|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Wymiana pompy wodt |
Autor |
Wiadomość |
rokers77
Forumowicz
Auto: Pajero2 2,5 long 92r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-01-2017, 14:24 [2.5 TD] Wymiana pompy wodt
|
|
|
Witam muszę wymienić pompę wody czy to trudny zabieg czy lepiej postawić do mechanika ? |
|
|
|
 |
Kamila_Urszula
Forumowicz
Auto: Pajero ll 2,8 TD 3d
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 22 Paź 2016 Posty: 32 Skąd: kołobrzeg
|
Wysłany: 22-01-2017, 18:37 Re: Wymiana pompy wodt
|
|
|
rokers77 napisał/a: | Witam muszę wymienić pompę wody czy to trudny zabieg czy lepiej postawić do mechanika ? |
Jeśli jest podobnie jak w 2,8 to jak masz cierpliwość parę kluczy to spoko-luz.
Trzeba zdemontować wiatrak (odkręcasz osłonę śmigła) i popuścić alternator, zdejmujesz paski odkręcasz śmigło, pompa jest na 4 śrubach zazwyczaj zapieczone, żadnego ruszania rozrządu.
Wcześniej spuść sobie płyn z układu. |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 22-01-2017, 19:41
|
|
|
Kamila_Urszula napisał/a: | Jeśli jest podobnie jak w 2,8 to jak masz cierpliwość parę kluczy to spoko-luz. |
Podobnie , tak jak koleżanka napisała ,
ale dodatkowo trzeba odkręcić pompę wspomagania i jej mocowanie do silnika , obudowę termostatu bo jest przykręcona do pompy . i pompę która jest przykręcona na chyba 6 śrub ( ,jedna os spodu jest dość dobrze schowana ) . Koniecznie trzeba wyczyścić stare uszczelki przed montażem nowych i miejsce w którym rurkę z oringiem się montuje w obudowie termostaty tez musi być czyste bo później będzie przeciekało jak będzie nieszczelne. Także jak jest troszkę umiejętności i parę kluczy ( koniecznie 10 nasadowa) to da się rade samemu
[ Dodano: 22-01-2017, 19:48 ]
A i pompa wody jest też punktem podparcia naciągu paska rozrządu , ale to tylko sprężyna i jak nie poluzujesz napinacz ( bo nie potrzeba ) to nic nie trzeba robić z rozrządem. Tylko ta sprężynę z powrotem zamontować na miejsce bo rolka standardowo jest w pozycji zablokowanej i nie trzeba jej odkręcać a co za tym idzie w rozrząd nie ingerujesz . |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
rokers77
Forumowicz
Auto: Pajero2 2,5 long 92r
|
Wysłany: 24-01-2017, 19:20
|
|
|
odkręciłem osłonę rozrządu i jej wyjąć nie mogę , czy jest jakaś metoda że by ją wyjąć |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 24-01-2017, 23:18
|
|
|
rokers77 napisał/a: | odkręciłem osłonę rozrządu i jej wyjąć nie mogę , czy jest jakaś metoda że by ją wyjąć |
Rozumiem że mówisz o dolnej osłonie . Trzeba odkręcić koło pasowe .
Wcześniej pisałem z pamieci ,a teraz poszedłem i zobaczyłem jak to się robi bo zapomniałem ze trzeba zdjąć osłonę rozrządu zarówno górna jak i dolna .
Górna parę śrubek i schodzi normalnie .
A dolna zdejmie się tylko wtedy jak się zdejmie koło pasowe. Ono jest 2 częsciow , jedna cześć ta zewnętrzna trzyma się na 4 śruby jak dobrze pamiętam klucz 12mm.
A drugie główne na klucz 19 . I ono może być ciężkie do odkręcenia samemu bo to jest główne na wale dokręcone siłą ok 200Nm.
Długa rurka ktoś na biegu i na hamulcu i powinno się udać . Albo klucz pneumatyczny , ale chłodnica przeszkadza .
Po odkręceniu te koło jest na klinie i ciężko schodzi trzeba delikatnie na 2 śrubokręty kiwać aż zejdzie jakoś podważając od dołu.
I pod tym kołem jest jeszcze schowana śruba od osłony i dopiero wtedy zejdzie osłona .
Przepraszam ze poprzednim postem wprowadziłem w błąd . Nie podając pełnej informacji . |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
|
|