Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pendolino
Autor Wiadomość
mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-07-2015, 12:11   

krzychu napisał/a:
To akurat nieprawda.
Oj psuje się psuje. Ostatnio znajoma jechała i pociąg zablokował rozjazd w Katowicach. Zablokował się elektroniczny hamulec bezpieczeństwa. dzwonili podobno do Włoch aby podali kod dostępu czy sami odblokowali zdalnie. Oj, dzieje się :lol:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-07-2015, 14:16   

mjsystem - Znaczy różnica jest taka, żeby zwykły pociąg zdrutowali młotkiem i już byłby jeden system bezpieczeństwa mniej?

Czepiacie się Panie. :P

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2015, 16:17   

krzychu napisał/a:
mjsystem - Znaczy różnica jest taka, żeby zwykły pociąg zdrutowali młotkiem i już byłby jeden system bezpieczeństwa mniej?

Czepiacie się Panie.
Nie tak. Pendolino to szajs :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2015, 20:06   

mjsystem - a tak jakieś fakty dlaczego?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 30-07-2015, 21:47   

krzychu, sprawdź sobie.
Zacznij od tego jak ten model był nowy i jak wyglądała eksploatacja na zachodzie (Szwajcaria chociażby).
Potem sprawdź opóźnienia - już u nas (od automatycznego stopnia, przez braki w zasilaniu, po restarty), nie skupiaj sie na braku internetu.
A na końcu przeczytaj historie modelu i jego modernizację.

Podejrzewam, że znajdziesz tematów mnóstwo.

pzdr

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2015, 23:10   

krzychu napisał/a:
mjsystem - a tak jakieś fakty dlaczego?
Wklep sobie w google awarie pendolino :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2015, 08:42   

Ale to nie są fakty. Mnie chodzi o np. porównanie awaryjności Pendolino z konkurencją. DANE! Bo to, że hieny dziennikarskie każdy problem rozdmuchają do katastrofy narodowej to jest dla mnie jasne.

Nie bądźcie zaślepieni przez mainstream. Fakty są takie, że Pendolino jest rentowne już po 5 miesiącach od wprowadzenia!!!! Dla mnie to świetny wynik bo spodziewałem się totalnej klapy! PKP pierwszy raz do 4 lat notuje wzrost pasażerów! I to nie o 5 czy 10%, ale o 26% w czerwcu!!!! A te fakty mówią, że będzie mniej samochodów na polskich drogach oraz więcej pieniążków z moich podatków zostanie na służbę zdrowia, ratowanie ZUS i inne wydatki, a nie ratowanie PKP.

Naprawdę nie trzeba wszystkiego krytykować za dziennikarzami. Coś się psuje? Normalne, takie prawo rynku, niestety teraz pewne rzeczy testuje klient końcowy... Inaczej nie da się przetrwać na rynku bo konkurencja zrobi coś szybciej i pójdziecie z torbami...

mkm - wybacz, ale teksty w stylu "sprawdź sobie" a na końcu "podejrzewam" od razu ignoruję.

Ps. Tak wiem, F-16 to złom, Dreamliner to złom, Pendolino to złom, Patrioty to złom, Caracale też złom... Wszystko złom... Ale to naprawdę Wasze przemyślenia czy może opinie hien dziennikarskich. Bo jak się poczyta oponie ludzi, którzy siedzą w temacie to jakoś inaczej to wygląda, tylko takie tematy nie wypływają na onet czy wp. Nie są też na pierwszych miejscach w gogle.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 31-07-2015, 18:09   

krzychu napisał/a:
F-16 to złom, Dreamliner to złom, Pendolino to złom, Patrioty to złom, Caracale też złom
Niekoniecznie złom, ale napewno pieniądze podatnika wyrzucone w błoto. Dreamlinery czy Pendolino "spółki" mogły sobie kupić z wypracowanego zysku. A nie sorki one zysków nie przynoszą wręcz odwrotnie.
krzychu napisał/a:
PKP pierwszy raz do 4 lat notuje wzrost pasażerów!

Kod:
Na zapowiedzianych przez Przewozy Regionalne zmianach może zyskać PKP Intercity, które od początku tego roku radzi sobie nieźle. Przewoźnik odnotował wzrost liczby pasażerów o ponad 14% przy pracy przewozowej zwiększonej o 16%. Przez większą część tego okresu prowadzona była zakrojona na szeroką skalę akcja promocyjna. Swoją rolę w zachęcaniu do ponownego skorzystania z usług kolei odegrało także Pendolino. Bo bliższym przyjrzeniu się danym zobaczymy jednak, że nie można jeszcze mówić o sukcesie.
W okresie od stycznia do końca czerwca PKP Intercity przewiozło 13,9 mln pasażerów. W roku poprzednim było to 12,1 mln. W kwietniu, maju i czerwcu przewozy rosły tempie dwudziestoprocentowym względem roku poprzedniego. Musimy jednak pamiętać o tym, że rok 2014 był dla tego operatora tragiczny. Żeby zrozumieć skalę ówczesnego załamania musimy spojrzeć na lata wcześniejsze. W pierwszym półroczu roku 2013 było to 15,1 mln pasażerów, zaś dwa lata wcześniej 17,8 mln.

