Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o radę
Autor Wiadomość
GARGAMEL 
Nowy Forumowicz

Auto: MO II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-01-2017, 15:19   Proszę o radę

Witam serdecznie. Zastanawiam sie nad kupnem Mitshubishi:
1. ASX z silnikiem 1.8 DID MIVEC
2. Outlander 2.2. DID MIVEC
z rocznika 2010 lub młodszy. Poczytałem trochę o nich ale nie znam żadnego użytkownika. I tu pytanie do Was czy polecalibyście któryś z w/w autek i jeżeli nie to dlaczego. Wiem że pytanie lakoniczne ale nawet nie wiem dokładnie o co pytać bo autka te widziałem tylko ja śmigają koło mnie a środki tylko w necie.

tomasz chlipala 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.8DiD 150KM 4WD
Wysłany: 19-01-2017, 16:02   

Proponuję obejrzeć autka np. w komisie posiedzieć w środku przymierzyć tyłek do siedzenia :D . Mój asx 2010r. 1.8 did 150km. Mam do tej pory 130 tyś przebiegu... Z usterek to turbina, amory tył i tulejki drążka stabilizacyjnego tył. Żadnych wycieków i żadnych innych problemów nie miałem. Dla 4os. rodziny autko w sam raz. Silnik bardzo dobry dynamiczny i oszczędny charakteryzujący się dobrą kulturą pracy. Napędy 4WD bardzo dobre. Norma w tym roczniku to korozja klapy bagażnika przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej, skrzypiące zawieszenie na dużych nierównościach np.w cieższym terenie gdy poruszam się wolno. Najbardziej brakuje mi regulacji fotela w 3 płaszczyznach.
Ogólnie autko spoko. Bardzo polecam.
Colt CZ3 1.3-2006

Oli 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 19-01-2017, 19:52   

Zastanowilabym się nad przeznaczeniem. Bo jeśli ma być to auto miejskie w dieslu to mogą pojawiać się problemy z dpf. Właśnie to przerabialam... mam z tym mega stres ...

tomasz chlipala 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.8DiD 150KM 4WD
Wysłany: 19-01-2017, 21:21   

Żona głównie używa asx-a 2x dziennie na dojazdy 3 km z dzieciakami do szkoły... sporadycznie powiedzmy 1 w tygodniu 100km gdzieś dalej. Nigdy nie miałem problemu z dpf. Nie wiem skąd właśnie takie opinie. Owszem oleju przybywa ale producent jasno pisze o tym w instrukcji że jest to normalne. Rocznie robię 12,13,14 tyś km...oleju przybywa ok 3 może 4mm powyżej kreski max. Do dodatkowej krechy do której producent dopuszcza nadmiar oleju zostaje mi jeszcze sporo miejsca. Tak mniej więcej u mnie to wygląda. Olej i tak wymoeniam 1 w roku bezwzglednie ile zrobiłem tyś.
Colt CZ3 1.3-2006

GARGAMEL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-01-2017, 11:22   

Jazda będzie mieszana. Przeważnie raz w tygodniu trasa ok 40 km. Zastanawiałem się nad tymi silnikami bo za dużo komentarzy na ich temat nie ma. Czy w nich dpf wypalany elektronicznie czy mają zbiorniczek z płynem do wypalania. Oraz czy wycieki z pod koła pasowego to nagminna rzecz.

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
  Wysłany: 21-01-2017, 00:58   

Witaj
Autko mogę szczerze polecić. Przejechałem nim ponad 110 kkm i poza filtrem DPF nic się nie działo. Poza olejem i filtrami wymieniłem jedynie klocki i akumulator. Autko używam do jazdy miejskiej, autostradowej i w lekkim terenie przez wszystkie pory roku. Ostatnio doceniam uroki napędu na 4 łapy. Bardzo on pomaga przy jeździe na zasypanych śniegiem drogach czy parkingach. Jedyny poważny problem który miałem to filtr DPF (suchy, bez zbiorniczka z chemią). Pomimo tego że robiłem dość długie trasy i unikałem typowej jazdy miejskiej, a także dbałem o to żeby nie przerywać wypalania to po ok. 80kkm zaczęły się problemy, które opanowałem dopiero przez wycięcie filtra. Próbowałem przepalania serwisowego oraz czyszczenia chemicznego, ale to była tylko strata pieniędzy. Jeżeli planujesz jeździć na krótsze trasy rozważ kupno autka z silnikiem benzynowym, a jeżeli koniecznie chcesz dieselka (który zresztą jest kochany :) ) to licz się z problemami z DPF, który być może będziesz musiał usunąć.
Pozdrawiam

GARGAMEL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2017, 01:39   

Wielkie dzięki za wszystkie za i przeciw. Byłem zdecydowany na ASX-a a teraz po waszych opiniach i kilkudniowych czytaniach wszystkiego co dostępne na ten temat nastąpił czas poszukiwań. Powodzenia sobie życzę a Wam dziękuję za poświęcony czas.

Jan.jan 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx 1.8 DID
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 15-04-2022, 11:41   

Oli napisał/a:
Zastanowilabym się nad przeznaczeniem. Bo jeśli ma być to auto miejskie w dieslu to mogą pojawiać się problemy z dpf. Właśnie to przerabialam... mam z tym mega stres ...

DOKŁADNIE dpf to zguba dla silniki w jeździe po mieście

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 16-04-2022, 06:44   

Jan.jan napisał/a:
Oli napisał/a:

DOKŁADNIE dpf to zguba dla silniki w jeździe po mieście

Temat chyba słabo aktualny, jeśli chodzi o zainteresowanego, bo sprzed pięciu lat.

Odpowiedz do tematu