Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Części do silnika. Gdzie szukać i jakie
Autor Wiadomość
Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2013, 20:47   

kaczka81s, w Corteco prawdopodobnie będą oryginalne NOKi jeśli chodzi o uszczelniacze.

Jeśli chodzi o uszczelki dekli zaworów, bo chyba o to pytasz, to na spokojnie możesz kupić Ajuse. Elring ujdzie.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

kaczka81s 
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Wysłany: 10-04-2013, 00:53   

Zamówienie już poszło, niestety nie mam czasu czekać aż ktoś odpisze. Dzięki Piwor. :occasion5:
simmeringi zamówiłem Corteco, uszczelki wydechu Elring, pod głowice oczywiście Stone, reszte uszczelek u Japaneze bo w Inter carsie nie mają, dolot i pokrywy zaworów, te chyba Reinz. Jutro odbiore to oczywiście napisze.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 10-04-2013, 21:09   

kaczka81s, Reinz też bardzo dobry wybór. Sam używam głownie Corteco i Reinz'a.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

kaczka81s 
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Wysłany: 06-06-2013, 22:20   

Niektóre części już mam, uszczelniacze zaworowe Elring, simmeringi Corteco, tak jak mi Piwor pisałeś w pudełkach NOK-i, uszczelka pod wydech Elwis royal, taką mieli w IC metalowa więc nie ma większego znaczenia, napinacz rozrządu Ruville. Miałbym jeszcze uszczelki pod głowice, ale okazało się że nr STONE, a uszczelki jakieś badziewie co nawet firmy nie znam. Rozrząd już mi któryś miesiąc leży, już nie pamiętam co dokładnie wiem że rolki SKF. Popychacze z Ebaya, było kilka postów wyżej. Jak skompletuje resztę będę pisał w moim temacie o Miśku. Za części w IC dałem już ok. 700zł, popychacze 142 funty, ok. 680zł, rozrząd i paski chyba koło 500zł. Jeszcze muszę u Japaneze resztę zamówić.

[ Dodano: 06-06-2013, 22:15 ]
Zmieniłem temat trochę, żeby był bardziej czytelny. Ogólnie powiem tak, wiele części czy to do silnika czy do samochodu jest dostępnych w takich sieciach jak (większość) Inter Cars, AD Stachura czy Fota (tu miałem dostęp do katalogów). Największy problem jest z ich znalezieniem, bo jak w dziale Galant typu 2.0 coś tam jest, to już 2.5 E88A już prawie nie ma, albo jest ale od Gala nowszego(mają bałagan w katalogu). Generalnie trzeba sprawdzać po numerze OEM, a najlepiej szukać po numerach producenta części, np: uszczelka pod głowicę Stone nr 05063, w tym przypadku pasuje jeszcze do Chryslera. Dużo części, do naszego silnika 6G73 pasuje od 6G72 DOHC z 3000GT, np: uszczelki pokrywy zaworów, simmeringi, rozrząd, panewki, pompa wody, popychacze zaworów. I po 3000GT najlepiej ich szukać i sprawdzać nr OEM.Wszystko można sprawdzić na ruskiej stronie czyli japancars.ru, tam też można znaleźć niektóre numery części po numerze producenta, ja spędziłem dobrych kilka godzin przed kompem, właśnie na "ruskiej" stronie, a później u kumpla szukając w katalogach. Inter Cars ma też internetowy sklep gdzie można zamówić części, ale ja go używałem do sprawdzania numerów i cen, a później u kumpla już gotowe numerki wklepywałem i było ok. Sprawa druga czyli części niedostępne, są jak najbardziej dostępne u Japaneze czyli u Marka Malika, na dodatek w przystępnych cenach, z tego co ja sprawdzałem nawet taniej niż IC. Tak więc z tego co ja zamawiałem: panewki, uszczelki pokrywy zaworów, uszcz. kol. ssącego, tylne uszczelniacze wałków rozrządu, uszczelka głowicy, tarcza sprzęgła zamawiałem u Malika, reszta czyli rozrząd, simmeringi, inne uszczelki w IC, popychacze na Ebay'u akurat. Co do tylnych uszczelniaczy wałków rozrządu, drugi raz bym ich nie wymieniał na nowe, wystarczy posmarować silikonem, bo jest to kawałek wytłoczonej blaszki oblanej gumą i nic a nic im się nie dzieje w czasie eksploatacji sinika.

Gdyby ktoś potrzebował pomocy w doborze części do silnika, służę pomocą (najlepiej na PW) mam notes z numerami i obcykaną ruską stronę.

Do adminów temat chyba do zamknięcia, chyba że ktoś chce coś jeszcze dodać.
Przygarnąłem BMW :-D

Odpowiedz do tematu