|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Napinacz rozrządu do 4g63 |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-07-2006, 08:57
|
|
|
Bartku - to otwórz sobie korek oleju i zbliż zewnętrzną część dłoni - sam się przekonasz.
Albo zdejmij odmę z PCV - przy E32 to silnik zgaśnie. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 27-07-2006, 10:01
|
|
|
Dany - przykro mi to pisać, ale wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że budowa silnika spalinowego jest Ci absolutnie obca, nie wiedząc w co się pakujesz poprostu kręciłeś kluczami..... niestety remont silnika to bardziej szachy niż domino.....
Darku - dobrze zdaję sobie sprawę z tego co się dzieje po odkręceniu korka oleju - wszystkie zdrowe misiowe silniki benzynowe zasysają powietrze..... Po zdjęciu rurki z PVC gaśnie, ponieważ dostaje za dużo powietrza w stosunku do benzyny..... Mieszanka powyżej 20:1 jest praktycznie niepalna..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-07-2006, 10:08
|
|
|
Mam zdrowe silniki w swoich autach - oba lekko dmuchają. Co więcej - wszystkie, które sprawdzałem (silniki benzynowe) mniej lub bardziej dmuchały. Sprawdzałeś jak jest u Ciebie? |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2006, 10:23
|
|
|
zawsze jest lekki wiaterek choćby z powodu ruchów wałków rozrządu... więc zawsze coś (minimalne ilości) leci, przy każdej benzynówce... |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 27-07-2006, 10:56
|
|
|
Wszystkie 2 które mam zasysyają, jeden, którego już nie mam - dmuchał... ale zdrowy on był 200 000 km temu . Prosta zasada wietrzenia pokrywki zaworów: Powietrze przez PVC zasysane jest do kolektora ssącego, a pobierane jest rurką z "trąby słonia". Jak odkręcisz korek, to jako, że rurka ma znacznie mniejszy przekrój niż korek - powietrze zasysane jest przez korek. Lekkie dmuchanie jest złudzniem wynikającym poprostu z ruchu powietrza....
Dmuchać korkiem ma prawo silnik na wysokich obrotach (małe podciśnienie w kolektorze ssącym)- na jałowym biegu nie ma prawa.....
Dany - sprawa jest prosta - rozbiórka silnika Cie czeka.... albo przez kogoś, kto ma pojęcie o tym co zastanie po zdjęciu głowicy i ma czym zmierzyć luzy, albo www.allegro.pl, kup średnicówkę, mikrometr i zegarek pomiarowy - rozbierz, weź manuala w dłoń o mierz wszystkie wartości podane w manualu.... U Ciebie przypuszczam, że problemem są luzy na trzonkach zaworów wydechowych lub zbyt duże zamki pierścieni.... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
Chicken [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2006, 13:21
|
|
|
Miałem podobny "dmuchowo ssący" dylemat przy mojej Hondzie. Zdziwiłem się że dmucha i stwierdziłem , że jest coś nie tak dopóki nie sprawdziłem na prawie nowej "Kaczce" megance i tam również były lekkie podmuchy. |
|
|
|
 |
dany-ct [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2006, 21:00
|
|
|
Bartek napisał/a: | Dany - przykro mi to pisać, ale wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że budowa silnika spalinowego jest Ci absolutnie obca, nie wiedząc w co się pakujesz poprostu kręciłeś kluczami..... niestety remont silnika to bardziej szachy niż domino.....
Darku - dobrze zdaję sobie sprawę z tego co się dzieje po odkręceniu korka oleju - wszystkie zdrowe misiowe silniki benzynowe zasysają powietrze..... Po zdjęciu rurki z PVC gaśnie, ponieważ dostaje za dużo powietrza w stosunku do benzyny..... Mieszanka powyżej 20:1 jest praktycznie niepalna..... |
ja sam nie nie brałem się za remont bo tak jak piszesz nieznam się na tym ( coś tam gdzieś
szłyszałem i tyle ) z zawodu jestem stolarzem chodzi mi o to że jak czytam to co piszecie
że tam kanaliki w tłokach że luzy na trzonkach zaworów i takie tam to cały czas się zastanawiam czy goście co mi silnik robili o takich czynnościach pamiętali |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-07-2006, 21:05
|
|
|
dany-ct napisał/a: | JESTEM ZAŁAMANY MÓJ ECLIPS MNIE WYKOŃCZY |
Chyba nie pamiętali... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 28-07-2006, 10:26
|
|
|
dany-ct napisał/a: | goście co mi silnik robili |
To skoro robili to, wzieli za to kase, to teraz niech robią do skutku....... za własne - Ty za ich nauke nie powinienieś płacic |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
dany-ct [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 11:36
|
|
|
to jest tak że w okolicy niema zakładu naprawczego z prawdziwego znaczenia , wszędzie
masówka , wszędzie idą na ilość i traktóją wszystkie silniki jedną miarką --
-- jak się w oplu udało to w reno będzie dobrze a w mitsu musi być tak samo--
i klepią , musiał bym oddać do kogoś kto zna konkretnie te silniki , czytając forum
więcej wiem co jak sprawdzić niż kowale z mojej okolicy , tak było w przypadku rozrządu
w moim eclipsie 3 podejścia dopiero poszukałem, poczytałęm wydrukowałem ,
mechanikowi palcem pokazałem i się w końcu udało i tak to wygląda z wszystkim |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 02:33
|
|
|
trafiałeś na niezłych paściarzy, albo gości nie mających zielonego pojęcia o mechanice. mój mechanik nie musiał mieć żadnej instrukcji, pierwszy raz na oczy widział 4G63 dohc i zrobił dobrze. tak samo tommycrazy'emu, od ręki zdiagnozował najpierw skrzynię a później zrobił rozrząd + parę pierdół, z balansem też nie miał najmniejszych problemów... |
|
|
|
 |
papa [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 22:23
|
|
|
Moim zdaniem Dany nie ma żadnych problemów i nic nie powinien z tym robić. Zato e-gen musi coś zrobić ze swoim spalaniem 2l/1000km ! |
|
|
|
 |
|
|