[EA5A 2.5] Żarówka w bagażniku - nie gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
seir
Mitsumaniak
Auto: Sprzedane
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2009, 23:02 [EA5A 2.5] Żarówka w bagażniku - nie gaśnie
|
|
|
Domyślam się, że tak nie powinno być. Co może być powodem nie gasnącej żarówki w bagażniku? |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 20-05-2009, 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
metzger
Mitsumaniak a.k.a Jedi
Auto: EA2A 4G63 '97
|
Wysłany: 16-05-2009, 10:40
|
|
|
Zgadza się.
Rozładowałem aku, a przyczyną tego była właśnie lampka w bagażniku. Sprawdziłem to najpierw składając tylną kanapę, a potem symulowałem zamknięcie bagażnika wkładając kluczyk w mechanizm zamykający. W obu przypadkach lampka się paliła. Dopiero po przestawieniu zapadki z Unlock na Lock, światełko zgasło. |
_________________ To, co nie istnieje, musimy czasem sami stworzyć w naszych marzeniach i snach i pozwolić im inspirować się do większego wysiłku.
Piszę poprawnie po polsku |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 16-05-2009, 14:49
|
|
|
Czyli jest coś nie tak z zamkiem w tylnej klapie. Myślę, że jakbys wyjął zamek to da radę to naprawić. W pozycji lock nie możesz otwierać z kabiny... |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2009, 07:38
|
|
|
Owczar napisał/a: | Czyli jest coś nie tak z zamkiem w tylnej klapie. Myślę, że jakbys wyjął zamek to da radę to naprawić. W pozycji lock nie możesz otwierać z kabiny... |
Dokładnie i to jest bez sensu, muszę rozgrzebać zamek, bo aktualnie nie mogę w nim przekręcić klucza... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2009, 12:49
|
|
|
Po kupnie też nie mogłem przekręcać klucza.
Powody przeważnie są dwa, a przyczyna jedna- poprzedni właściciel lub Ty sam rzadko używaliście tej wkładki.
Możliwe że kluczyk wyrobił się ze stacyjką i wkładką drzwi kierowcy, że teraz jest problem z otwarciem wkładki w bagażniku lub drugi powód, wkładka się przycięła. U siebie wpuściłem olej i po jakimś czasie zaczęła się otwierać. Na początku nie za każdym razem, ale teraz już ok. |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2009, 12:56
|
|
|
Zalałem Penetrusem itp. i nic. podejrzewam większe uszkodzenie i nie wybiore się do
Co do światełka - dzisiaj sprawdzałem bagażnik i nie wiem czy padła żarówka, ale nie świeciło (sprawdzałem przez szczelinkę między fotelami).
Czy światło zapala się gdy fotele są opuszczone? Czy można to odłączyć z kabelka? Gdzie dokładniej znajduje się czujnik otwartego bagażnika? Może tylko nie jest podpięty? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2009, 13:02
|
|
|
Żarówka nie zapala się gdy opuścisz tylne oparcie. Jeśli po opuszczeni żarówka się świeci, tzn że coś jest nie tak z czujnikiem.
A pali Ci się żarówka jak otworzysz bagażnik? Jeśli tak to jest podpięty. Nie jestem pewien, ale czujnik od światła w bagażniku zapala też kontrolkę otwarcia drzwi na desce rozdzielczej.
Sam czujnik znajduje się w zamku w klapie. |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2009, 13:05
|
|
|
Owczar napisał/a: | Nie jestem pewien, ale czujnik od światła w bagażniku zapala też kontrolkę otwarcia drzwi na desce rozdzielczej. |
U mnie raczej tak nie ma... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2009, 13:08
|
|
|
Tzn, że masz coś nie tak. Nie jestem pewien czy jest to jeden czujnik, ale jestem pewien, że otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy. |
|
|
|
 |
Matik608
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 433 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 11-06-2010, 20:28
|
|
|
Owczar napisał/a: | ale jestem pewien, że otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy. |
w każdym galu tak jest? u mnie po otwarciu bagażnika nie swieci podswietlanie w kabinie ani kontrolka na desce, dodam ze swiatelko w baganiku dziala.
A jak jest u Was po zamknieciu drzwi? kontrolka gaśnie od razu czy stopniowo?
a wiecie może jak naprawić zamek w tylniej klapie? nigdy mi nie dzialal i nie moge otworzyć bagażnika kluczykiem |
_________________ Był EA2A '98
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 14-06-2010, 14:27
|
|
|
Gasnie odrazu po zamknieciu. Moj tez nie dzialal na poczatku. Dlatego ze nie byl uzywany. Ja bym sprobowal wpuscic WD40 na poczatek i probowac delikatnie przekrecic. U mnie pomoglo, choc na poczatku czasem sie zacinal. Sprobuj tez otworzyc kluczykiem zapasowym, bo oryginal moze byc juz zbyt mocno wytarty.
PS Sorki za brak polskich znakow. |
|
|
|
 |
Matik608
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-06-2010, 18:57
|
|
|
Owczar, a wiesz moze jak zrobic zeby gasło tak czasowo po chwili?
i napisz mi prosze jak jest u Ciebie z tym poświetlaniem bagażnika a mianowicie Owczar napisał/a: | otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy. | tak jest u Ciebie?
lałem tam wd-40 oliwe i plyn hamulcowy i bez zadnego efektu juz kiedyś zabrałem sie za wyciąganie zamka, rozebrałem podbitke klapy ale niestety stanąłem na blendzie "Galant" i na tym sie skończyła historia z wyciąganiem zamka
był bym bardzo wdzieczny za wskazówki bo marzy mi sie otwieranie z kluczyka |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
|
|
|
 |
Matik608
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-06-2010, 22:09
|
|
|
Hugo, cieżko jest z montażem takiego urządzenia?
powie mi ktoś jak to jest w waszych galantach z tym światełkiem w bagażniku
czyli czy po otwarciu bagażnika zapala sie podświetlanie kabiny i kontrolka na desce?
bardzo mnie to zaciekawiło |
 |
|
|
|
 |
Crosby
Mitsumaniak

Auto: Był GALANT 2,0 [4G63][E33A]
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Gru 2009 Posty: 106 Skąd: Katowice-ligota
|
Wysłany: 14-06-2010, 22:31
|
|
|
Mam Galanta z 92r mi sie zapal swiatło w bagażniku i w kabinie a na desce pali sie kontrolka otwartych drzwi nie wiem jak jest w innych Galach ale jak tak mam i jest dobrze |
_________________ 三菱ギャラン |
|
|
|
 |
|