|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Czerwona-niebieska kontrolka temperatury |
Autor |
Wiadomość |
MarcinZ
Mitsumaniak MarcinZ

Auto: colt 1.3 2009r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-05-2017, 22:07 [Z34A 1.3] Czerwona-niebieska kontrolka temperatury
|
|
|
Hej mam problem z temperatura ,a raczej ze wskaznikami temperatury .Zona ruszyla auto zimne po 8h ,przejechala z 1km i stanela na swiatlach stala 3 zmiany to ok .10min.ruszyla ze swiatel zapalił sie niebieski wskaznik i przez chwile swiecił i zgasł ,zapalił sie czerwony i po chwili zapalił sie niebieski i swiecily juz razem przez ok 10min to momentu zgaszenia auta.
PO zgaszeniu i odpaleniu ,kontrolki juz nie swiecily sie .Jak wrocilem z pracy podlaczylem obd2 i w telefonie monitorowalem temperature na Torque i dochodzila max.do 96c na postoju i zalaczal sie wentylator ,ale kontrolki nie zaswiecily sie ,a chodzil ze 20 min.Moze byc wina termostatu ,zawiesza sie ? niemam pomyslu jak mialbym wskazowke widac by bylo cos .A czerwona przy jakiej temperaturze sie zaswieca wogole ? |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 17-05-2017, 06:57
|
|
|
Najgorzej że nie ma żadnych błędów/ a może i dobrze, bo wygląda to na psujący się czujnik temperatury. Możliwe jest też wada termostatu ale czy on by tak generował zapalanie kontrolek w tak szybkim czasie... hmm możliwe - spróbuj wymienić go to nie duży koszt. Moim zdaniem jest gdzieś jakieś zwarcie, może coś przy wentylatorze się dzieje. A temperatura zapalanej kontrolki czerwonej to ponad 100C czy 102C tok mi gdzieś śmignęło - od 96 włącza się wentylator. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
MarcinZ
Mitsumaniak MarcinZ

|
Wysłany: 17-05-2017, 08:52
|
|
|
Pawlik84 napisał/a: | Możliwe jest też wada termostatu ale czy on by tak generował zapalanie kontrolek w tak szybkim czasie... hmm możliwe | myslisz ,ze tak moze byc ? termostat albo sie otworzy i nie zamknie ,albo zamknie i nie otworzy i to jego wada . Pawlik84 napisał/a: | od 96 włącza się wentylator. | to sie zgadza ,i dalej tempeatura nie rosnie . Pawlik84 napisał/a: | Najgorzej że nie ma żadnych błędów/ a może i dobrze, | sprawdzane TORQUE na telefonie ale szwagier Pistonsem sprawdzal i zero tez . Pawlik84 napisał/a: | Moim zdaniem jest gdzieś jakieś zwarcie, może coś przy wentylatorze się dzieje. | ale zalacza sie.
Rano po odkreceniu korka chlodnicy ,nie bylo widac PLYNU w szyjce ,ponaciskalem przewod gorny i bable szly ,az dziwne.Odpalilem auto i chodzil chwile bez korka ,ale zaczal sie podnosi poziom ,wiec zgasilem,dolalem plynu do zbiorniczka jest ponad MAX. i do chlodnicy.
Zastanawia mnie fakt ,ze przed majowka tez byla taka akcja ,dolalem plynu i ok na 2 tygodnie do wczoraj.
Korek by nie trzymal cisnienia i ubywa plynu ,niewiem jak tu jest.W e39 zmienilem kilka korkow ,a tez ubywalo plynu ale tam jest 2atmosfery . |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2017, 09:13
|
|
|
Może też tak byc jak piszesz problem z ubywanie płynu.
U mnie nic nie ubywa, nawet miałem korek otwarty przez kilka dni i nic nie ubyło. Mam ustawiony płyn na max i zero ubytków od kilku tys kilometrów gdy wymieniałem płyn.
Może gdzieś Ci ubywa, sprawdź czy chłodnica jest cała, czy przewody wodne sa całe i czy coś aby nie ucieka do silnika. W dwa tygodnie ubyło Ci to masakra jakaś.
Gdy wymieniałem płyn i układ się odpowietrzał (2-3 razy musiałem dolewać) to na początku też miałem akcje z czerwoną kontrolką ale wsio się unormowało. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
|
|
|
 |
MarcinZ
Mitsumaniak MarcinZ

|
Wysłany: 17-05-2017, 09:20
|
|
|
Pawlik84, jak odpowietrza sie ten uklad ,bo nie widze zadnych korkow ? Pawlik84 napisał/a: | nawet miałem korek otwarty przez kilka dni i nic nie ubyło. | jak otwarty -odkrecony ? Pawlik84 napisał/a: | sprawdź czy chłodnica jest cała, czy przewody wodne sa całe | nie widac bialych osadow na przewodach . Pawlik84 napisał/a: | czy coś aby nie ucieka do silnika | stan oleju sprawdzam ,jest MAX.i jest kolor normalny ,jezeli o to chodzi . Cytat: | W dwa tygodnie ubyło Ci to masakra jakaś. | tylko niewiem ,ile ,zebym ja jezdzil to kontolowal bym ,a zona smiga . Pawlik84 napisał/a: | Gdy wymieniałem płyn i układ się odpowietrzał | sam ? Cytat: | to na początku też miałem akcje z czerwoną kontrolką ale wsio się unormowało.
_________________ | sytuacja ,jak u mnie ? |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2017, 10:35
|
|
|
Kurczę pomyliłem korek chłodnicy od zatyczki zbiornika wyrównawczego
Sam wymieniłem płyn bez problemu i układ sam się odpowietrzył. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
|
|
|
 |
MarcinZ
Mitsumaniak MarcinZ

|
Wysłany: 17-05-2017, 11:04
|
|
|
Pawlik84 napisał/a: | układ sam się odpowietrzył. | niema zadnych odpowietrznikow ? Pawlik84 napisał/a: | Sam wymieniłem płyn bez problemu | to wiem zadna filozofia . Pawlik84 napisał/a: |
Kurczę pomyliłem korek chłodnicy od zatyczki zbiornika wyrównawczego | he he .... |
|
|
|
 |
|
|