Przy wolnej jeździe na skręconych kołach buczy tylny most??? |
Autor |
Wiadomość |
nasa1
Forumowicz
Auto: Outlander 2014 Intense+ 2,3DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-03-2014, 16:22 Przy wolnej jeździe na skręconych kołach buczy tylny most???
|
|
|
Panowie, co to może być (nie miałem tego w OII) Przy mocnym skręcaniu jadąc do przodu słyszę chyba rzężenie tylnego mostu, albo czegoś innego? Jadąc do tyłu jest cisza. Przy jeździe na wprost też cisza. Czym mocniejszy skręt tym bardziej słychać. W serwisie (telefoniczna rozmowa) nie kumają o co chodzi, więc jutro do nich podjadę.
Czy ktoś z was miał podobnie? Nadmienię, że w OII nic takiego się nie działo, a przecież to te same napędy |
|
|
|
 |
Puzonik83
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 78 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 18-03-2014, 20:37
|
|
|
Z tego co napisałeś wnioskuję, że masz podobny objaw jak ja w OII i też serwis nie kumał o co chodzi. U mnie padło coś w sprzęgle w tylnym dyfrze. Na prostej było spoko a na skrzyżowaniu chrobotało. Nie rozbieraliśmy mojego dyfra tylko kupiłem sobie z praktycznie nowego Peugeota, założyłem i jest OK, a jak spuściliśmy olej z mojego starego dyfra to był czarny jak silnikowy a przebieg miał 50tys km. A w serwisie jak mi sprawdzali co to się stało i później pytałem o olej to mówili, że olej spoko, "sprawdzaliśmy i wszystko było dobrze". No ale u Ciebie może jest co innego. Jaki masz przebieg? |
|
|
|
 |
nasa1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-03-2014, 08:49
|
|
|
Puzonik83 napisał/a: | Z tego co napisałeś wnioskuję, że masz podobny objaw jak ja w OII i też serwis nie kumał o co chodzi. U mnie padło coś w sprzęgle w tylnym dyfrze. Na prostej było spoko a na skrzyżowaniu chrobotało. Nie rozbieraliśmy mojego dyfra tylko kupiłem sobie z praktycznie nowego Peugeota, założyłem i jest OK, a jak spuściliśmy olej z mojego starego dyfra to był czarny jak silnikowy a przebieg miał 50tys km. A w serwisie jak mi sprawdzali co to się stało i później pytałem o olej to mówili, że olej spoko, "sprawdzaliśmy i wszystko było dobrze". No ale u Ciebie może jest co innego. Jaki masz przebieg? |
No... a mój ma przejechane dopiero 3500 km. Jadę dzisiaj do serwisu.
Aha, taki efekt jest wyłacznie na 4WD AUTO i jeszcze mocniej na 4WD LOCK. Na LOCK nie jeżdżę tylko sprawdzałem na parkingu. Musi to być więc przyczyna jak piszesz |
|
|
|
 |
Puzonik83
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 78 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 19-03-2014, 12:34
|
|
|
No to u mnie dokładnie ten sam efekt był, zrobiło mi się to po hamowni jak był chipowany. Na 100% sprzęgło w dyfrze. A w serwisach to nie bardzo się znają na tym bo podobno ten dyfer jest bezawaryjny i nikt przy nim nie dłubie. |
|
|
|
 |
nasa1
Forumowicz
|
Wysłany: 21-03-2014, 12:48
|
|
|
Auto w serwisie Japan Motors Katowice. Rozebrali dyfer, zauważyli jakieś opiłki i czekają na nowy dyfer, który ma przyjechać z Holandii. Obecny miał jakieś ślady "drastycznego" zużycia. Powiedzieli, że to albo wada montażu, albo wada fabryczna materiału. Twierdzą, że mieli jeden taki przypadek. Jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa o tym serwisie, bo informują mnie o wszystkim na bieżąco. Samochód zastępczy również dali. W przyszłym tygodniu odbiorę samochód, to napiszę bardziej szczegółowo. |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-03-2014, 13:40
|
|
|
Jednak gwarancja do czegoś się przydała. Tak z ciekawości zapytam - chodzi o tylny dyferencjał czy o sprzęgło załączające napęd?
bonito |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 21-03-2014, 16:20
|
|
|
nasa1 napisał/a: | Auto w serwisie Japan Motors Katowice. Rozebrali dyfer, zauważyli jakieś opiłki i czekają na nowy dyfer, który ma przyjechać z Holandii. Obecny miał jakieś ślady "drastycznego" zużycia. Powiedzieli, że to albo wada montażu, albo wada fabryczna materiału. Twierdzą, że mieli jeden taki przypadek. Jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa o tym serwisie, bo informują mnie o wszystkim na bieżąco. Samochód zastępczy również dali. W przyszłym tygodniu odbiorę samochód, to napiszę bardziej szczegółowo. | I bardzo dobrze ze rozebrali, przynajmniej masz juz przejzystosc materii co mu dolegalo. Nie z przytoczonych przez ciebie symptomow nie powinno wystepowac prze jezdze na AUTO czy LOCK. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
nasa1
Forumowicz
|
Wysłany: 21-03-2014, 18:32
|
|
|
bonito napisał/a: | Jednak gwarancja do czegoś się przydała. Tak z ciekawości zapytam - chodzi o tylny dyferencjał czy o sprzęgło załączające napęd?
bonito |
Wg nich chodzi o tylny dyferencjał. W oleju znaleźli mnóstwo opiłków. Sprzęgło ponoć jest nienaruszone.
