Prowokacyjne pytanie do właścicieli nowych Lancerów |
Autor |
Wiadomość |
Kjuba
Forumowicz
Auto: Lancer 1,8 Invite, Octavia 3RS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24-08-2010, 10:54
|
|
|
arturro napisał/a: | Kjuba napisał/a: | jak kogoś stać na nowe to niech kupuje nowe. używane dla mnie to szajs i tyle. |
rozumiem ze twoje stoi za szklana szyba i go nie uzytkujesz aby nie stalo sie szajsem |
hehe nie samochód który teraz mam robi ok 20 tys km rocznie, ale widzisz - w Octavii po 5 latach popsuł się czujnik temperatury wewętrznej - klasyfikacja - panel do wymiany, w tym samym czasie koło 100 tys przebiegu padało już koło dwumasowe - i w tym momencie mogłem sprzedać samochód jako super i w ogóle - klima od czasu do czasu się odwieszała i jakiś jeleń mógłby tego nie sprawdzić. a teraz koszty:
panel klimy w serwisie 3000 zł
sprzęgło kompletne z kołem - 4000 zł
czyli bagatela 7000 zł w plecy. na szczęście kupiłem używany panel za 500 zł, koło dwumasowe robiłem nie w serwisie ale u klienta swojego - 2400 zł z montażem
najlepsze jest to że samochód był u nas od nowości i takie rzeczy się dzieją... i teraz powiedz mi że auto które ma 160 tys jest autem "prawie nowym" albo rzeczywisty przebieg 300 tys... o tym wolę już nie myśleć
ja na szczęście dbam o samochody i o ich naprawę, ale nie każdy tak robi |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-08-2010, 11:59
|
|
|
edit by cns80: OT i III wycieczka osobista zakończona nagrodą |
Ostatnio zmieniony przez cns80 24-08-2010, 13:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2010, 12:32
|
|
|
Kjuba napisał/a: | ...i w tym momencie mogłem sprzedać samochód jako super i w ogóle - klima od czasu do czasu się odwieszała i jakiś jeleń mógłby tego nie sprawdzić. a teraz koszty: |
ale o to w tym wszystkich chodzi aby auto poprostu sprawdzic przd zakupem, ja gdybym od ciebie odkupowal ten samochod, po kilku metrach stwierdzilbym szybciutko ze dwumas do wymiany, po podpieciu pod VAG mialbym jak na tacy wszystkie mankamenty elektroniczne i najzwyczajniej w swiecie podziekowalbym tobie.
Kjuba napisał/a: | i teraz powiedz mi że auto które ma 160 tys jest autem "prawie nowym" albo rzeczywisty przebieg 300 tys... o tym wolę już nie myśleć |
akurat ok 4 miesiace temu sprzedawalem A6 z przebiegiem 278tys km w stanie idealnym, wszystko na tip top, z kartka "sprzedam" pojezdzilem niecale 48h i auto sie sprzedalo, klient nie mogl sie nadziwic ze auto moze byc w takim stanie (w porownianiu z tym co ogladal), zreszta do tej pory jak do mnie dzwoni gdy mu cos z niego ukradna dziekuje mi ze trafil taki okaz.
wiec jak widac mozna, wystarczy tylko szukac i sie nie napalac.
Kjuba napisał/a: | ja na szczęście dbam o samochody i o ich naprawę, ale nie każdy tak robi |
podobnie jak ja i grunt aby taka osobe trafic, tak dla ciekawosci moje obecne aut ma juz 7 lat, a ciegle jest na gwarancji mobilinosci co oznacza ze wszystko w nim co bylo robione, robilem w ASO na oryginalnych czesciach http://marszalek.audi.pl/...ncja-mobilnosci wiec jak ktos kiedys je odemnie odkupi bedzie w 100% usatysfakcjonowany i zadowolony. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 24-08-2010, 13:20
|
|
|
Kolega sla już otrzymał nagrodę za swoje wyczyny.
Koledzy jac i bastek1 są na dobrej drodze żeby pójść w jego ślady.
Proszę kontynuować dyskusję merytoryczną bez wycieczek osobistych. |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-08-2010, 23:26
|
|
|
cns80 napisał/a: |
Proszę kontynuować dyskusję merytoryczną bez wycieczek osobistych. |
Kolejny temat zabity w trosce o poprawność dyskusji. A było tak miło |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-08-2010, 00:08
|
|
|
sla, daj juz spokoj... nie masz co robic, ze na forach ludzi musisz "besztac" tylko dlatego ze sie z Toba nie zgadzaja...
Poza tym temat nie zostal zabity, ale wycieto z niego pewna tkanke wybitnie nowotworowa...
