Grandis Mivec a instalacja gazowa |
Autor |
Wiadomość |
Koszałek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2016, 23:21
|
|
|
Sorki panowie ale nie zmieniłem opisu wcześniej miałem Lancera a teraz mam Grandisa więc ten opis oczywiście tyczy się Grandisa. Jeśli ktoś jest zainteresowany zdjeciami to wyśle na poczte prosze podac adres. |
|
|
|
 |
Radosław81
Nowy Forumowicz Radoslaw81
Auto: Mitsubishi Grandis 2004
|
Wysłany: 27-05-2016, 09:33 Instalacja LPG do Mitsubishi Grandisa
|
|
|
Witam, Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi Grandisa 2.4 i przygotowuje
się do zlecenia montażu instalacji LPG (Mam już poleconego fachowca w miejscowości
Kosów Lacki). Czy kolega Koszałek mógłby napisać jakiego producenta jest butla która zastała
zainstalowana w jego aucie? Oraz czy koledzy z forum mogli by się podzielić informacją co jaki
czas trzeba regulować zawory oraz dolewać lubrykant? Dziękuję z góry za odpowiedz.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. |
|
|
|
 |
Koszałek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-05-2016, 21:47
|
|
|
Jeszcze nie dotarły do mnie dokumenty po montażu gazu jak tylko będę je miał to od razu napisze skąd ta butla i jak producent. A odnośnie lubrykantu to ja mam tak zrobione że powyżej 3 tys obrotów pobiera 5% paliwa. Ale to już każdy gazownik ma swoje zdanie na ten temat. Jeśli chodzi o zawory też się do tego przymierzam ale jeszcze muszę doczytać kiedy się reguluje i jak. |
|
|
|
 |
Radosław81
Nowy Forumowicz Radoslaw81
Auto: Mitsubishi Grandis 2004
|
Wysłany: 28-05-2016, 22:42
|
|
|
Wielki dzięki za odpowiedz. W takim razie czekam na jakieś (więcej) informacje odnośnie butli
i pozostałych tematów poruszonych przeze mnie. Pozdrawiam forumowiczów. |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 29-05-2016, 09:12
|
|
|
Temat o regulacji zaworów masz tutaj |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis/S500
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2015 Posty: 30 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 05-06-2016, 23:22
|
|
|
a co myślicie o butli zewnętrznej 720/220/75l? Nie za wysoka? Teraz mam 44l, nie wiem jaka średnica, a wysokość to chyba 190. Jak do tej pory nigdzie nie obtarłem tą butlą... |
|
|
|
 |
Koszałek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-06-2016, 22:20 Re: Instalacja LPG do Mitsubishi Grandisa
|
|
|
Radosław81 napisał/a: | Witam, Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi Grandisa 2.4 i przygotowuje
się do zlecenia montażu instalacji LPG (Mam już poleconego fachowca w miejscowości
Kosów Lacki). Czy kolega Koszałek mógłby napisać jakiego producenta jest butla która zastała
zainstalowana w jego aucie? Oraz czy koledzy z forum mogli by się podzielić informacją co jaki
czas trzeba regulować zawory oraz dolewać lubrykant? Dziękuję z góry za odpowiedz.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. |
Więc tak butla ma wymiary 18 cm wysokości 68 cm średnica pojemność 52,5l Wytwórca Grodkowskie zakłady wyrobów metalowych miejscowość Grodków tel.(0-77) 4155271
Butla ma tylko 18 cm wysokości wiec naprawdę bardzo estetycznie to wygląda z tyłu pojazdu i ilość gazu 46l 400 km po trasie można zrobić wiec jak dla mnie jest rewelacyjnie i najważniejsze cały bagażnik jest do wykorzystania tylne siedzenia mogą być złożone. |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 15-06-2016, 14:34
|
|
|
Możesz wrzucić jakaś fotkę jak to wygląda? |
|
|
|
 |
Koszałek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2016, 22:35
|
|
|
Prosze o wiadomosc na ten numer 660109733 a ja przesle fotki na telefon. Ponieważ nie moge wstawic fotek. |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 16-06-2016, 19:55
|
|
|
Wstaw fotki na np. Dysk Google aalbo jakiś serwis do wstawiania zdjęć. Np. Fotka, a następnie udostępnij adres URL do tego tutaj na forum tez chętnie bym obejrzał. Myślę że każdy grandisowiec nie dizlowiec chciałbyoobejrzeć |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
Koszałek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2016, 07:35
|
|
|
Przesyłam link ze zdjęciami
dzisiaj lepsze fotki zrobię i podeśle jeszcze.
Fotki |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10649 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 27-06-2016, 09:14
|
|
|
Koszałek napisał/a: | A odnośnie lubrykantu to ja mam tak zrobione że powyżej 3 tys obrotów pobiera 5% paliwa |
Co ma paliwo do lubrykantu? |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Koszałek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-06-2016, 23:08
|
|
|
Marcino napisał/a: | Koszałek napisał/a: | A odnośnie lubrykantu to ja mam tak zrobione że powyżej 3 tys obrotów pobiera 5% paliwa |
Co ma paliwo do lubrykantu? |
To że lubrykant ma za zadanie smarować gniazda zaworowe. A gaz jak wiemy ma większą temperaturę spalania i jest suchszy niż benzyna i ja nie mam lubrykantu tylko powyżej 3 tys obrotów jest pobierany jakiś procent paliwa a to paliwo ma za zadanie w jakimś stopniu ochronić te nasze gniazda zaworowe. Ja fachowcem nie jestem już drugie autko mam na gazie i oczywiście bez żadnych problemów więc ufam mojemu gazownikowi. A jak wiemy każdy gazownik ma swoją teorie a co jest dla nas najważniejsze żeby to wszytko hulało.
Pozdrawiam
Obiecane zdjęcia.
Grandis Butla LPG |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-06-2016, 06:56
|
|
|
Ludzie nie powtarzajcie stereotypów, gaz nie ma wyższej temperatury spalania a tylko zbyt uboga mieszanka to powoduje i gazownicy nieumiejący sobie poradzić z montażem czy regulacją instalacji stosują takie triki które też nie zawsze działają. Gazownik powinien stroić instalację korzystając z korekt benzynowych oraz używać sondy szerokopasmowej i stroić instalację na drodze przejeżdżając podczas strojenia około 50km lub więcej. Wielu gazownikom się tego nie chce robić lub nie potrafią i próbują swoje lenistwo lub brak wiedzy zastąpić takimi trikami aby móc w razie uszkodzenia silnika powiedzieć, że przecież były dotryski czy lubryfikacja i że to wina tych nowych silników. To nie gaz psuje silniki tylko słabej jakości podzespoły lub niewłaściwy montaż lub słaba regulacja lub czasem w ogóle jej brak. |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 28-06-2016, 15:24
|
|
|
Koszałek, super moim zdaniem to wygląda. Muszę przyznać ze te 2 cm robi różnicę. Ja mam butlę o wys. 200 mm |
|
|
|
 |
|