|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Złe paliwo czy problem z silnikiem? |
Autor |
Wiadomość |
wrobell
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2017, 23:45 Złe paliwo czy problem z silnikiem?
|
|
|
Witam, przez ostatnie 2 dni mój Colt (1.3 95) szarpie przy przyspieszaniu, dodam ze nie zdarza się to za każdym razem, z reguły na obrotach na poziomie 2 tys. Dodatkowo parę razy miałem sytuacje że przy depnięciu w pedał, w granicach 4 tyś obrotów nagle odcinało silnik, obroty spadały do jałowych a na desce wyświetlał się check engine + kontrolka przegrzania silnika, trwa to dosłownie pare sekund 2-3, po czym kontrolki znikały a silnik zachowywał się normalnie, dodam że nie występuje żaden komunikat dźwiękowy. Postawiłem na serwis żeby podpięli pod komputer ale nic nie wykazało. Możliwe, że jest to wina paliwa? Wiem, że przypadkiem został zatankowany na Auchan, dotankowanie połowy zbiornika 98 na Orlenie nic nie pomogło, sytuacja zdarzyła się ponownie. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 26-01-2017, 06:57
|
|
|
Sprawdź w jakim stanie masz świece, przewody do cewek. Cewka zwykle jak ma paść to pada na amen i nie ma żadnych objawów jej końca żywota. Silnik pracuje normalnie na jałowych obrotach? Raczej paliwo bym wykluczył. Może zaopatrz się w adapter bluetooth i gdy znowu zapali się check to zatrzymaj auto podepnij i sprawdź na androidzie jaki błąd wyświetla. Z którego roku colt - podejrzewam że po 2009? Dziwi mi mnie ta czerwona kontrolka przegrzania silnika pojawiająca się na chwilę... jakieś zwarcie się robi? |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 27-01-2017, 11:36
|
|
|
A gdzie tankujesz paliwo? Na jakiś sprawdzonych stacjach? Orlen, Shel, BP? Czy jakieś bieda stacje? |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 28-01-2017, 20:42
|
|
|
Jak kolega Rei powiedział gdzie tankujesz paliwo? Ja jeżdżę wyłącznie na Verwie Orlenu i silnik pracuje dobrze. Raz kiedyś w drodze eksperymentu zatankowałem PB95 i była różnica w jeździe i pracy silnika. Na tzw. "tanich" stacjach nie tankuję. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 29-01-2017, 17:05
|