Co do glownego tematu to nie ma jednej optymalnej opcji... kazdy niech kupuje jak chce... czasem wyjdzie na tym lepiej czasem gorzej... ale niech kazdy sam sobie swoja rzepke skrobie... ogolnie rynek uzywek w Polsce jest mocno opanowany przez handlarzy... na kazde ogloszenie najpierw dzwonia tacy co chca za pol ceny kupic (aby pozniej sprzadac 2x drozej) |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Kjuba
Forumowicz
Auto: Lancer 1,8 Invite, Octavia 3RS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-08-2010, 15:30
|
|
|
właśnie o to chodzi że na VAGu nie wykazywało błędów. byłem w 2 punktach i nic nie pokazało, byłem w serwisie 2 razy i dopiero gdy czujnik był zawieszony to potrafili ustalić błąd. bez tego nic nie było także nie zawsze uda się wszystko sprawdzić. Ty wiesz o dwumasie, a zwykły Kowalski nie, szczególnie że to były tylko początki także prawie nic nie było czuć
BTW nie porównujmy AUDI A6 do szajsownej Skody |
|
|
|
 |
plbarti
Forumowicz

Auto: Sportback&Outlander
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 87 Skąd: biegun zimna
|
Wysłany: 25-08-2010, 17:52
|
|
|
wracając do tematu to na dzień dzisiejszy zastanawiałbym się nad ASX-em , ale nie jeździłem nim jeszcze |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-09-2010, 01:22
|
|
|
Skoro emocje opadły to może odgrzejemy kotleta?
Jak czytałem ten wątek przypomniały mi się moje poszukiwania używanego maks dwuletniego samochodu w USA. Tam jest fajnie bo wszystko o samochodzie wiadomo.
I np. średnio licząc 3/4 samochodów trochę ponad rocznych z przebiegiem 10-30kmil to były samochody z wypożyczalni.
Myśląc podobnym tokiem o Europie to wydaje się że podobna ilość samochodów rocznych jest właśnie pochodzenia:
1. Wypożyczalnie
2. Korporacje taksówkarskie
3. Szkoły jazdy
Tu trzeba być ostrożnym ale da się kupić dobry samochód bo nie wszyscy katują samochody z wypożyczalni i niektórzy taksówkarze dbają o swoje narzędzia pracy. Dodatkowo samochody te są raczej regularnie serwisowane.
...
Pewna ilość ma pochodzenie:
5. Pracowników fabryk samochodów, którym przysługuje co roku nowy samochód po preferencyjnych cenach - taki osobnik sprzedaje roczny samochód po cenie nowego. To dlaczego tak nie robić?
6. Po bankrucie
Jeśli takiego "samochoda" ktoś trafi to perełka.
...
I ostatnia grupa:
8. Powypadkowe
9. Nienadające się do naprawy (chroniczne awarie)
10. Popowodziowe
Tutaj gwarantowana wtopa
To już tyle co miałem do napisania w tym temacie, prawie.
Wychodzi z tego że to wcale nie jest głupi pomysł kupowanie rocznego samochodu w salonie z gwarancja jeśli jeszcze została. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Zbigi
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 210 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 02-09-2010, 08:05
|
|
|
jaca71 napisał/a: |
10. Popowodziowe
Tutaj gwarantowana wtopa
|
No właśnie. Pojawi się teraz dużo popowodziowych aut. Nieważne czy z Niemiec czy innego kraju. Nie tylko u nas były powodzie. Pamiętajmy o tym, że np. samochód z Warszawy mógł pojechać do innej miejscowości gdzie został zalany.
Kolega ostatnio oglądał prawie nowiutkiego Lancerka SB po powodzi (całkowicie był zalany). Był tak perfekcyjnie wyprany i wysuszony, że nie dało się nic a nic znaleźć. Podobno nic nie śmierdziało. Samochód był jak z salonu. Wcześniej miał auto popowodziowe i wiedział gdzie szukać śladów zalania.
Według mnie w takim autku elektryka wcześniej czy później zacznie szwankować. A po pół roku będzie śmierdzieć i robactwo pod deską rozdzielczą się wylęgnie.
To nie czas na używane. Chyba, że z pewnego źródła. |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 10-09-2010, 22:06
|
|
|
CHyba u podstawy tej przemiłej dyskusji leży zasobność przecietnego Polaka. Ja po sobie wiem, że jeśli będę mógł kiedyś kupić nowy samochód, to kupię. Póki co toczę się 13letnim galantem i 14letnią vectrą-taki los, były inne ważniejsze niż na samochód, wydatki, więc pewnie jeszcze długo się poturlam używańcami. Z drugiej strony dupsko się przyzwyczaja do wygody i po kuilku latach jezdzenia galantem nie chcę już wracać do klasy kompakt, nawet jesli to będzie nówka z salonu. W salonie zakupię auto dopiero wtedy, gdy będzie to mogło być auto właśnie klasy galanta, maximy czy bmw5. |
|
|
|
 |
|