Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój CAO
Autor Wiadomość
Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2007, 09:36   

Z racji większej ilości wolnego czasu postanowiłem trochę poprawić samopoczucię Colta.

Zabrałem się za naprawę blacharki bo tu i tam zaczynało się robić nieciekawie. Najgorzej w bagażniku - dziura średnicy 1 cm, obok też niewielki ubytek. W ruch poszła wiertarka, szczotki druciane. Po dokładnym wyczyszczeniu. Żywica poliestrowa plus włókno szklane ładnie zakryłem dziurę. Po wyschnięciu cały bagażnik spryskałem Motipem do konserwacji, jak to wyschnęło dałem 3 warstwy czarneg hammereida w sprayu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył :mrgreen:

Wyczyściłem dokładnie tylne nadkola, ogólnie całe wnęki na koła. Tam na szczęście dziur nie było więc tylko motip w sprayu.

Zostało mi tylko podwozie - w najbliższym czasie się tym zajmę.

Aha noi tylna belka z tego co udało mi się zauważyć też domaga się konserwcji ale... No właśnie - mimo że mam manuale w żaden sposób nie mogę odczytać gdzie są śrubki jakieś a gdzie spinki. Widziałem tylko śrubkę mocującą koniec zderzaka w nadkolu ale to tyle... Jeśli ktoś ściągał bardzo proszę napiszcie jak się do tego zabrać :roll:

A teraz plany:
Amortyzatory przód - koniec września
skrócenie drążka zmiany biegów, do tego gustowna gałka
malowanie deski rozdzielczej na srebrno - jeśli okaże się że wiejsko to wygląda wrócę do czarnego koloru:)
chciałbym również boczki drzwi obłożyć skórą. Ten materiał który tam jest obleśnie wygląda do tego co jakiś czas to odchodzi.

ruslana81 
Mitsumaniak
żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 17-08-2007, 11:55   

Ficu865 napisał/a:
malowanie deski rozdzielczej na srebrno

:) w Żabozielonym na srebrno malowana jest ramka wokół zegarów, wygląda wg. mnie fajnie (w końcu moje dzieło :mrgreen: ) Jeśli za tydzień będziesz w Strykowie, będziesz mógł zobaczyć, jak to wygląda :wink:
Krótki drążek jest git, też jest w Żabozielonym.
Ficu865 napisał/a:
gustowna gałka

nooo....najlepiej jakąś "trupią czachę" świecącą na czerwono :twisted:
Pamiętaj o fotkach "po zabiegach".

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2007, 13:41   

ruslana81 napisał/a:
Ficu865 napisał/a:
malowanie deski rozdzielczej na srebrno

:) w Żabozielonym na srebrno malowana jest ramka wokół zegarów, wygląda wg. mnie fajnie (w końcu moje dzieło :mrgreen: ) Jeśli za tydzień będziesz w Strykowie, będziesz mógł zobaczyć, jak to wygląda :wink:
Krótki drążek jest git, też jest w Żabozielonym.
Ficu865 napisał/a:
gustowna gałka

nooo....najlepiej jakąś "trupią czachę" świecącą na czerwono :twisted:
Pamiętaj o fotkach "po zabiegach".

o wokół zegarów też prysnę:) Chcę pomalować trochę więcej niż sam panel środkowy ale to niespodzianka :wink:

Co do trupiej czachy to raczej coś łagodniejszego hehe :P

a w Strykowie raczej nie będe...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 17-08-2007, 17:33   

Ficu865 napisał/a:
skrócenie drążka zmiany biegów, do tego gustowna gałka
Bardzo polecam ten zabieg+plus jakaś okrągła gałka (moim zdaniem fabryczna jest bardzo niewygodna). Skróciłem lewarek o 33 mm i biegi lepiej wchodzą(bardziej idzie wyczuć skrzynię i ma krótsze skoki).
Ficu865 napisał/a:
malowanie deski rozdzielczej na srebrno - jeśli okaże się że wiejsko to wygląda wrócę do czarnego koloru:)
Boże nieee... Masz czarną deskę-jak ja Ci zazdroszczę! Ta moja w kolorze myszy jest ohydna. Chcesz się zamienić tapicerką?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2007, 18:48   

Hugo napisał/a:
[ Boże nieee... Masz czarną deskę-jak ja Ci zazdroszczę! Ta moja w kolorze myszy jest ohydna. Chcesz się zamienić tapicerką?

Ale co masz pomalowane? MAsz jakieś zdjęcie?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 17-08-2007, 21:16   

Ficu865 napisał/a:
Ale co masz pomalowane?
Nic. Deska rozdzielcza jest po prostu oryginalnie w tym paskudnym szarym kolorze. Konsola środkowa, nawiewy i przełączniki oraz licznik są oryginalnie czarne. 100% oryginał. Gdyby wszystko było w czarnym plastiku byłbym bardzo happy. Takie deski miały 1.8 GTi z tych lat. No ale cóż, nie można mieć wszystkiego...

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 16:08   

Ok wymieniłem kolektor wydechowy. Odkupiłem go od Browara z jego rozbitka. Udało się na allegro zdobyć osłonę w rewelacyjnym stanie.
Myślałem że z wymianą pójdzie mi łatwo. Rozczarowałem się gdy zobaczyłem że troszkę przeszkadza pompa od wspomagania... Kontakt z Browarem, on mówi odkręcaj - niczym sie nie martw. No tak a jak to później skręce?
Nie mogłem wyjść na mięczaka, a już prawie wyszedłem bo chciałem to dać do warsztatu. Podkasałem rekawy i wziąłem się za odkręcanie pompy.

Udało sie ją zdjąć, wymienić kolektor założyć i spowrotem naciągnąłem pasek i śmiga:)

Fotka:

Jedyne co mnie trochę teraz denerwuje to to, że po wyłaczeniu silnika stukają nagrzane blachy które się chłodzą i chyba kurczą. W wielu samochodach występuje to zjawisko ale poprzednio tego nie miałem.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 03-09-2007, 23:25   

Ficu865, jest OK. Pomaluj sobie jeszcze uchwyty górne od chłodnicy i umyj komorę silnika. Zobaczysz jaki będzie efekt...

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2007, 15:09   

Wczoraj w korku koleś chciał mi od ręki dać 6tys za mojego colta :mrgreen: Czasami się zastanawiam czy go nie sprzedać bo nagle może szybko tracić na wartości...

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 11:30   

Kolejne nowości
W końcu wymieniłem amorki z przodu
Kayaba gazowe + końcówki drążków kierowniczych 555

Naprawdę czuć WIELKĄ różnicę 8)

Odpowiedz do tematu