Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[FAQ] Wyłączenie przygasania klimatronika na światłach
Autor Wiadomość
Dread87 
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-03-2013, 11:46   

U mnie jest podobnie, jak w samochodzie sie nagrzeje, wtedy klimatronik sie oswietla;) mam zalozone ledy w panelu, ale to raczej nie ma znaczenia, bo do poki nie zalacze swiatel postojowych lub mijania, to wszystko swieci jak nalezy.

Zobacz mojego Galanta TUTAJ - WIECEJ ZDJĘĆ
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 01-04-2013, 23:06   

BRUNER, trzeba sprawdzić czy właściwie dochodzą napięcia. W serwis manualu w dziale download znajdziesz rozpiskę pinów. Deinstalujesz konsolę i po kolei sprawdzasz.

BRUNER 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 2,5
Wysłany: 11-04-2013, 13:37   wyłączanie przygasania klimatronika na światłach

Po wielu godzinach walki z kablami - sukces! Nie jestem elektrykiem nie znam się na tym, może dlatego tyle to trwało. Okazało się że napięcia są ok a problem był z masą a raczej z jej brakiem. Niestety nie udało mi się znaleźć gdzie zginęła. Po analizie schematów dorobiłem swoją masę do przewodu (czarnego z żółtym paskiem ) z wiązki radia i wszystko działa.
Przy okazji zlikwidowałem przygasanie wyświetlacza po włączeniu świateł zgodnie ze wskazówkami z forum.
Jest dobrze. 8)
Dzięki wszystkim za takie wskazówki. Przydają się.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2013, 13:44   

BRUNER, no to git ;)

Dzięki że napisałeś co było przyczyną :)

piastek1991 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant VIII Sedan
Wysłany: 03-07-2014, 22:47   

Witam dodam od siebie nowe zdjęcie ja osobiście wylotowałem diodę która ma oznaczenie D10 wystarczy zaznaczą nóżkę wyltować i zabezpieczyć z przeciwnej strony.

nix 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 SE 99'
Wysłany: 10-09-2014, 19:57   

Izolując magiczna rurkę również skusiłem się na przecięcie ścieżki. Do białego i nic nie przygasa, chyba jednak szybszy sposób niż odlutowanie.

Dread87 
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Wysłany: 07-02-2015, 14:02   

Chłopaki macie jakaś fotke w ktorym miejscu trzeba naciąć? Bo wszystkie wstawione foty na serwerach wygasly:/

Zobacz mojego Galanta TUTAJ - WIECEJ ZDJĘĆ
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 08-02-2015, 14:49   

:arrow:

francuz83 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 lpg
Wysłany: 21-08-2015, 22:33   

Zrobiłem przerwę na płytce gdzie trzeba. Wydrapałem ją szeroką i głęboka aż wióry z płyty leciały. Prze-lutowałem piny. Sprawdziłem połączenie miernikiem. Nie ma żadnej opcji żeby było połączenie między pinami 1 i 2. A mimo wszystko panel dalej przygasa. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co można z tym zrobić? Strasznie mnie irytuje to że w dzień nic na panelu nie widać.

Kryniu.naw 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Avance 2,5
Wysłany: 04-10-2015, 16:30   

Dołączam się. Zrobiłem nacięcie niemal na wylot i nadal brak efektu- jak przygasało, tak przygasa nadal. Idę zaraz wylutować diodę, może to coś zmieni.

Wylutowałem diodę, ścieżka przerwana, a podświetlenie nadal przygasa, ja pitole. Macie jakieś pomysły?

Poprawka- ma tu znaczenie regulacja podświetlenia zegarów. Jak jest na full, to po zapaleniu świateł podświetlenie klimy nie przygasa. Ale już po zmniejszeniu stopnia podświetlenia, włączenie świateł powoduje przygasanie panelu klimatyzacji... Eureka, dzięki za instrukcję zdjęcia panelu i usunięcia przygasania. Pozdrawiam.

fz1 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 v6
Wysłany: 05-01-2016, 21:13   

Ja po przecięciu tej ścieżki straciłem całkiem podświetlanie wyświetlacza :(

[ Dodano: 05-01-2016, 21:52 ]
Po weryfikacji jest wszystko ok :) okazało się że był problem z żarówkami w wyświetlaczu

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 31-10-2017, 12:56   

Przesiadłem się z gala puszczonego na Szwecję z oryginalnym DRL na germany spec i wkurza mnie przygasanie wyświetlacza. Chciałem zamontować zwykły przełącznik 0/1, który wyłączałby podświetlanie całej deski gdy włączone są światła. Nie mogę jednak namierzyć na jakim kablu go zamontować. Chciałbym, żeby wyłączało podświetlanie panelu klimatronika, zegarów i ikonek koło gałki zmiany biegów. Reszta podświetlania przycisków i schowków też może gasnąć. Macie jakiś pomysł gdzie ciąć? Sprawdzałem już:
1. Odłączenie potencjometru do regulacji (rheostat) - podświetlanie działa na minimum
2. Wyjęcie bezpiecznika nr 8 spod maski - podświetlanie działa, nie świecą zegary HC
3. Wyjęcie bezpiecznika z ikonką zegara ze skrzynki pod deską - efekt j.w.

Macie jakieś pomysły?

Podrzucam schemat podświetlania deski:

i Pokrętła do ściemniania zegarów (rheostat)

freekill 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant VIII
Wysłany: 02-05-2019, 15:46   

Witam, chciałem opisać mój sposób na pozbycie się problemu z przygasającym wyświetlaczem.
Pomysł z forum całkiem spoko natomiast nie chciałem rezygnować z podświetlenia klawiszy. Więc wpadłem na genialny w swojej prostocie pomysł, mianowicie znalazłem linie 12+ po zapłonie w oryginalnej kostce od klimy, podpiąłem się do niej. Na płytce od sterowania klimą naciąłem w dwóch miejscach ścieżki, tak aby nie było przejścia, a kawałek dalej zdrapałem farbę z dwóch ścieżek od żarówek i przylutowałem kabelki do tych miejsc, potem te kabelki podłączyłem pod linie 12+ po zapłonie i już nie przygasa. Wiadomo więcej roboty, ale dla chcącego nic trudnego.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 02-05-2019, 15:53   

Sęk w tym, że w patencie z forum nikt nie rezygnuje z podświetlenia klawiszy, a przygasanie jest wyłączone.

Wystarczy przeciąć jedną ścieżkę bez żadnego lutowania.

przemek1602 
Mitsumaniak

Auto: Galant VIII AVANCE 2.5 V6
Wysłany: 02-05-2019, 22:54   

I bez kombinowania :D

Odpowiedz do tematu