Wzrost jest bo się ludziska chcą Pendkiem przejechać. Szał minie i znów będzie po staremu ale z nowym sprzętem.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2015, 19:18   

krzychu, dlaczego każdy ma Cię przekonywać lub coś Ci tłumaczyć? Jak naskakujesz, że ktoś wierzy "mainstreamowi" lub ma złe intencje tylko dlatego, że nie zachwycił się, że "ładny jest" i "szybko może pojechać" (i nic to, że nie ma po czym :roll: )

Nie mieszaj Pendolino i InterCity - (sprawdź dlaczego nastąpił wzrost i czym jest on spowodowany).

Co do wzrostu...
Jak masz 100 i dodasz do tego 1 to jaki wzrost procentowy zanotujesz? 1%!
A jak masz 1 i dodasz 1 to o ile wyższy będzie wzrost? O 100%.

Gdyby wydatkować kilka miliardów w inny sposób (chyba nie ma eksperta, który nie przyznaje, że kwota była bardzo wysoka), być może mielibyśmy większą i sprawniejszą "Inter-City".
Nie wiem.

O awariach Pendolino (nie u nas, bo "nasz" model jest u nas jeszcze za krótko) pisano wielokrotnie (dlatego odesłałem Cię do "internetów").
Chociaż o naszych awariach też już pisano... a o ilu postojach/spóźnieniach nie pisano?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2015, 23:13   

i9i napisał/a:
Niekoniecznie złom, ale napewno pieniądze podatnika wyrzucone w błoto.

Na pewno nie w błoto bo coś jest, jeździ i jest rentowne. Jeśli stwierdzić, że jako Polskę nie stać na tak eksluzywne pociągi/samoloty to oczywiście się z tym zgodzę. Ale, że złom? Bez przesady, nie bądźmy malkontentami. A że polak od zawsze chce mieć najlepsze? To przecież głęboko w nas.

mkm napisał/a:
dlaczego każdy ma Cię przekonywać lub coś Ci tłumaczyć?

Może jestem naiwny i przyjąłem, że na tym polega wymiana zdań/dyskusja na forum. Do wniosku, że mam se poszukać w google bez forum mogę dojść sam. Jak ja mam inne zdanie to przestawiam dlaczego takie mam. Czyli przekonuję dlaczego tak myślę. Ja dla uproszczenia proszę o fakty, a nie nagięte przez dziennikarzy opinie.

mkm napisał/a:
że ktoś wierzy "mainstreamowi" lub ma złe intencje tylko dlatego, że nie zachwycił się, że "ładny jest" i "szybko może pojechać" (i nic to, że nie ma po czym :roll: )

Nie. Dlatego, że wyciąga jakieś awarie i inne duperele zamiast patrzeć na to, że duża inwestycja w którą sam nie wierzyłem jest rentowna :shock: A to jest moim zdaniem najważniejsze w tym wszystkim. Jak jest rentowne to znaczy, że jest na to klient, a to z kolei znaczy, że inwestycje jest trafna. Prosty ciąg logiczny lub jak kto woli przyczynowo skutkowy.

mkm napisał/a:
Nie mieszaj Pendolino i InterCity - (sprawdź dlaczego nastąpił wzrost i czym jest on spowodowany).

Już pisałem wcześniej, "sprawdź" wkładam między bajki. Przedstaw dlaczego tak myślisz. Może przy okazji szukanie dowodów/faktów zmienisz zdanie. Mnie się zdarzało na etapie potwierdzania mojego zdanie dojść do wniosku, że jest błędne...

mkm napisał/a:

Jak masz 100 i dodasz do tego 1 to jaki wzrost procentowy zanotujesz? 1%!
A jak masz 1 i dodasz 1 to o ile wyższy będzie wzrost? O 100%.

Tak wiem, pamiętam na spacerze z psem masz średnio 3 nogi. Nudne to jak flaki z olejem.

mkm napisał/a:
Gdyby wydatkować kilka miliardów w inny sposób (chyba nie ma eksperta, który nie przyznaje, że kwota była bardzo wysoka), być może mielibyśmy większą i sprawniejszą "Inter-City".
Nie wiem.