[ Dodano: 21-03-2014, 18:36 ]
mitsu00 napisał/a: | nasa1 napisał/a: | Auto w serwisie Japan Motors Katowice. Rozebrali dyfer, zauważyli jakieś opiłki i czekają na nowy dyfer, który ma przyjechać z Holandii. Obecny miał jakieś ślady "drastycznego" zużycia. Powiedzieli, że to albo wada montażu, albo wada fabryczna materiału. Twierdzą, że mieli jeden taki przypadek. Jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa o tym serwisie, bo informują mnie o wszystkim na bieżąco. Samochód zastępczy również dali. W przyszłym tygodniu odbiorę samochód, to napiszę bardziej szczegółowo. | I bardzo dobrze ze rozebrali, przynajmniej masz juz przejzystosc materii co mu dolegalo. Nie z przytoczonych przez ciebie symptomow nie powinno wystepowac prze jezdze na AUTO czy LOCK. |
Nie ukrywam, iż zasugerowałem im, że to może być problem, o którym poprzednicy napisali do mnie na forum ale myślę, że doskonale wiedzą o co chodzi. Chociaż.... czytając forum i problemy niektórych użytkowników z serwisem (przypomina mi się ktoś z Rzeszowa bodajże) to zaufania pełnego do serwisu nie mam nigdy.
[ Dodano: 26-03-2014, 10:32 ]
Hello, auto odebrane, dyferencjał wymieniony na nowy. Na razie cisza w kabinie.
[ Dodano: 28-03-2014, 19:16 ]
Niestety Panowie, przejechałem 500 km i problem powrócił. Wymiana dyferencjału na nowy nic nie dała. To musi być coś innego. Znowu trze przy skręcie na 4WD AUTO. W przyszłym tygodniu replay serwis
[ Dodano: 07-04-2014, 20:29 ]
Auto od piątku w serwisie.
Podejrzewają, że to jednak sprzęgło dyfra (jak sugerowałem im na początku, przed wymianą dyferencjału, zresztą za poradą kolegów z tego forum).
Teraz pewnie wymienią sprzęgło i dyfer na następny nowy, bo jak dyfer znowu zajechany, to wrócę do nich trzeci raz po wymianie sprzęgła?
Ja pierdziu, co za mechanicy w dzisiejszych czasach..... jak te dziewczyny z telefonami przed oczami na ulicach, co się zabijają o znaki drogowe i słupy... nie wiadomo czy zagadać, czy przejechać
[ Dodano: 02-05-2014, 17:10 ]
Zapomniałem odpisać To było sprzęgło dyferencjału - wada fabryczna, ale przy okazji mam nowy dyferencjał . Po wymianie przejechałem ok. 2000 km i spokój. |
|
|
|
 |
r.barcinski
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
|
Wysłany: 07-08-2015, 08:41
|
|
|
u mnie ta sama sytuacja sprzęgło dyferencjału padło i wyje na trybach Auto i Look. Tryb Eco spokój.
wyje tylko na skręconych kołach podczas ruchu, na postoju spokój.
Zakwalifikowane do wymiany w ramach gwarancji.
[ Dodano: 07-08-2015, 08:43 ]
a tak apropo to powiedzieli mi w serwisie żebym nie jeździł na stałe z napędami ?!?
jest ktoś kto lata non stop na trybie Look ? |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 07-08-2015, 09:43
|
|
|
Chyba tylko idiota jeździ na trybie lock. Auto jest dopuszczalne na asfalcie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-08-2015, 11:34
|
|
|
Lock w OII/III z prawdziwą blokada ma niewiele wspólnego. Ja bym tak od idiotów lekko nie nazywał innych. |
|
|
|
 |
r.barcinski
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
|
Wysłany: 07-08-2015, 12:48
|
|
|
w instrukcji pisze że nie jest to zakazane
zrobiłem 1000km z 0,5 tonową przyczepką i się posypało |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 07-08-2015, 15:03
|
|
|
Zakazane nie jest, ale polecane też nie. |
_________________ Pozdrowionka ! |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 07-08-2015, 17:49
|
|
|
Podczas odbioru auta z salonu i tzw.szkolenia z obsługi usłyszałem "żeby panu nie przyszło do głowy włączać na asfalcie tryb LOCK, tylko Auto lub ECO". Utkwiło mi to w głowie i tyle |
|
|
|
 |
nasa1
Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2015, 20:05
|
|
|
Grimm napisał/a: | Podczas odbioru auta z salonu i tzw.szkolenia z obsługi usłyszałem "żeby panu nie przyszło do głowy włączać na asfalcie tryb LOCK, tylko Auto lub ECO". Utkwiło mi to w głowie i tyle |
Nawet jeśli masz włączony LOCK to po przekroczeniu bodajże 70 km/h (nie pamiętam dokładnie ile) napęd przełącza się w tryb AUTO. Elektronika działa za kierowcę. Jeśli chodzi o tryb AUTO to używam go praktycznie non stop już w drugim Outlanderze (wcześniej Outlander II) natomiast czasami na autostradzie, kiedy jest sucha droga włączam tryb ECO wtedy bywa, że mniej spali ale tylko przy jeździe do 140 km/h bo potem pije jak smok Szczerze mówiąc tryby LOCK używałem może ze trzy razy w obydwu autach (4,5 roku) |
_________________ Outlander III, 2,3 diesel |
|
|
|
 |
|