Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Czas załączenia 2H -> 4H
Autor Wiadomość
gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-05-2017, 07:38   [3.2 DID] Czas załączenia 2H -> 4H

Jaki powinien być czas załączenia napędu z 2H na 4H przy prędkościach 50...80km/h ?
U mnie trwa to 30 sekund.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 22-05-2017, 09:23   Re: Czas załączenia 2H -> 4H

gshesiu napisał/a:
Jaki powinien być czas załączenia napędu z 2H na 4H przy prędkościach 50...80km/h ?
U mnie trwa to 30 sekund.

Zależy jak często go używasz.
Penie dopiero po 30 sek przestają migać koła?

gshesiu 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2017, 09:41   

tak, przestają migać lampki od przednich kół po 30 sekundach

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 22-05-2017, 09:46   

U mnie trwa to różnie - czasami w zasadzie od razu (z max 5 sek) czasami trzeba chwile poczekać - może i z 30 sek. Głownie to co zauważyłem samochód musi idealnie jechać na wprost i najlepiej aby się nie toczył siłą rozpędu zwalniając po przełączeniu dźwigni tylko już delikatnie "ciągnął" do przodu co oznacza właściwie jazdę ze stalą prędkością (bardzo lekko dodać gazu ) - wtedy zapina się szybko. Głownie chodzi pewnie o to jak mi się wydaje aby dostał sygnał równej prędkości obrotowej kół - stąd też np. trudniej się przełącza na nierównej nawierzchni czy krótkich odcinkach prostej, gdy widząc zakręt podświadomie lekko skręcamy kierownicą. BTW Kiedyś miałem taka sytuacje że w trakcie załączania musiałem dokonać dość ostrego skrętu - nic się nie stało - kontrolki dalej migały aż auto się ustabilizowało i wówczas się załączył.

[ Dodano: 22-05-2017, 10:09 ]
Możesz tez zrobić prosty test. Zatrzymaj auto - wrzuć N - zmień z 2h na 4h - wrzuć D i puść hamulec - u mnie przestaje migać w zasadzie od razu.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 22-05-2017, 10:35   

gshesiu napisał/a:
tak, przestają migać lampki od przednich kół po 30 sekundach

Żadko użwyasz.
Po przełączaj na postoju na "N" kilka razy. Musisz czasem używać tego, nie bedze zastawał się czujnik.

gshesiu 
Forumowicz

Wysłany: 24-05-2017, 07:30   

Sprawdziłem: przy prędkości 20...30km/h lekko z górki na D bez przyspieszania przełącza w obie strony w 3 mignięcia lampek. Na rondzie nie przełącza, czyli jak ma skręcone koła oraz przy przyspieszaniu za rondem. Na postoju na ręcznym hamulcu na N lub na P nie przełączył w 20 sekund, ale jak ruszyłem to po kilku sekundach przełączył. Czyli widać że z tym przełączaniem 2H-4H jest różnie.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 25-05-2017, 08:39   

jest różnie z prostego powodu. Żeby załączył się to muszę się przesunąć przesuwki po kołach zębatych. A żeby to odbyło się od razu to 2 koła zębate muszą się zgrać na tyle żeby przesuwka się po nich przesunęła. Raz ustawią się na wprost i bez problemu przesuwka się po nich przesuwa a raz trzeba trochę ruszyć żeby się ze sobą "zgrały".

konwen 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant 2.0 GLX 16V
Wysłany: 02-07-2017, 08:05   

Jestem zainteresowany zakupem PIV 2009 170km. Oglądałem i jeździłem. Jedynym mankamentem jest to że po przełączeniu na 4H cały czas mrugaja przednie koła, jak i wyżej 4HLc. Pomarańczowa kontrolka zapala się od razu a przednie koła wciąż mrugaja. Nie wiem co o tym sądzić.

gshesiu 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2017, 19:17   

konwen napisał/a:
Jestem zainteresowany zakupem PIV 2009 170km
Może trochę odpowiedź po czasie, ale z tego co mi wiadomo rok 2009 i 170KM raczej nie idzie w parze, modele 200KM wyszły produkcyjnie z końcem 2008r, więc jeżeli produkcja jest 2009 to już powinien być tam silnik 200KM

Odpowiedz do tematu