Wymiana filtra paliwa |
Autor |
Wiadomość |
ruks
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lut 2015 Posty: 255 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-05-2017, 20:43 Wymiana filtra paliwa
|
|
|
Chciałbym wymienić u siebie w PIV filtr paliwa. Powiedzcie czy czekają na mnie jakieś większe trudności? Przeczytałem wątek że wskazówkami jak to zrobić w PIII ale u mnie nie widzę śruby do odpowietrzania a pompka wygląda jakby była nieruchoma. Próba wykręcenia jej tłoczka nie przynosi efektu ani w lewo ani w prawo. Czy wystarczy nowy filtr zalać świeżym paliwem i będzie dobrze? Jeśli tak to czy wlewać paliwo w środkowy otwór filtra czy te zewnętrzne żeby ono się też przefiltrowało. |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 16-05-2017, 21:26
|
|
|
Sruby nie ma - to ze pompka jest sztywna to dobrze - tak powinno byc
Jak wymienisz filtr to wlasnie pompujesz tak dlugo az tloczek sie calkiem usztywni.
[ Dodano: 16-05-2017, 21:47 ]
A tu masz filmik - chyba wresce IV bo rzeczywiscie ciagle wyswietlaja sie III
https://youtu.be/4d8S94sxHmI |
|
|
|
 |
ruks
Forumowicz

|
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
|
Wysłany: 17-05-2017, 09:03
|
|
|
faktycznie - to pewnie była znowu III na filmiku w czwórce ten czarny dzyndzel do pompowania jest mniejszy - sprawdziłem mam taki sam jak na Twoim zdjęciu - ale zasada działania taka sama. Czyli jak jest odpowietrzone to dzyndzla raczej nie ruszysz. U mnie też się nie poddaje.
W IV nie ma żadnej dodatkowej śruby odpowietrzającej - jak się zapowietrzy to wówczas pompujesz tym dzyndzlem aż się usztywni i tyle - chyba że jest woda do odkręcasz z dołu ten korek spustowy z dołu filtra.
Obawiam się jednak że wymiana za pierwszym razem (sam nie próbowałem) nie jest taka prosta i przede wszystkim "czysta" jak na tych filmikach
He,he - w serwisówce IV pokazują że do wymiany filtra trzeba go zdemontować najpierw w całości razem z pompka i dopiero po wyjęciu wymieniać - ale nie wiem czy to naprawdę konieczne -choć patrząc na zdjęcie chyba tak ?
http://faq.out-club.ru/do...00002808ENG.HTM |
|
|
|
 |
ruks
Forumowicz

|
Wysłany: 17-05-2017, 20:25
|
|
|
Wymieniłem, wyszło na to że operacja jest dosyć prosta a problemy pojawiły się nie tam gdzie sądziłem. Największą trudność to odkręcenie starego filtra i dekla z czujnikiem od spodu. Ten pierwszy że względu na kiepski dostęp, chociaż to zależy też od klucza i pewnie dlatego serwisówka podaje aby odkręcić cała podstawę a później dopiero filtr. Czujnik z kolei był mega mocno dokręcony. Największe zaskoczenie było przy odpowietrzaniu - tutaj nie ma pompki bądź u mnie nie działa gdyż po odkręceniu filtra nadal wszystko było nieruchome. Na szczęście filtr zalałem prawie do pełna paliwem (około 0,6l) i nie było problemów z odpowietrzaniem. Po pierwszym uruchomieniu zgasł niemal od razu, drugie odpalanie to około 3-4s kręcenia rozrusznikiem i temat z głowy. W porównaniu do odpowietrzania TDI po wymianie filtra tu można uznać że zrobiło się samo |
_________________ Zapraszam na wyprawy z Tramp wyprawy
 |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
|