Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5x - 2001] Galant kombi 2.5V6 PB+LPG, Aut.Tip - Ktoś zna?
Autor Wiadomość
kamilo3773 
Nowy Forumowicz

Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2017, 20:04   [EA5x - 2001] Galant kombi 2.5V6 PB+LPG, Aut.Tip - Ktoś zna?

Witam serdecznie

Powoli rozglądam się za Galantem, będzie to mój pierwszy Japończyk. Znalazłem takie cudeńko z Częstochowy, prosiłbym o jakieś opinie i spostrzeżenia. Może ktoś zna auto albo już je oglądał, widział gdzieś. Szukałem po tematach w dziale "Kupię Galanta" ale go nigdzie nie znalazłem.

- Auto od ponad pół roku w Częstochowie, ale blachy Krakowskie (może ktoś zna?).
- Gaz 2 letni, natomiast od ponad roku u właściciela. Więc gaz montowany jakoś przed sprzedażą przez poprzedniego właściciela. Więc LPG może być niskobudżetowe (mogę się mylić).
- Roczny rozrząd, na bieżąco oleje i płyny.
- Zawieszenie w DOBRYM stanie, niestety NIVO...
- "Wiosenne porządki" Brzmi jak gadka handlarza...
- Do roboty standardowo nadkola i zderzak.
- Możliwe żeby zderzak był tak poharatany, miałem 2 auta na glebie i zdarzały się jakieś odpryski ale bez przesady. Tym bardziej że przedni błotnik i maska są w fajnym stanie. Mam wrażenie jakby ten zderzak nie był z tego auta.
- W środku burdel. Kiera i skóra według mnie wygląda dobrze.
- Nabite prawie 6,5k wyświetleń (Co prawda to o niczym nie świadczyć, ale obawy jakieś mam)

Czy te przednie zagłówki tak wyglądają w Avance, bo widziałem też takie z otwartym środkiem
Ogólnie ten Avance jest tu kompletny, niczego nie brakuje?

VIN JMBLREA5W1Z001390

Czy jest ktoś w stanie rozkodować mi numer VIN, chodzi mi dokładnie o rocznik bo mam obawy że to nie jest 2001r. Nie mogłem go znaleźć w bazie danych.

https://www.olx.pl/oferta...4c9108;promoted

Cytat:
Witam
Dziś do sprzedania mam jedno z lepszych aut prosto z japoni czyli, Mitsubishi Galant w wersji Avance z silnikiem benzynowym 2.5 V6 o mocy 163 km i bezawaryjną skrzynią automatyczną TipTronic.
Od 2 lat założona bezproblemowa instalacja gazowa, średnie spalanie 12/15l. Auto posiadam ponad rok, niestety czas na wiosenne "porządki" na parkingu - więcej informacji w tym zakresie udzielę telefonicznie. Ponad rok temu wymieniony rozrząd.
Wszystkie płyny oleje wymieniane na bieżąco.
Zawieszenie pojazdu w dobrej kondycji nic nie stuka nic nie puka.

VIN JMBLREA5W1Z001390

Co jest do zrobienia ?
Niestety przez obniżone zawieszenie, przedni zderzak wygląda jak wygląda i standardowo jak to w prawie każdym galancie jest do wstawienia jedna reperaturka z tyłu.

Bogato wyposażona:
- przednie zawieszenie obniżone
- tylne zawieszenie NIVO
- czarna tapicerka skórzana
- halogeny pojedyńcze Avance
- hak
- tylna lotka
- klimatyzacja
- radio odtwarzacz płyt CD; wejście USB
- elektryczne lusterka
- 4 poduszki powietrzne
- Elektryczne szyby x 4
- halogeny
- tempomat
- ABS
- centralny zamek
- wspomaganie kierownicy
- zegary "High Contrast"
- pakiet AVANCE

Więcej informacji chętnie udzielę pod numerem telefonu.
Samochód jest do obejrzenia w Częstochowie. Dla zainteresowanych - więcej zdjęć mogę wysłać mailem. Auto w ciągłej eksploatacji.

Zapraszam

Ktoś doradzi czy opłaca się to oglądać?
Dodam że mam do Częstochowy ponad 600km, także nie chce robić wycieczek krajoznawczych. Gdyby było ok. to bym podleciał obejrzeć i standardowo runda stacja diagnostyczna, kompresja silnika i gazownik.

