Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pendolino
Autor Wiadomość
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2015, 07:24   

krzychu, muszę Cię zmartwić - tu o kasę chodzi :roll:

Cytat:
PKP Energetyka odpowiada za sprzedaż oraz dystrybucję energii elektrycznej na kolei. Wcześniej PKP sprywatyzowały Polskie Koleje Linowe, PKP Cargo oraz TK Telekom.

W planach jest także prywatyzacja największego przewoźnika dalekobieżnego PKP Intercity. Nie wiadomo jednak, kiedy to może nastąpić. Przeszkodą jest fakt, że firma przynosi straty finansowe.

źródło: http://www.bankier.pl/wia...ji-3375484.html

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-08-2015, 08:03   

mkm - znaczy pewnie chciałeś powiedzieć coś w rodzaju "ktoś uparł się na Pendolino żeby potem dostać je gratis przy prywatyzacji"... Nawet jeśli to nadal będziesz tym Pendolino jeździł. A prywatyzacja pomimo plusów i minusów wyjdzie raczej na dobre. Już dawno mówiłem, żeby zlicytować PKP na allegro :P

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 03-08-2015, 08:33   

mjsystem napisał/a:
apg2312 napisał/a:
Bez urazy, ale to porównanie jest cokolwiek nietrafione. Na autostradach (przynajmniej na większości) spokojnie można by jechać 200 czy 250 km/h. Ograniczeniem jest tu nie stan drogi, tylko przepisy, które takich prędkości zabraniają.
Akurat tu się nie zgadzam. Pewnie są takie miejsca, ale ogólnie nie ma na takie prędkości warunków. Stan polskich autostrad jest z natury słaby. Podbija na każdym kilometrze. :P

Cóż, nie znam co do milimetra wszystkich polskich autostrad, tylko A4, A18, A1 (w śląskim) i częściowo A2. Innymi nie miałem okazji jechać. Ale na w/wym bez problemu można 200 km/h lecieć...szczególnie, gdyby nie było na nich bramek oraz wyprzedzających się ciężarówek ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-08-2015, 08:52   

krzychu napisał/a:
Jakby kupili zwykłe pociągi to może nie byłoby tylu chętnych na przejazd dla samego sprawdzenia jak to jest. Może nie udałoby się odzyskać tylu klientów? Może nie było by czego pokazać w fajnej kampanii reklamowej? Może Pendolino to będzie taki impuls dla nowego rozdziału PKP? Może w końcu z paliwa nie trzeba będzie im dopłacać co roku?
Przy obecnych standaryzacjach i możliwościach reklamowych, nie widziałbym problemu dla alternatyw
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 03-08-2015, 21:06   

apg2312 napisał/a:
Ale na w/wym bez problemu można 200 km/h lecieć...
Nie polecam. Ciasno, ryzykownie i nierówno. Szczególnie okolice Knurowa :wink: No i wyprzedzanie aut jadących 70- 80 na godzinę 8)

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 03-08-2015, 22:09   

krzychu napisał/a:
Już dawno mówiłem, żeby zlicytować PKP na allegro
Ja bym je oddał do huty, albo DB w cenie złomu.
krzychu napisał/a:
Nawet jak otwierają autostrady za darmocha to i tak niektórzy mówią, że źle:
Źle. Bo za tę "darmochę" płacimy wszyscy. Tylko po to by ktoś sobie na urlop dojechał bez korków (na które ma czas). Za 50 milionów złotych. Piękny gest ... dla operatora.
Ale to temat o dumie PKP.
krzychu napisał/a:
Jakby kupili zwykłe pociągi to może nie byłoby tylu chętnych na przejazd dla samego sprawdzenia jak to jest. Może nie udałoby się odzyskać tylu klientów? Może nie było by czego pokazać w fajnej kampanii reklamowej? Może Pendolino to będzie taki impuls dla nowego rozdziału PKP? Może w końcu z paliwa nie trzeba będzie im dopłacać co roku?
Każdy się przejedzie i co dalej? Mnie jakoś nie rajcują, a po cenach biletów widzę, że i tak mi sporo taniej jechać autem do stolycy i to samemu. Przy zbliżonym czasie przejazdu.

BTW proponuję zmienić nazwę tematu na "infrastruktura" bądź coś pokrewnego, gdyż standardowo zaraz temat się rozmyje, ktoś go porozdziela i przestanie być ciekawy :twisted:

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 04-08-2015, 08:12   

Jechałem po długim czasie w niedziele vo prawda nie pendolino ale Ic... i mnie poztywnie zaskoczyło. Rawicz-Tczew 4.49 h, cicho, chłodno.... cena 58.5zł, nie wiem czy to duzo w porównaniu do biletów na pendolino. Ale wiem ze z Tcz do Zakopanego rodzina jest w stanie 600zł za bilety zapłacic tam i na powrót.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu