentować.
Co sądzicie o pomyśle, żeby Allegro zasilało częścią pobranej prowizji konto tego uczestnika transakcji, który wystawił komentarz jako I-szy?? |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 05-04-2010, 00:05
|
|
|
pierwszą osobą, która wystawi komentarz powinien być kupujący. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 05-04-2010, 00:16
|
|
|
Morfi,
dlaczego tak uważasz? |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 05-04-2010, 01:51
|
|
|
sprzedajacy sprzedaje, dostaje kase i wysyla towar
kupujacy go odbiera i jesli jest ok wystawia komentarz ze towar jest ok
wtedy sprzedajacy pisze ze dostal szybko i bez problemu kase i na tym koniec transakcji
bo jak inaczej?
sprzedajacy wystawi jako 1 komentarz z czym? z tym ze dostał pieniadze?
a co jesli kupujacy dostanie towar uszkodzony,albo niezgodny z opisem? sprzedajacy wystawił pozytywa, kupujący wystawi negatywa? troche bezsensu.
kiedyś chyba nawet allegro pouczało że pierwszy komentarz powinien wystawić kupujący, tak samo jak kupujący jako 1 powinien sie zapytać gdzie przesłac pieniądze i napisać jaką forme wysyłki preferuje |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 05-04-2010, 01:54
|
|
|
karolgt,
komentarz jako I-szy powinna wystawić strona, która jako I-sza została "zaspokojona" -- czyli przeważnie SPRZEDAJĄCY |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 05-04-2010, 02:09
|
|
|
e-gen napisał/a: | karolgt,
komentarz jako I-szy powinna wystawić strona, która jako I-sza została "zaspokojona" -- czyli przeważnie SPRZEDAJĄCY |
to dziwne, bo wprawdzie mam niewiele komentarzy (ok 85) ale we wszystkich moich transakcjach było zawsze tak jak napisałem i wśród znajomych też. |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
|
Wysłany: 05-04-2010, 02:14
|
|
|
najwazniejsza strona na allegro wydaje sie byc kupujacy, bo to ona ma problem w przypadku gdy z towarem jest cos nie tak. Jesli on wystawi pozytywa wtedy na temat przebiegu transakcji powinien wypowiedziec sie sprzedajacy |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
sieegurd
Mitsumaniak Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
|
Wysłany: 05-04-2010, 10:02
|
|
|
karolgt napisał/a: | e-gen napisał/a: | karolgt,
to dziwne, bo wprawdzie mam niewiele komentarzy (ok 85) ale we wszystkich moich transakcjach było zawsze tak jak napisałem i wśród znajomych też. |
Ja mam w aukcjach 123/79 (kupił/sprzedał) i w 99,5% jako pierwszy komentarz wystawiał kupujący. Jeśli sprzedaję czekam na komentarz i wystawiam jako drugi.
Aczkolwiek zdarzyło mi się kilka razy, że po wpłacie przeze mnie pieniążków sprzedający wystawił mi pierwszy pozytywa.
Jednak lepiej robić tak jak pisał karolgt |
_________________ **********************************************
"Tatusiu, a może Ty mi zaśpiewasz?" - Ola
Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 05-04-2010, 10:10
|
|
|
Mam na swoim koncie około 30 komentarzy. Na firmowym (jakieś wyprzedaże urządzamy ponad 200) wszystkie pierwsze były wystawiane przez kupującego. Sprzedający potem wchodzi w swoje komentarze i tam gdzie jest pole na "ptaszka" zaznacza i wystawia hurtem np. 20 raz na tydzień.....
Allegro ma dużo więcej innego rodzaju wad... Np. teraz wszystkich zmusili do "płacę z allegro"... Regulaminy czy podejście do klienta jest na zerowym poziomie. Na forum allegro aż huczy od sposobów na wyłudzenie informacji i sposobów na zaszkodzenie innym sprzedającym. W regulaminie niby jest zezwolenie na link do strony producenta z specyfikacją techniczną. Niestety jest tez inny punkt który mówi o zakazie linków do stron komercyjnych... Wywalają hurtem aukcje... Takich dziwnych spraw jest więcej... Tam liczy się tylko ZYSK i nic więcej. Wszelkie sugestie użytkowników które nie łączą się z większym zyskiem allegro są odrzucane.
