Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] dusi się w czasie jazdy
Autor Wiadomość
bagin13
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 19:24   [Cari 1.8] dusi się w czasie jazdy

mam problem jadę nie dodając gazu ani nic nie robiąc w pewnym momencie czuję tak jakby silnik zaczął chamować myślałem że to filtr paliwa to go wymieniłem ale sytuacja znów się powtórzyła a jeszcze jedno w czasie jazdy mam od czasu do czasu wrażenie jak bym dostał z tyłu kopniaka takie jakieś szarpnięcie o co tu chodzi

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-03-2007, 19:38   

Zapewne wyczułeś moment gdy silnik GDI przechodzi z trybu pracy na normalnej mieszance na tryb pracy na ubogiej chyba że masz już zbytnio zasyfiałą przepustnicę i czas by ją wymontować i dokładnie wyczyścić.

bagin13
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 20:06   

może i tak jest nie przeczę ale czy dam sobie sam radę z tą przepustnicą a tak w ogółe to może inaczej ile kosztuje taka przyjemność przeczyszczenia wiem z doświadczenia z seata cordoby że coś tam po czyszczeniu trzeba ustawiać komputerowo czy w misiu też czy tylko wystarczy przeczyścić i złożyć

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-03-2007, 20:18   

Demontujesz, czyścisz i myjesz ekstrakcyjną montujesz a co do ustawiania to na parę minut odpinasz klemę ,,-'' z aku potem zapinasz, odpalasz auto, włączasz odbiorniki prądu na których zwykle jeździsz np. radio, klima, światła itp. i zostawiasz auto na luzie niech pochodzi 15 minut. gasisz silnik i wyjmujesz kluczyk ze stacyjki, wkładasz i ponownie odpalasz auto, ustawiasz położenia krańcowe szyb elektrycznych, gasisz silnik i finito. Całość max ze 2 piffka roboty :D (godzinka z okładem?). Tutaj masz poradnik jak wyczyścić przepustnicę http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.htm

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 15-03-2007, 20:49   

Cytat:
a jeszcze jedno w czasie jazdy mam od czasu do czasu wrażenie jak bym dostał z tyłu kopniaka takie jakieś szarpnięcie o co tu chodzi

U mnie gdy jeżdżę na PB jest tak samo, tylko że jazda na PB u mnie to rzadkość więc przywykłem :wink:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 15-03-2007, 21:29   

turek61 napisał/a:
U mnie gdy jeżdżę na PB jest tak samo, tylko że jazda na PB u mnie to rzadkość więc przywykłem :wink:

Przez ciekawość zapytam ile ci pali na tej instalacji LPI w trasie lecąc tak koło 130 i jak to po mieście wychodzi?

bagin13
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 15:19   

pytanie to jast chyba do" turka" bo ja w swojej GDI jeżdżę na paliwie

[ Dodano: 16-03-2007, 15:22 ]
wymieniłem filtr paliwa no i mogę powiedzxieć że poprawa jest jeszcze tego swamego dnia po wymianie raz mnie coś zdławiło ale już od tamtego momentu mam spokuj następnym etapem mam zamiar wymienić świece

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-03-2007, 18:57   

saphire napisał/a:
turek61 napisał/a:

Przez ciekawość zapytam ile ci pali na tej instalacji LPI w trasie lecąc tak koło 130 i jak to po mieście wychodzi?

Bartku za bardzo chyba nie zaspokoję Twoją ciekawość ponieważ tak do końca nie wiem czy komputer pokazuje tylko zużycie benzyny czy gazu też.Wskazań komputera jeszcze nie kasowałem a to chyba trzeba robić...tak ?
Jak ją w listopadzie kupiłem to wskazywał śr. 8,7 w tej chwili jest 9,3. Jeżdżę praktycznie na razie tylko po mieście "krótkimi skokami do przodu" no i zima za nami.W dłuższej trasie jeszcze nie byłem.
Jedno jest pewne.
Tankuję "pusty" zbiornik gazu(przed tankowaniem świeci czerwona dioda) 40 l. t.j. do pełna i jeżdżąc tylko na LPG(oczywiście silnik startuje na PB i automat przełącza jak wszystkie właściwe parametry zostaną osiągnięte) przejeżdżam 460 km.(do zapalenia się ponownie czerwonej diody)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 19-03-2007, 19:27   

IMHO komp pokazuje także zużycie gazu tym bardziej że to przeliczane jest na podstawie przepływki, lambdy itp. pomiarów a nie rzeczywistej ilości wpompowanego paliwa. Niemniej wychodzi że na 40l robisz 460km więc jakieś 8.7 l/100 LPG + benzyna - wychodzi że nijak się nie opłaca LPI instalować samemu bo i po 200K km sie nie wróci chyba że takiego miska się kupi od razu z Holandii.

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2007, 01:05   

Cytat:
chyba że takiego miska się kupi od razu z Holandii.

Tak właśnie było :P Ale przyjemnie jest gdy na stacji płacisz 70 zł a nie 150 :wink:

Odpowiedz do tematu