[Cari 1.8] dusi się w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
bagin13 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2007, 19:24 [Cari 1.8] dusi się w czasie jazdy
|
|
|
mam problem jadę nie dodając gazu ani nic nie robiąc w pewnym momencie czuję tak jakby silnik zaczął chamować myślałem że to filtr paliwa to go wymieniłem ale sytuacja znów się powtórzyła a jeszcze jedno w czasie jazdy mam od czasu do czasu wrażenie jak bym dostał z tyłu kopniaka takie jakieś szarpnięcie o co tu chodzi |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-03-2007, 19:38
|
|
|
Zapewne wyczułeś moment gdy silnik GDI przechodzi z trybu pracy na normalnej mieszance na tryb pracy na ubogiej chyba że masz już zbytnio zasyfiałą przepustnicę i czas by ją wymontować i dokładnie wyczyścić. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
bagin13 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2007, 20:06
|
|
|
może i tak jest nie przeczę ale czy dam sobie sam radę z tą przepustnicą a tak w ogółe to może inaczej ile kosztuje taka przyjemność przeczyszczenia wiem z doświadczenia z seata cordoby że coś tam po czyszczeniu trzeba ustawiać komputerowo czy w misiu też czy tylko wystarczy przeczyścić i złożyć |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-03-2007, 20:18
|
|
|
Demontujesz, czyścisz i myjesz ekstrakcyjną montujesz a co do ustawiania to na parę minut odpinasz klemę ,,-'' z aku potem zapinasz, odpalasz auto, włączasz odbiorniki prądu na których zwykle jeździsz np. radio, klima, światła itp. i zostawiasz auto na luzie niech pochodzi 15 minut. gasisz silnik i wyjmujesz kluczyk ze stacyjki, wkładasz i ponownie odpalasz auto, ustawiasz położenia krańcowe szyb elektrycznych, gasisz silnik i finito. Całość max ze 2 piffka roboty (godzinka z okładem?). Tutaj masz poradnik jak wyczyścić przepustnicę http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.htm |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 15-03-2007, 20:49
|
|
|
Cytat: | a jeszcze jedno w czasie jazdy mam od czasu do czasu wrażenie jak bym dostał z tyłu kopniaka takie jakieś szarpnięcie o co tu chodzi |
U mnie gdy jeżdżę na PB jest tak samo, tylko że jazda na PB u mnie to rzadkość więc przywykłem |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 15-03-2007, 21:29
|
|
|
turek61 napisał/a: | U mnie gdy jeżdżę na PB jest tak samo, tylko że jazda na PB u mnie to rzadkość więc przywykłem |
Przez ciekawość zapytam ile ci pali na tej instalacji LPI w trasie lecąc tak koło 130 i jak to po mieście wychodzi? |
|
|
|
 |
bagin13 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2007, 15:19
|
|
|
pytanie to jast chyba do" turka" bo ja w swojej GDI jeżdżę na paliwie
[ Dodano: 16-03-2007, 15:22 ]
wymieniłem filtr paliwa no i mogę powiedzxieć że poprawa jest jeszcze tego swamego dnia po wymianie raz mnie coś zdławiło ale już od tamtego momentu mam spokuj następnym etapem mam zamiar wymienić świece |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 19-03-2007, 18:57
|
|
|
saphire napisał/a: | turek61 napisał/a: | U mnie gdy jeżdżę na PB jest tak samo, tylko że jazda na PB u mnie to rzadkość więc przywykłem |
Przez ciekawość zapytam ile ci pali na tej instalacji LPI w trasie lecąc tak koło 130 i jak to po mieście wychodzi? |
Bartku za bardzo chyba nie zaspokoję Twoją ciekawość ponieważ tak do końca nie wiem czy komputer pokazuje tylko zużycie benzyny czy gazu też.Wskazań komputera jeszcze nie kasowałem a to chyba trzeba robić...tak ?
Jak ją w listopadzie kupiłem to wskazywał śr. 8,7 w tej chwili jest 9,3. Jeżdżę praktycznie na razie tylko po mieście "krótkimi skokami do przodu" no i zima za nami.W dłuższej trasie jeszcze nie byłem.
Jedno jest pewne.
Tankuję "pusty" zbiornik gazu(przed tankowaniem świeci czerwona dioda) 40 l. t.j. do pełna i jeżdżąc tylko na LPG(oczywiście silnik startuje na PB i automat przełącza jak wszystkie właściwe parametry zostaną osiągnięte) przejeżdżam 460 km.(do zapalenia się ponownie czerwonej diody) |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 19-03-2007, 19:27
|
|
|
IMHO komp pokazuje także zużycie gazu tym bardziej że to przeliczane jest na podstawie przepływki, lambdy itp. pomiarów a nie rzeczywistej ilości wpompowanego paliwa. Niemniej wychodzi że na 40l robisz 460km więc jakieś 8.7 l/100 LPG + benzyna - wychodzi że nijak się nie opłaca LPI instalować samemu bo i po 200K km sie nie wróci chyba że takiego miska się kupi od razu z Holandii. |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 20-03-2007, 01:05