[ Dodano: 05-04-2010, 10:31 ]
e-gen napisał/a: | komentarz jako I-szy powinna wystawić strona, która jako I-sza została "zaspokojona" -- czyli przeważnie SPRZEDAJĄCY |
Co oznacza zaspokojona? Bo to że dostaniesz pieniążki nie znaczy że zostałeś zaspokojony. W myśl przepisów kupujący może oddać towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Zresztą na allegro nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Wystawisz komentarz a kupującemu się po 2 miesiącach zepsuje sprzęt i co z tego co po prostu mógł się zepsuć oberwiesz negatywem. Przykładów mogę mnożyć niestety coraz więcej ludzi jest nie do dogadania się... |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 05-04-2010, 11:17
|
|
|
sieegurd,
przyjmując Twój tok rozumowania - który nie ma oparcia w Regulaminie Allegro (patrz: Artykuł 11. SYSTEM KOMENTARZY) - dochodzimy do sytuacji, kiedy SPRZEDAJĄCY swoim komentarzem tak naprawdę ocenia komentarz KUPUJĄCEGO - co jest hipokryzją i wypacza idee systemu komentarzy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 05-04-2010, 12:12
|
|
|
e-gen, zle to rozumiesz, tam jest wyrażnie napisane Cytat: | ystem komentarzy, który służy do wymiany subiektywnych opinii o przebiegu Aukcji i realizacji transakcji |
A wiele osób wystawia negatywy i neytrale za stan towaru co jest wogóle niezgodne z tym co pisze regulamin, tak samo nie raz spotkalem sie z tym ze jako kupujacy dostalem pierwszy komentarz po wklupnieciu kup teraz za pzeprowadzenie transakcji, bo tak to powinno wyglądać.
Ponadto komentarze nie sa przymusowe, ja sam jz zapomnialem ile osób nie wystawilo mi komentarza i jakos z tego powodu sie nie zalamuje, nikogo nie zmusisz do wystawienia komentarza, bo jest to jego wola czy wystawi czy nie, dobrze kiedy wystawi ale nic sie nie stanie jak nie wystawi. Więc zwrot prowizji za nie wystawienie komentarza mija się z celem. No chyba ze zostanie zmieniony regulamin tak aby allegro na tym nie tracilo i ludzie sie pilnowali. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 05-04-2010, 12:24
|
|
|
robertdg napisał/a: | Więc zwrot prowizji za nie wystawienie komentarza mija się z celem. No chyba ze zostanie zmieniony regulamin tak aby allegro na tym nie tracilo i ludzie sie pilnowali. |
Zwrot części (5%?) prowizji miałby być za wystawienie komentarza jako pierwszy |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
|
Wysłany: 05-04-2010, 12:49
|
|
|
karolgt napisał/a: | e-gen napisał/a: | karolgt,
sami sprzedający często piszą, że jako 1. komentarz wystawia kupujący... |
|
 |
grzees
Forumowicz
Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
|
Wysłany: 05-04-2010, 12:57
|
|
|
e-gen napisał/a: | karolgt,
No nie zgodzę się, coraz bardziej popularne jest wysyłanie przedmiotu za pobraniem czyli wg Twojego toku rozumowania 'zaspokojony' (chociaż strasznie nie podoba mi się to określenie) pierwszy został kupujący.
