|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Wymiana nagrzewnicy |
Autor |
Wiadomość |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 13-01-2017, 19:45 [3.2 DID] Wymiana nagrzewnicy
|
|
|
Witam,
Ogrzewanie z przodu auta działa, ale tylko po stronie pasażera. Podejrzewam zapchaną nagrzewnicę i zamierzam ją wymienić.
Czy ktoś wie, czy do wymiany nagrzewnicy trzeba rozłączyć parownik klimatyzacji? Czy można wyciągnąć wymiennik ciepła z zespołu nagrzewnicy bez rozłączania klimatyzacji?
Pozdrawiam,
Graczyq |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 14-01-2017, 04:33
|
|
|
Graczyq napisał/a: | Ogrzewanie z przodu auta działa, ale tylko po stronie pasażera. Podejrzewam zapchaną nagrzewnicę i zamierzam ją wymienić. |
...aby na pewno problem w nagrzewnicy? |
|
|
|
 |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 14-01-2017, 08:49
|
|
|
Wszystko zaczęło się od wymiany rurek do tylnej chłodnicy i przeplukaniu systemu. Najpierw myślałem ze to brak odpowietrzenia, ale wielokrotnie próbowałem później przepłukać system i odpowietrzenie i jestem pewien że to nie to.
Rurka powrotną od nagrzewnicy jest całkiem goraca, chociaż czuć różnice między temp rurki zasilającej a powrotnej.
Objawy w aucie są takie, że od strony kierowcy ogrzewanie ducha zimie powietrze i stopniowo w stronę pasażera powietrze jest coraz cieplejsze do gorącego. Polepsza się sytuacja przy wysokich obrotach silnika
Moim zdanie podczas wymiany i płukania układu chłodzenia jakieś zanieczyszczenia się poruszyły i utknął w juz i tak nadszarpnietej czasem nagrzewnicy.
Jeśli ktoś ma pomysł na to to chętnie wysłucham, bo nie pali mi się do rozbierania deski rozdzielczej
Edit:
W weekend przepłukałem nagrzewnice raz w jedna raz w druga, wyplukalem masę syfu, drobnych "kamyczków" i teraz ogrzewanie znowu działa jak powinno! |
|
|
|
 |
atego815
Forumowicz

Auto: pajero 3.2did
|
Wysłany: 07-02-2017, 11:25
|
|
|
Fajnie żę się udało U mnie raczej prawa słabiej grzeje... Mimo odpowietrzania. JAk płukałeś? jakoś ciśnieniowo, specjalnie, samą wodą? |
|
|
|
 |
Gryka1
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 did 2004
|
Wysłany: 16-02-2022, 10:24
|
|
|
Witam kolegów. Czy ktoś wie jak wydłubać tylną nagtzewnicę w p3 long bez odpinania rurek od klimy? |
|
|
|
 |
|
|