głośniki do galanta. Co wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 15-04-2012, 23:22
|
|
|
Przyjrzyj się czy głośniki z przodu wysuwają membranę na zewnątrz czy ją wciągają. Druga opcja jest poprawna. Zamień plus z minusem i powinno być dobrze (w głośnikach). |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

Auto: Galant EA5A
|
Wysłany: 17-04-2012, 17:59
|
|
|
a dlaczego nikt nic o JBLach nie pisze? ja zawsze montowalem w samochodach radio Pioneera i glośniki JBL i wg mnie grało dobrze. a nikt o takich glośnikach nie pisze:) za drogie? chyba nie bo są porównywalne z Herz'ami złe jakosciowo? tez chyba nie bo to dośc porzadna firma
a pytam o to bo powoli mi sie kolejne głośniki w samochodzie wykańczają. jeden już wymieniałem ale tez na jakiś spadek od brata bo juz perfidnie harczał. zastanawiam się jednak znowu nad JBLami. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11144 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 22-04-2012, 18:06
|
|
|
Jak kupowałem w media głośniki,to porównywałem jakość dźwięku JBL,i SONY X-plood.Sony miały lepsze basy.ale wcześniej miałem JBL,i grały dobrze.Różnica niewielka,ale na plus dla sony. |
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 22-04-2012, 19:42
|
|
|
Moim zdaniem wlaśnie JBLe maja lepszy bas:) no ale to tez sprawa pod jakim radiem były podpięte bo to też ma wielkie znaczenie |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-04-2012, 10:07
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Jak kupowałem w media głośniki,to porównywałem jakość dźwięku JBL,i SONY X-plood.Sony miały lepsze basy.ale wcześniej miałem JBL,i grały dobrze. |
W sklepach wszystkie głośniki są zazwyczaj zamknięte w szczelnych obudowach i to jak tam grają, może całkowicie odbiegać od tego jak zagrają w samochodzie. Nawet jeśli masz szczelnie wygłuszone drzwi, to objętość "obudowy" wewnątrz nich będzie mniejsza, niż tej, w której siedzą głośniki przygotowane do odsłuchu w sklepie.
zichu napisał/a: | Moim zdaniem wlaśnie JBLe maja lepszy bas:) no ale to tez sprawa pod jakim radiem były podpięte bo to też ma wielkie znaczenie |
A moim zdaniem to zależy przede wszystkim od modelu głośnika, a nie firmy |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 23-04-2012, 10:53
|
|
|
Yuppy napisał/a: | zależy przede wszystkim od modelu głośnika |
Pewnie ze nie ma co porównywac głośnikow za 100zł z głośnikami za 500:) |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2012, 15:52
|
|
|
No właśnie. W przedziale cenowym do 100zł może być np. JBL > Sony, ale w przedziale do 500zł może to Sony jest górą? Dlatego stwierdzenia, że "JBLe mają lepszy bas" nijak sensu nie mają, jeśli nie poda się konkretnych modeli, które się porównuje |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 23-04-2012, 18:04
|
|
|
ja mam na mysli serię GTO. Modele...135mm 160/165mm. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-04-2012, 10:26
|
|
|
Będę czepliwy
JBL GTO 160-165mm:
- JBL GTO 6528S ~ 190zł
- JBL GTO 6528 ~ 230zł
- JBL GTO 6508C ~ 330zł
JBL GTO 130-135mm:
- JBL GTO 528 ~ 170zł
- JBL GTO-508C ~ 290zł
Ceny orientacyjne na podstawie allegro. W serii JBL GTO można znaleźć pojedyncze głośniki, współosiowe oraz zestawy odseparowane. Z różnej ceny i zupełnie innej konstrukcji wynika, że każdy z tych modeli może zagrać zupełnie inaczej, nie wspominając już o różnych rozmiarach. Dlatego tak ważne jest podanie konkretnego modelu, a nie wrzucenie do jednego worka całej serii.
Teraz jeszcze powiedz jaki to był model z serii JBL GTO i względem którego konkretnego modelu Sonego zaszczycił Cię większym basem
A jeszcze jedno, nie stwierdzam tu że Sony jest lepszy niż JBL ani na odwrót, chcę tylko wskazać że takie "porównania" to rzucanie słów na wiatr i szerzenie niepotwierdzonych plotek. |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 24-04-2012, 10:31
|
|
|
Yuppy, Glośniki GTO kupowałem ostatni raz chyba ze 3 lata temu do carismy:) chyba nie sądzisz ze pamiętam dokladnie jakie modele oglądalem?:) wiem ze cenowo były zarówno soniacze jak i jblki w jednym worku czyli cos około 300zł za 165mm i tak jak juz chyba pisałem ze to moje odczucie a nie mierzone jakomś specjalistycznym sprzętem:) ja sie i tak utrzymuje przy tym ze JBL maja lepszy bas od Sony. takie jest moje subkiektywne odczucie i tyle:) co do radia tez mam swoja ulubiona marke która moim zdaniem gra super z JBLami:) |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-04-2012, 12:51
|
|
|
zichu napisał/a: | wiem ze cenowo były zarówno soniacze jak i jblki w jednym worku czyli cos około 300zł za 165mm |
I to już jest zdecydowanie lepsza informacja niż:
zichu napisał/a: | Moim zdaniem wlaśnie JBLe maja lepszy bas |
Jak widzisz, wcześniej nie podałeś ani kwoty, ani modelu, ani rozmiaru, jedynie firmę A jakiekolwiek z tych informacji są znaczące i mogą być pomocne przy zakupie. |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 24-04-2012, 13:44
|
|
|
Yuppy napisał/a: | wcześniej nie podałeś ani kwoty, ani modelu, ani rozmiaru, jedynie firmę A jakiekolwiek z tych informacji są znaczące i mogą być pomocne przy zakupie. |
z tym się zgodzę:) myslalem ze zrozumiale jest dla wszystkich zainteresowanych ze mówimy o glośnikach jednej klasy:) bo tak jak pisalem już wczesniej:
zichu napisał/a: | nie ma co porównywac głośnikow za 100zł z głośnikami za 500:) |
|
|
|
|
 |
KlakierVIP
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 37 Skąd: Pruszków / Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 09-10-2012, 19:04
|
|
|
mam dziwne pytanie, mianowicie znalazlem ostatnio w bagazniku, w sumie na tylnej polce ale od strony bagaznika okragla metalowa zaslepke, ktora mozna odkrecic i bedzie wlot np z woofera do kabiny
nie wiem czy dobrze mysle ze w tym otworze moglbym zamontowac sam glosnik woofera czy ide nie w ta strone |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 09-10-2012, 22:43
|
|
|
Tak w sedanie masz miejsce na woofera xd wielokrotnie opisane w dziale technicznym EA0 łącznie z zasilaniem pod tylnią wycieraczkę xD |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
zloty
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|