Proszę o radę |
Autor |
Wiadomość |
GARGAMEL
Nowy Forumowicz
Auto: MO II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-01-2017, 15:19 Proszę o radę
|
|
|
Witam serdecznie. Zastanawiam sie nad kupnem Mitshubishi:
1. ASX z silnikiem 1.8 DID MIVEC
2. Outlander 2.2. DID MIVEC
z rocznika 2010 lub młodszy. Poczytałem trochę o nich ale nie znam żadnego użytkownika. I tu pytanie do Was czy polecalibyście któryś z w/w autek i jeżeli nie to dlaczego. Wiem że pytanie lakoniczne ale nawet nie wiem dokładnie o co pytać bo autka te widziałem tylko ja śmigają koło mnie a środki tylko w necie. |
|
|
|
 |
tomasz chlipala
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.8DiD 150KM 4WD
|
Wysłany: 19-01-2017, 16:02
|
|
|
Proponuję obejrzeć autka np. w komisie posiedzieć w środku przymierzyć tyłek do siedzenia . Mój asx 2010r. 1.8 did 150km. Mam do tej pory 130 tyś przebiegu... Z usterek to turbina, amory tył i tulejki drążka stabilizacyjnego tył. Żadnych wycieków i żadnych innych problemów nie miałem. Dla 4os. rodziny autko w sam raz. Silnik bardzo dobry dynamiczny i oszczędny charakteryzujący się dobrą kulturą pracy. Napędy 4WD bardzo dobre. Norma w tym roczniku to korozja klapy bagażnika przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej, skrzypiące zawieszenie na dużych nierównościach np.w cieższym terenie gdy poruszam się wolno. Najbardziej brakuje mi regulacji fotela w 3 płaszczyznach.
Ogólnie autko spoko. Bardzo polecam. |
_________________ To moje zabawki:
ASX 1.8 DID-2010
GALANT 2.5v6-1998
Colt CZ3 1.3-2006 |
|
|
|
 |
Oli
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 19-01-2017, 19:52
|
|
|
Zastanowilabym się nad przeznaczeniem. Bo jeśli ma być to auto miejskie w dieslu to mogą pojawiać się problemy z dpf. Właśnie to przerabialam... mam z tym mega stres ... |
|
|
|
 |
tomasz chlipala
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.8DiD 150KM 4WD
|
Wysłany: 19-01-2017, 21:21
|
|
|
Żona głównie używa asx-a 2x dziennie na dojazdy 3 km z dzieciakami do szkoły... sporadycznie powiedzmy 1 w tygodniu 100km gdzieś dalej. Nigdy nie miałem problemu z dpf. Nie wiem skąd właśnie takie opinie. Owszem oleju przybywa ale producent jasno pisze o tym w instrukcji że jest to normalne. Rocznie robię 12,13,14 tyś km...oleju przybywa ok 3 może 4mm powyżej kreski max. Do dodatkowej krechy do której producent dopuszcza nadmiar oleju zostaje mi jeszcze sporo miejsca. Tak mniej więcej u mnie to wygląda. Olej i tak wymoeniam 1 w roku bezwzglednie ile zrobiłem tyś. |
_________________ To moje zabawki:
ASX 1.8 DID-2010
GALANT 2.5v6-1998
Colt CZ3 1.3-2006 |
|
|
|
 |
GARGAMEL
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2017, 11:22
|
|
|
Jazda będzie mieszana. Przeważnie raz w tygodniu trasa ok 40 km. Zastanawiałem się nad tymi silnikami bo za dużo komentarzy na ich temat nie ma. Czy w nich dpf wypalany elektronicznie czy mają zbiorniczek z płynem do wypalania. Oraz czy wycieki z pod koła pasowego to nagminna rzecz. |
|
|
|
 |
TommyWalker
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
|
Wysłany: 21-01-2017, 00:58
|
|
|
Witaj
Autko mogę szczerze polecić. Przejechałem nim ponad 110 kkm i poza filtrem DPF nic się nie działo. Poza olejem i filtrami wymieniłem jedynie klocki i akumulator. Autko używam do jazdy miejskiej, autostradowej i w lekkim terenie przez wszystkie pory roku. Ostatnio doceniam uroki napędu na 4 łapy. Bardzo on pomaga przy jeździe na zasypanych śniegiem drogach czy parkingach. Jedyny poważny problem który miałem to filtr DPF (suchy, bez zbiorniczka z chemią). Pomimo tego że robiłem dość długie trasy i unikałem typowej jazdy miejskiej, a także dbałem o to żeby nie przerywać wypalania to po ok. 80kkm zaczęły się problemy, które opanowałem dopiero przez wycięcie filtra. Próbowałem przepalania serwisowego oraz czyszczenia chemicznego, ale to była tylko strata pieniędzy. Jeżeli planujesz jeździć na krótsze trasy rozważ kupno autka z silnikiem benzynowym, a jeżeli koniecznie chcesz dieselka (który zresztą jest kochany ) to licz się z problemami z DPF, który być może będziesz musiał usunąć.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
GARGAMEL
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2017, 01:39
|
|
|
Wielkie dzięki za wszystkie za i przeciw. Byłem zdecydowany na ASX-a a teraz po waszych opiniach i kilkudniowych czytaniach wszystkiego co dostępne na ten temat nastąpił czas poszukiwań. Powodzenia sobie życzę a Wam dziękuję za poświęcony czas. |
|
|
|
 |
Jan.jan
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi asx 1.8 DID
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 15-04-2022, 11:41
|
|
|
Oli napisał/a: | Zastanowilabym się nad przeznaczeniem. Bo jeśli ma być to auto miejskie w dieslu to mogą pojawiać się problemy z dpf. Właśnie to przerabialam... mam z tym mega stres ... |
DOKŁADNIE dpf to zguba dla silniki w jeździe po mieście |
_________________ Janek |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-04-2022, 06:44
|
|
|
Jan.jan napisał/a: | Oli napisał/a: | Zastanowilabym się nad przeznaczeniem. Bo jeśli ma być to auto miejskie w dieslu to mogą pojawiać się problemy z dpf. Właśnie to przerabialam... mam z tym mega stres ... |
DOKŁADNIE dpf to zguba dla silniki w jeździe po mieście |
Temat chyba słabo aktualny, jeśli chodzi o zainteresowanego, bo sprzed pięciu lat. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
|