Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grandis Mivec a instalacja gazowa
Autor Wiadomość
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-02-2017, 11:51   

Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda grandis z tą butlą 18cm?
Ma ktoś może lub wie jakiej wielkości wejdzie butla w miejsce siedzeń trzeciego rzędu jak by je wymontować? Czy w takim przypadku podłoga jest prosta czy coś wystaje?

Rozmawiałem z moim gazownikiem robił w grandisie butle na zamówienie 14cm brutto wchodziło do niej 25l co jak dla mnie nie bardzo ma sens przy spalaniu grandisa

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-02-2017, 12:01   

Zamontuj podwieszana jak Koszałek, butla w kabinie to średni pomysł i bezsensowne zabieranie miejsca.
Pod auto wejdzie spory zbiornik bo 680x180x52 to około 45l gazu.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 10-02-2017, 15:32   

Też poważnie myślę o montażu LPG, miałem już kiedyś ten pomysł, ale zaniechałem, a teraz wrócił. Szkoda, że fotki Koszałka przepadły, bo chciałbym to zobaczyć. Problem ogólnie mam taki, że ciągam przyczepę kempingową i kwestia prześwitu się liczy. Jak myślicie?

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 10-02-2017, 23:11   

ja mam butle za ostatnim rzędem siedzeń w tej wnęce gdzie powinny chować się fotele,butla 60L

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
  Wysłany: 18-02-2017, 09:01   

Ja mam butle w zapasie 180 na 680, pojemność butli 52,5l, stopień napełnienia 80% (42l), a mi wchodzi koło 40-41 litrów gazu ( zależy jaka stacja.. :biggrin: ) , gazownik mówił że ciut podłoga jest pod skosem i ciut mniej gazu może wchodzić. Instalacja Staga, jak na razie wszystko śmiga. Spalanie - trasa 200km 90-100km/h 10l na tempomacie, do Zakopanego trochę w korkach i trasa koło 11-12litrów w 4 osoby z bagażem. Jak znajdę czas podeśle foty dla potomności jak butla wystaje :D

Szymo9971 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi grandis 2.4
Wysłany: 20-02-2017, 07:30   

Ja tez mam butle gdzie koło zapasowe 180/680 i wchodzi mi 45 litrów Max (gazownik podkręcil zawor)😊 i źle to nie wygląda😊😊😊😊😊 butla ma mniej więcej podobny wymiar do dojazdowki moim zdaniem nie powinieneś haczyc A pozatym butle zewnętrzne są o wiele wytrzymalsze na udezenia przytarcia itp.

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 21-02-2017, 18:32   

fotki od dołu

Grzegorz J 
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Wysłany: 27-02-2017, 23:20   

piotreklbn, fajnie to wygląda. U mnie zawór gazownik dał z tyłu butli, obok haka :)

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2017, 21:25   

Hmmm. Stało się i u mnie . Grandis dostał gazem po oczach... Instalacja Landirenzo. Zobaczymy jak się będzie sprawować. Do tej pory wszyscy mi mówią, że to lepsze od Staga.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2017, 21:54   

Wtryski dość wrażliwe na nasz zasyfiony gaz i niezbyt wielu fachowców to ogarnia ale instalacja jak instalacja jak dobrze zamontowana i wyregulowana to będzie działać. Tu lepiej nie szukać egzotyki tylko montować polskie sprawdzone systemy.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2017, 10:47   

No i zaczęły się schody. Przez 1000 km chodził jak malina. Do wczoraj, kiedy postał 20 min. z włączonym silnikiem. Wsiadłem, próbuje ruszyć, a tu lipa. Dusi się nie ,wchodzi w obroty itp. Zacząłem jechać i zbiegiem kilometrów zaczął chodzić coraz lepiej. Jednak w pewnym momencie choinka na desce. Check + trakcja, ale chodził i rozpędzał się już poprawnie. Dziś powtórka z rozrywki w korku. Gaziaż twierdzi, że to wina cewek. Co sądzicie? Na benzynie jest idealnie.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2017, 11:03   

Nie da się od tak stwierdzić, napisz jakie błędy zasygnalizowała kontrolka silnika. Warto by było podejrzeć parametry pracy silnika oraz podpiąć się pod instalację LPG. Bez tych czynności to jak wizyta u wróżki.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2017, 11:42   

Wyskoczył błąd wytrącenia zapłonu i błąd przepustnicy. Jak pisałem dzieje się tak tylko po odstaniu kilkunastu minut na wolnych. Z biegiem czasu / jazdy problem mija błędy zostają.

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 27-04-2017, 22:11   

U mnie co jakiś czas wyskoczy ten błąd trakcji, niewiem dlaczego i to podobno od gazu właśnie. Ale na szczęście rzadko i po ponownym uruchomieniu już jest gitara.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2017, 06:32   

Raczej przy winie cewek było by szarpanie przy przyspieszaniu i pewnie były by nierówne wolne obroty. Za wypadanie zapłonu może oczywiście odpowiadać układ wysokiego napięcia ale i niewłaściwa dawka paliwa czyli i jak będzie zbyt mało czy też zbyt dużo względem powietrza. Dało by się to sprawdzić obserwując korekty paliwowe czy pracę sondy lambda.
Być może gazownik dobrał nieodpowiednie wtryski lub źle wyregulował instalację. Ale przy tej instalacji niewiele mogę podpowiedzieć bo nie mam z nią żadnego doświadczenia.

Odpowiedz do tematu