|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Problem z skrzynią biegów - szarpie przy ruszaniu |
Autor |
Wiadomość |
ktasior
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-05-2017, 15:25 [Z34A 1.3] Problem z skrzynią biegów - szarpie przy ruszaniu
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
Mam taki problem ze swoim Coltem Z34 - rocznik 2007 - benzyna 1.3 - wersja 6-biegowa. Allshift.
Opis problemu:
Raz na jakiś czas podczas ruszania strasznie szarpie. Tak jakby nie wchodził jakiś bieg. Problem ustępuje gdy zgaszę silnik i ponownie odpalę samochód. Problem ustane także gdy ruszę i przejadę tak szarpiącym autem kawałek drogi.
Podłączyłem samochód pod komputer i wyrzuca dwa błędy (zarówno w skrzyni biegów jak i silniku:
P1710 - kod błędu nieznany
P1830 - Przełącznik siłownika K/D otwarty - nieciągły
Sprawdziłem w manualu serwisowym do tego modelu i opisy błędów nastepujące:
P1710 - Malfunction of clutch actuator
P1830 - Engage error: gear shifting not possible because clutch is not open
Wskazuje to na wysprzęglik (tak mi się bynajmniej wydaje, może jestem w błędzie) - jednak wydaje mi się, że gdyby wysprzeglik był uszkodzony problem występowałby niezależnie od zapalania / gaszenia silnika. Byłem już w czterech warsztatach samochodowych i na razie nikt nie podjął się naprawy. Z góry bardzo dziękuję za rady i wskazówki. |
|
|
|
 |
Hyzz [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2017, 15:36 Re: Problem z skrzynią biegów - szarpie przy ruszaniu
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 22:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ktasior
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30
|
Wysłany: 03-05-2017, 15:39 Re: Problem z skrzynią biegów - szarpie przy ruszaniu
|
|
|
Hyzz napisał/a: | ktasior napisał/a: | Raz na jakiś czas podczas ruszania strasznie szarpie. Tak jakby nie wchodził jakiś bieg. |
WITAM ! ON CI SZARPIE CZY BIEGI NIE WCHODZĄ ???? |
Bieg wchodzi. |
|
|
|
 |
Hyzz [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2017, 16:13
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 22:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 03-05-2017, 18:35
|
|
|
Ktoś miał podobny problem z coltem z tą skrzynią - winą było całe kompletne sprzęgło. Może też być siłownik jak przedmówca twierdzi. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
|
|