Za wszystkie odpowiedzi i pomoc z góry dziękuję!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-03-2017, 20:47   

O Boże, wygląda bardzo niezachęcająco, ale od początku...
kamilo3773 napisał/a:
JMBLREA5W1Z001390
Wg mojego dekodera to rocznik 2002 http://www.auto-parts.spb...BLREA5W1Z001390
kamilo3773 napisał/a:
Czy te przednie zagłówki tak wyglądają w Avance, bo widziałem też takie z otwartym środkiem
W tym roczniku nie może mieć takich zagłówków. Ja mam rocznik 2001 i zagłówki z dziurami, więc ten Gal też takie powinien mieć, ale o tym niżej.
kamilo3773 napisał/a:
Niby nie, ale:
1. Poduszka powietrzna kierowcy przedliftowa, więc mogło być "bum" przodem.
2. Wybierak biegów od anglika (sterowanie Tiptronikiem "+" i "-" po lewej stronie, a w "europejczyku" powinno być po prawej stronie).
3. Wracając do foteli to nie są fotele z tego auta. Jeśli skórzane fotele byłyby oryginalne z tej wersji to byłyby elektrycznie regulowane i podgrzewane. Tutaj mamy zwykłe i obszyte skają manualnie regulowane fotele bez grzania, mało tego wygląda jakby fotel pasażera był bardziej zużyty niż fotel kierowcy, więc pewnie pochodzą z "angola".
4. W tym roczniku nie było już montowane NIVO tylko zwykłe amortyzatory jak w sedanie.
5. Brak emblematów AVANCE na tylnych drzwiach, na tylnej klapie coś jest, ale nie widać co.
kamilo3773 napisał/a:
Mam wrażenie jakby ten zderzak nie był z tego auta.
Na pewno nie jest, o czym świadczy poduszka kierowcy. Widać, że zderzak był kiedyś biały.

Ogólnie z powodu wybieraka biegów i foteli obejrzałbym dokładnie okolice nr VIN na ścianie grodziowej, bo może to przekładaniec z "angola".

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 25-03-2017, 21:35   

Ten gal był sprzedany w Krk jako uszkodzony - tzn miał coś, bo sam go chciałem ale za pozno sie zgłsiłem. Z tego co kojarze to kupiony przez forumowicza chyba który też Lagnium ujazdza zrobiony i idzie dalej...:)
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

kamilo3773 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2017, 22:04   

Hugo napisał/a:
O Boże, wygląda bardzo niezachęcająco, ale od początku...
kamilo3773 napisał/a:
JMBLREA5W1Z001390
Wg mojego dekodera to rocznik 2002 http://www.auto-parts.spb...BLREA5W1Z001390
kamilo3773 napisał/a:
W tym roczniku nie może mieć takich zagłówków. Ja mam rocznik 2001 i zagłówki z dziurami, więc ten Gal też takie powinien mieć, ale o tym niżej.
kamilo3773 napisał/a:
Niby nie, ale:
1. Poduszka powietrzna kierowcy przedliftowa, więc mogło być "bum" przodem.
2. Wybierak biegów od anglika (sterowanie Tiptronikiem "+" i "-" po lewej stronie, a w "europejczyku" powinno być po prawej stronie).
3. Wracając do foteli to nie są fotele z tego auta. Jeśli skórzane fotele byłyby oryginalne z tej wersji to byłyby elektrycznie regulowane i podgrzewane. Tutaj mamy zwykłe i obszyte skają manualnie regulowane fotele bez grzania, mało tego wygląda jakby fotel pasażera był bardziej zużyty niż fotel kierowcy, więc pewnie pochodzą z "angola".
4. W tym roczniku nie było już montowane NIVO tylko zwykłe amortyzatory jak w sedanie.
5. Brak emblematów AVANCE na tylnych drzwiach, na tylnej klapie coś jest, ale nie widać co.
kamilo3773 napisał/a:
Mam wrażenie jakby ten zderzak nie był z tego auta.
Na pewno nie jest, o czym świadczy poduszka kierowcy. Widać, że zderzak był kiedyś biały.

Ogólnie z powodu wybieraka biegów i foteli obejrzałbym dokładnie okolice nr VIN na ścianie grodziowej, bo może to przekładaniec z "angola".

O rzesz w mordę....

No takich cyrków się nie spodziewałem :badgrin:
Dzięki serdecznie za rozkodowanie VIN i opis mankamentów.