Mnie to śmierdzi znowu tym. Jak nie robią, źle, coś robię też źle bo mogli lepiej... Oczywiście, tylko nikt nie jest doskonały. Dla mnie rentowne, znaczy OK! Koniec przemyśleń. Mogli lepiej? Oczywiście, ale jak bym wiedział że woda jest zimna i głęboka to bym do niej nie wchodził.... Warto w ten sposób na pewne sprawy patrzyć czy oceniać ludzi za coś odpowiedzialnych.

mkm napisał/a:
O awariach Pendolino (nie u nas, bo "nasz" model jest u nas jeszcze za krótko) pisano wielokrotnie (dlatego odesłałem Cię do "internetów").
Chociaż o naszych awariach też już pisano... a o ilu postojach/spóźnieniach nie pisano?

A czy pisano o awariach/spóźnieniach intercity? Bo ile razy jechałem PKP to była awaria tego czy tamtego, spóźnienia, stanie w polach i inne przygody. Tylko powiedz mi dlaczego potem to nie było w wiadomościach? Wyjaśnij mi to bo nie mogę tego zrozumieć. Dlaczego jak coś nowego się psuje to jest tragedia narodowa, a jak coś cię psuje codziennie 10 razy to nikt o tym nie mów?

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2015, 23:37   

krzychu, podlinkuj mi jakieś linki do tej rentowności.

Przy okazji zerknij na procentowe obłożenie składów.

krzychu, zalazłem komunikat rzecznika PKP i już wiem skąd wysnułeś takie wnioski.
Wielka prośba do Ciebie. Czytaj całość.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2015, 23:47   

Pierwszy lepszy link z google:
:arrow: http://www.bankier.pl/wia...ne-3380329.html

[ Dodano: 31-07-2015, 23:51 ]
mkm napisał/a:

Przy okazji zerknij na procentowe obłożenie składów.

Zapodaj aktualne dane.

mkm napisał/a:
Czytaj całość.

No czytam czytam...

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2015, 23:52   

krzychu, to jest komunikat samego zainteresowanego - teraz czytaj dalej.

[ Dodano: 31-07-2015, 23:54 ]
Na początek jak się robi, żeby ludzie jeździli Pendolino:

Cytat:
Spółka PKP Intercity planuje też drugi wariant trasy pośpiesznych do Krakowa. Najpierw pojechałyby Centralną Magistralą Kolejową, potem skręciłyby w stronę Kielc i dalej przez Jędrzejów dotarłyby do stolicy Małopolski. To wyjątkowo pokrętna trasa, która wymagałaby m.in. zmiany kierunku jazdy i przełączenia lokomotywy. Planowany czas przejazdu w tej wersji: 4 godz. 15 min.

Dodatkowo nie dałoby się późnym wieczorem wrócić niedrogim pociągiem z Krakowa do Warszawy. Ostatni pośpieszny ma odjeżdżać po godz. 18. Potem był by już tyko ekspres lub pociąg Pendolino
.

Cały tekst: http://warszawa.wyborcza....l#ixzz3hVae9500

http://wyborcza.pl/1,7524...owa_pojada.html

[ Dodano: 31-07-2015, 23:55 ]
i dalej:

Cytat:
Dziś zarząd firmy przedstawił dane, z których wynika, że z jej usług korzysta coraz więcej pasażerów, a pociąg Pendolino przynosi dochody. Majewski wytyka jednak, że chwalenie się 2-milionowym przyrostem liczby pasażerów nie ma sensu.
Przypomniał, że w ciągu ostatnich trzech lat kolej straciła 10 milionów pasażerów. Spowodowały to przede wszystkim remonty torów, a co za tym idzie, drastyczne wydłużenie czasu podróży. Zaznaczył on, że w tym świetle 2 miliony nowych pasażerów, to wątły sukces.

całość: http://forsal.pl/artykuly...s-na-zyski.html

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2015, 00:01   

mkm - "wytykaczy" jak widać w naszym kraju nie brakuje. Rozumiem, że były pracownik PKP uważa, że to za mało że odzyskują straconych klientów? Mogliby ich odzyskiwać 10 razy szybciej? Kiedy ten Pan byłby zadowolony? Jakby dostał 100 tys na konto? Takich ludzi słuchasz/czytasz?

Dla mnie odzyskanie utraconych klientów, czy uzyskanie rentowności w 5 miesiącu? SUPER.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2015, 00:02   

A tu masz o obłożeniu:

Cytat:
Jak wynika z ostatniego raportu NaKolei.pl, pociągi Pendolino, wbrew zapowiedziom, nie okazały się wcale komercyjnym sukcesem. Przewożą one o wiele mniej pasażerów, niż zakładano, a tak niewielkie ich wypełnienie nie gwarantuje opłacalności projektu.

http://nowyobywatel.pl/20...-ekskluzywnosc/

Niestety na szybko znalazłem to. Na bardziej oficjalnych portalach też znajdziesz te dane tylko ubrane w okrągłe słówka.
O tym akurat pamiętałem, bo szlag mnie trafił jak ktoś z IC chwalił się "sukcesem komercyjnym" wyciągając jeden dzień z tygodnia :wink:

Odpowiedz do tematu