Ponadto tak jak tu robertdg regulamin jasno mówi na podstawie czego powinnien być wystawiony komentarz. Jest to sprzedaż wysyłkowa i zawsze mogą się pojawić jakieś problemy, nieporozumienia. Np nawet niezgodność odcieni na częściach blacharskich...
e-gen napisał/a: | Zwrot części (5%?) prowizji miałby być za wystawienie komentarza jako pierwszy |
To co piszesz to utopia... Firma Allegro nie będzie oddawała swojego zysku tylko dlatego by było więcej wystawionych komentarzy...
krzychu napisał/a: | Allegro ma dużo więcej innego rodzaju wad... Np. teraz wszystkich zmusili do "płacę z allegro" |
Oj to jest prawda to co piszesz w swoim poście to tylko kilka problemów, wg mnie jak zacząłem korzystać z systemu allegro jako sprzedający to zobaczyłem, że serwis jest nastawiony na dobry kontakt z kupującymi i włacza nowe funkcję, które ułatwiają sprawę kupującym, a utrudniają życię sprzedającym jak np funkcja płacę z allegro gdzie była płatna i koszt tej funkcji przechodziła na sprzedającego i była zależna od wysokości ceny sprzedanego przedmiotu..
BTW Jak taka firma może nie mieć infolini, która by ułatwiła szybki kontakt i rozwiązanie problemów ? A tak to trzeba czekać na odpowiedź maila do nawet dwóch tygodni, a w świecie gospodarczym dwa tygodnie to jak cały rok życia..
e-gen napisał/a: | dochodzimy do sytuacji, kiedy SPRZEDAJĄCY swoim komentarzem tak naprawdę ocenia komentarz KUPUJĄCEGO - co jest hipokryzją i wypacza idee systemu komentarzy |
Z jednej strony tak, ale popatrz na sytuacje prawdziwego sprzedającego na allegro który dziennie miałby wystawiać po zaksięgowaniu wpłaty komentarz każdemu z osobna. To czasem mogłoby mu schodzić cały dzień jak sprzedaje dużą ilość przedmiotów? Czyli musiałby mieć dodatkowego pracownika co tak robi, czyli jego koszty by wzrosły a na kim by się odbiło to ? Na kupującym, albo na tym, że ten sprzedający wypadłby z interesu bo obecnie allegro taka nasza krajowa wirtualana hurtownia... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 05-04-2010, 19:25
|
|
|
e-gen napisał/a: |
Zwrot części (5%?) prowizji miałby być za wystawienie komentarza jako pierwszy |
Allegro na tym nie zyska więc szansa -100%. Do tego pomysł nie trafiony. Zresztą jest forum na allegro. Kiedyś chciałem przepchnąć prostą zmianę przy Lancerze (bo jest błędnie podzielony na kategorie) gdzie tam zero odzewu... Jak się jakiemuś opiekunowi forum przypomni to raz na 2 tygodnie coś odpowie że "nie, było już że nie, nie ma takiej możliwości itd itp".
[ Dodano: 05-04-2010, 19:30 ]
grzees napisał/a: |
A tak to trzeba czekać na odpowiedź maila do nawet dwóch tygodni, a w świecie gospodarczym dwa tygodnie to jak cały rok życia.. |
Z skąd to znam? Może nie 2 tygodnie ale te maile są śmieszne. Widzi mi się jakiegoś operatora który widzi jeden punkt regulaminu a nie widzi drugi. Potem już mi to lottało bo wywalając aukcje zwracali prowizję Ostatnio dostałe maila że wywalą stronę o mnie bo mam link do strony komercyjnej ale na razie od miesiąca cisza.
grzees napisał/a: | To czasem mogłoby mu schodzić cały dzień jak sprzedaje dużą ilość przedmiotów? Czyli musiałby mieć dodatkowego pracownika co tak robi, czyli jego koszty by wzrosły a na kim by się odbiło to ? Na kupującym, albo na tym, że ten sprzedający wypadłby z interesu bo obecnie allegro taka nasza krajowa wirtualana hurtownia... |
No a sama identyfikacja maili (jak np. 3 gości na raz coś kupiło do tego płacą za 2 dni)... Masakra z tymi mailami. Mam wrażenie że robią to specjalnie żeby do jakiś tam managerów sprzedaży (oczywiście płatnych) zachęcić.....
Najlepszy jest sklep.... Masz se sklep i co? Płacisz 2 razy tyle za wystawianie... paranoja. |
|
|
|
 |
|