Marcino napisał/a:
Ten gal był sprzedany w Krk jako uszkodzony - tzn miał coś, bo sam go chciałem ale za pozno sie zgłsiłem. Z tego co kojarze to kupiony przez forumowicza chyba który też Lagnium ujazdza zrobiony i idzie dalej...:)

A nie orientujesz się czy uszkodzenie było spowodowane kolizją czy może miał problemy z jakimiś podzespołami.
Teraz szukać tego forumowicza jak igły w stogu siana xD

No cóż, osobiście się trochę zraziłem do tego auta i szczerze nie wiem co myśleć...
A znowu zrobić 600km w jedną stronę, po to żeby się przejechać mi się nie widzi.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-03-2017, 23:44   

kamilo3773 napisał/a:
A znowu zrobić 600km w jedną stronę, po to żeby się przejechać mi się nie widzi.
No wiesz, napisałem tylko to co widzę na zdjęciach, ale jeśli Ci się podoba to na dystans nie patrz. To nie passat albo inne a6, które znajdziesz 2 domy dalej i możesz iść go obejrzeć pieszo :wink: Tych aut jest bardzo mało, z każdym miesiącem coraz mniej, więc...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-03-2017, 23:46   

kamilo3773 napisał/a:

http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1466540

ma_ko 
Mitsumaniak

Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
Wysłany: 26-03-2017, 00:15   

Hugo, co do zagłówków to ja też mam gala z 2001r i mam zagłówki bez dziur więc stawiam że były takie i takie.

a co do foteli to nie wiem czemu mówisz ze są obszyte, ja mam w swoim identyczny krój, fakt że elektryczne więc jeśli nie było skorzanych manualnych to faktycznie mogą być obszyte

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 26-03-2017, 00:38   

Bizi78 napisał/a:
kamilo3773 napisał/a:

To podlinkujmy jeszcze poprzedniego :wink:

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

czarny.marcin 
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Wysłany: 26-03-2017, 08:05   

Nie warto jechać nawet 1km niezły trup . A cała prawda jest od spodu .
W środku wszystko umęczone , nawet nie posprzątał tego syfu do zdjęć . Jak ktoś nie dba w środku to z resztą także nic dobrego nie zrobił .Wykładzina wszędzie wyłazi a koło pedału gazu wydarte jakby myszy wygryzły . No ale co się dziwić auto ma min 0,5 mln nalatane .

Ciekawe dlaczego od roku nie przerejestrowany , no chyba że częstochowski właściciel ma krakowski meldunek .

Hugo napisał/a:

a dwa lata temu było w nim tak

poprzedni właściciel wytrzymał z nim rok obecny także to chyba nie trzeba być filozofem co do jego stanu .
Zbliża się pewnie przegląd i robi się nie wesoło .
Samochody ogląda się głównie od spodu tam jest cała historia auta - zwłaszcza japońce .

.

BMW :D - jest
Lancer kombi 2.0 Sport :) -jest
Suzuki Swift :) - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest :)
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było

kamilo3773 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2017, 17:50   

mkm napisał/a:
To podlinkujmy jeszcze poprzedniego

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Bizi78 napisał/a:
kamilo3773 napisał/a:

Forum to jednak, jak książka serwisowa wszystkiego można się dowiedzieć :)

Przebrnąłem przez oba tematy i szczerzę powiedziawszy kolorowo to nie jest.

czarny.marcin napisał/a:
Nie warto jechać nawet 1km niezły trup . A cała prawda jest od spodu .
W środku wszystko umęczone , nawet nie posprzątał tego syfu do zdjęć . Jak ktoś nie dba w środku to z resztą także nic dobrego nie zrobił .Wykładzina wszędzie wyłazi a koło pedału gazu wydarte jakby myszy wygryzły . No ale co się dziwić auto ma min 0,5 mln nalatane .

Ciekawe dlaczego od roku nie przerejestrowany , no chyba że częstochowski właściciel ma krakowski meldunek .

poprzedni właściciel wytrzymał z nim rok obecny także to chyba nie trzeba być filozofem co do jego stanu .
Zbliża się pewnie przegląd i robi się nie wesoło .
Samochody ogląda się głównie od spodu tam jest cała historia auta - zwłaszcza japońce .

Auto kompletnie odpuszczam, może jakbym miał jakiś worek siana to bym reanimował...
Tak jak czarny.marcin napisał poprzedni wytrzymał rok, obecny też i idzie dalej...
Szkoda bo gdyby się tak nie sypała to bym się poważnie zastanowił.

Mimo to wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc, bardzo mi pomogliście.
Pozdrawiam wszystkich!

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 31-03-2017, 02:36   

czarny.marcin napisał/a:

Najistotniejsze pytanie - dlaczego przez rok auto nie przerejestrowane?
Bo tak!

Ja też nie każde auto przerejestrowuję - rekordzistę będę przerejestrowywał w tym roku po 5latach, bo się miejsce na pieczątki w dowodzie skończyło.
Nie chce mi się jechać w WK, nie chce mi się zmieniac identyfikatorów, na "obcych" tablicach jeździ się łatwiej...
Fakt, faktem auta nie sprzedaję, ale jakbym teraz sprzedawał nie wiem czy zmieniłbym tablicę... Zapewne ktoś by uznał, że jak świeże tablice to znaczy coś nie tak... :wink:

Odpowiedz do tematu