Zakup siedliska powyżej 0.5 ha |
Autor |
Wiadomość |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 01-03-2017, 20:03 Zakup siedliska powyżej 0.5 ha
|
|
|
Siema, Może jest tu jakiś spec od obrotu ziemią w ANR. Chciał bym kupić dom w zabudowie siedliskowej na działce o pow. 0.6ha.
Według nowej ustawy nie ma problemu z gruntem do 0.5 ha a jak jest powyżej tej powierzchni?
Żona niby ma ponad hektar ziemi tylko w innej gminie, a ja mam niby wykształcenie rolnicze. Czyli w sumie mamy wszystko, a niby nic.
I teraz pytanie jak kupić takie siedlisko, dom, niby stodoła ma działce 0.6 ha? |
|
 |
mmaleks
Mitsumaniak
Auto: ECLIPSE 97 420A
|
Wysłany: 02-03-2017, 09:56
|
|
|
Nie jestem w tym temacie specjalistą ale coś mi się obiło o uszy że wszystko zależy od decyzji szefa agencji jeśli wyrazi zgodę nie ma problemu z kupnem. Ponoć jedynie w nielicznych przypadkach jest decyzja odmowna. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-03-2017, 13:35
|
|
|
Tak, Znalazłem druki jakie należy złożyć w ANR. Czyli procedurę tak powierzchownie niby znam, kwestia czy nie zakwestionują zakupu jeżeli nie jestem rolnikiem i nie mam ziemi w tej gminie.
Do tych druków muszę dołączyć oświadczenie że będę kontynuował przez 5 lat gospodarstwo, tylko jakie? Dom mieszkalny z drewutnią i kawałkiem ugoru gdzie na końcu jest staw.
Do druku najlepiej dołączyć zgodę proboszcza na zakup gruntu, zgodę o. Dyrektora i dowód wpłaty do Torunia .
To jest paranoja żeby nie można było spokojnie kupić domu z działką. |
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 05-03-2017, 23:26
|
|
|
brylekVFR napisał/a: | Do druku najlepiej dołączyć zgodę proboszcza na zakup gruntu, zgodę o. Dyrektora i dowód wpłaty do Torunia .
To jest paranoja żeby nie można było spokojnie kupić domu z działką. |
1. Rozumiem, że oficjalnie wypisałeś się ze Wspólnoty Kościoła(o ile w niej byłeś)?
2. Znam sprawę z drugiej strony. Jedyne co się zmienia dla Kowalskiego to kilka papierków do wypisania. Ciesz się, że drzewo możesz ściąć normalnie... |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-03-2017, 20:50
|
|
|
Nie wypisałem się ponieważ nigdy się do niej nie zapisałem.Do kościoła uczęszczam jako wolny słuchacz A tak trochę poważniej, nie chodzi tu o moje poglądy względem władz kościelnych tylko o to, że do dokumentu gdzie sprzedający wynosi o zgodę na sprzedaż gruntu jest punkt gdzie sprzedający oświadcza ze nie było możliwości nabycia nieruchomości przez "Kościół" i dla tego sprzedaje komuś innemu. Czyli "Kościół" ma pierwokup.
Kilka papierków czasami może zrobić problem. Też znam przykład gdzie kupujący dostał odpowiedź negatywną czego ja bym wolał uniknąć.
Drzewo możesz ściąć bez papierków, a kupić działkę z domem już musisz się prosić. Ktoś w ANR decyduję czy mogę mieszkać za miastem i mieć trochę "za stodołą" |
Ostatnio zmieniony przez brylekVFR 06-03-2017, 22:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 06-03-2017, 22:24
|
|
|
Każde prawo da się obejść a każdego urzędnika przekonać. Bądź miły to i ludzie będą dla Ciebie
Póki co to nikt Ci nie odmówił. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 20-03-2017, 21:39