Hałasy z amortyzatorow |
Autor |
Wiadomość |
kecaj62
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,6 GLX
|
Wysłany: 15-05-2007, 18:32
|
|
|
Witajcie dopnę się do tematu i zadam pytanie . Czy mocowanie amorka do karoserii jest przez łożysko i jeśli tak czy występuje ono jako część zamienna , czy razem z tymi gumami ? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-05-2007, 18:43
|
|
|
kecaj62 napisał/a: | Czy mocowanie amorka do karoserii jest przez łożysko i jeśli tak czy występuje ono jako część zamienna , czy razem z tymi gumami ? |
Z przodu występuje łożysko.
W starej Cari (czyli u ciebie) występuje tylko z poduszką, w nowej można kupić samo łożysko. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 24-06-2007, 14:57
|
|
|
witam. dopnę się bo mam podobny problem. tlucze prawe przednie koło. gorne mocowanie wymienione to samo łączniki i sworzeń. czy na kolumnie znajduje sie jakaś poduszka która może tłuc, czy też sam amortyzator ot tak sobie zaczyna walić ze starości. nadmieniam, że wali na lekkich nierównościach. kiedy lekko bujam autem na boki stuki wychodzą własnie z okolic gdzie jest amorek... wiec czy amortyzator do wymiany czy jakś inna część go boli?? pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 16:37
|
|
|
Tez kurka wodna zauwazylem to co maksiu21.
Nowiutkie kayaby z tylu i nalozylem weza na sprezyny.
Jak jade po nierownej powierzchni i otworze szybe pasazera to z tylnego lewego kola cos piszczy,swiszczy. Jak rozbujam z tylu auto na stojaco to tez piszczy.
Gumy drazka stabilizatora niedawno zmieniane i kurde nie wiem o co chodzi - tuleje wachaczy nie piszcza tylko tluka wiec to amor,albo sprezyna z wezem.
Chyba trzeba sie polozyc pod autem i kazac komus bujac [/b] |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-06-2007, 20:41
|
|
|
wegiel, skoro jedziesz i świszczy to może być łożysko (auto na podnosnik i zakreć kołem), skoro stoisz i piszczy to gumy...a co z moim tluczeniem??? |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 21:01
|
|
|
No na bank swiszczy nawet jak stoi - poprosilem kobiete zeby rozbujala a ja leb pod auto i tak jakby z okolicy amora.
Ale ktore gumy?
Niestety Twojego problemu nie potrafie maxwell61 rozwiazac |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-06-2007, 21:18
|
|
|
w szukaj było dużo infomacji i nawet sam w nich brałeś udział , ale skoro piszczy to musi byc jakaś guma, która trze lub łożysko...amorek by tłukł, słychać by było dudnienie...tak myśle... u mnie właśnie tłucze i nie wiem czy to amorek czy jakieś inne ustrojstwo bo wymienić to nie jest problem ale jak później znów bedzie walić to sie wq... a w porteflu sie nie przelewa... pozrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 21:33
|
|
|
Jak mi tluklo z tylu to byla wybita tuleja wachacza i gumy drazka stabilizatora,ktory tez sie niezle tlucze jak ma luzy. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-06-2007, 22:10
|
|
|
no właśnie ważny jest dzwięk...tylko piszczy czy może huczy, dudni itp"?. do du.. jest zawieszenie w cari niestety... |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:24
|
|
|
Nie no u mnie piszczy i widac ze chodzi o resor - tylko jak buja
Do dupy ono nie jest, fakt jest dosc delikatne jak to wielowachaczowe ale za to naprawde dobrze auto sie prowadzi na zakretach przy duzych predkosciach jak amory sa dobre. A ze na naszych drogach wybijaja sie tuleje, wyrabiaja gumy itd - coz poradzic, trzeba helikopter chyba zalatwic.
Jak mozesz to wejdz pod auto i poruszaj stabilizatorem, jak nic nie slychac to wyeliminujesz jeden element - a jesli to to to mozesz je sam wymienic. Co do tulejek wachaczy to tez widac w jakim sa stanie - mozesz zobaczyc ze tam blacha o blache wali ale tego juz sam nie zrobisz |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-06-2007, 22:34
|
|
|
jak pisałem: sworzen wymieniany kilka miechów temu, to samo łączniki i górne mocowanie...wg. mnie amorek ma ruch poprzeczny i same tloczysko wali o obudowe amorka... dzieki i trzym sie |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:47
|
|
|
maxwell61 moze byc tez wybita poduszka lub tulejka na wahaczu, badz guma na drazku stabilizatora z przodu - ale to by wylapali przy wymianie lacznikow
wegiel sprawdz czy to wlasnie nie ten waz naciagniety na sprezyne piszczy |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 23:01
|
|
|
Sprawdze, moze to faktycznie waz swiszczy.
maxwell61 popisalem cos o tylnym zawieszeniu a Tobie o przednie chodzilo
Chyba za dlugo na sloncu dzis bylem
W kazdym razie powodzenia w szukaniu felera |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-06-2007, 23:06
|
|
|
Matejko, mówisz że poduszka (czyli górne mocowanie?) a owa guma na drążku stab. to nie to samo co na łączniku stab.? te dwa pojcie troche mi sie mylą...pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 25-06-2007, 00:38
|
|
|
maxwell61 wahacz jest montowany w trzech miejscach na jednym wierzcholku ma sworzen, na drugi tulejke, a na trzecim tzw. "poduszke",
lacznik stabilizatora to pręt z dwoma przegubami kulowymi i laczy on wlasnie drazek stabilizatora z wahaczem/amortyzatorem - zaleznie od rocznika Cari, a drazek idzie w poprzek auta
tutaj jest drazek widac tuleje na nim i poucinane laczniki na koncach:
 |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|