Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Galant 2.5 V6 LPG W-wa (pomocy)
Autor Wiadomość
matklo 
Nowy Forumowicz

Auto: Aktualnie brak :)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-05-2017, 13:58   Mitsubishi Galant 2.5 V6 LPG W-wa (pomocy)

Cześć!
Jako nowy, mam nadzieję przyszły członek Waszej społeczności, potrzebuję Waszej porady.
Szukam auta w automacie (celowałem początkowo w roczniki 2005+ ale niestety na rynku są same szroty). Poszerzyłem więc skalę roczników i wpadło mi w oko to oto ogłoszenie:
https://www.olx.pl/oferta...html#0908c10e1a
Nie najdroższy, nie najtańszy, gość chyba dużo w niego zainwestował, no i co dla mnie ważne ma go od 8 lat (sprzedający, ktorzy sprzedają auto po kilku miesiącach - to od razu mi podpada...)
Chciałbym dowiedzieć się od Was czego bać się w Galancie, czy cena jest adekwatna do rocznika/wyposażenia (stanu niestety nie sprawdziłem, mam do Wawy ok 200km więc jeśli jechać oglądać to już z zamiarem kupna).
Jak sprawuje się w tym modelu automat 4-biegowy, czy jest tak samo elastyczny jak np w starych audi, czyt 50km/h, 4 bieg, okolice 1100obr, 160km/h, 4 bieg, okolice 4000obr
Spalanie jeśli do 15l/100 to mnie nie interesuje, zwłaszcza że to lpg. Czy to prawda, że powyżej 120km/h panuje w środku hałas, czy naprawdę Galanty są słabo wygłuszone?
A propos lpg - czy te silniki dobrze go znoszą ?
Na jednym ze zdjęć, na prawym kielichu widać rdzę, czy to już go dyskwalifikuje jako dobry egzemplarz?
Z góry dziękuję Wam za odpowiedź i wszelkie rady - a może ktoś zna właściciela i to auto??
Pozdrawiam!
Mateusz

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 21-05-2017, 14:07   

Cena w sumie rozsądna jak za zadbanego przedlifta w kombi.

Prawy kielich wydaje się rudawy przy rurkach (o, widzę, że sam to napisałeś, trzeba się zastanowić czy warto to naprawiać)
Przy dynamicznej jeździe po mieście zmieścisz się spokojnie w tym spalaniu.
LPG znoszą bardzo dobrze, wiadomo trzeba wsadzić dobrą instalację i ładnie wystroić.

Czego bać się w Galancie? Tu masz FAQ
Przede wszystkim nadmierna ruda.

Co do hałasu, jak wcześniej jeździłeś autem klasy niższej to będziesz się czuł dobrze, jak jeździłeś autami tej samej klasy to możesz czuć niedosyt bo słychać szum powietrza przy dużych prędkościach. Bardziej niż silnik, to na pewno, ale ja jakoś z tym jeżdżę i nie widzę ogromnego problemu.

matklo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-05-2017, 14:22   

Wcześniej jeździłem AR156, Vectrą, BMW3, Renault Megane, Skoda Superb teraz szukałem też Audi A6 C4 (niestety nie ma zadbanych egzemplarzy w dobrej cenie).
Dzięki za przekierowanie do odpowiedniego tematu, myślisz że ten kielich można naprawić czy nie warto?
Po zrobieniu blach jest w tym spokój na kilka lat czy rok do roku trzeba odstawić do blacharza?

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2017, 14:32   

Zrobione porządnie daje spokój na kilka lat. Tylko do tego potrzebujesz naprawdę dobrego blacharza. Są przypadki z forum gdzie robili to partacze za duże pieniądze.

No i pamiętaj, że w Galantach nigdy nic nie wiadomo, naprawisz kielich a dwa tygodnie później ruda szmata wyskoczy na rantach drzwi :mrgreen: Trzeba sprawdzić też to zabezpieczenie podłogi, żeby nie było że psiknęli baranka żeby zakryć ogniska rdzy.

Powiem tak, jak dla mnie przy 140 można normalnie rozmawiać, dla niektórych przy tej prędkości już jest strasznie głośno.

Paweł84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 21-05-2017, 14:33   

szukaj czegoś po lifcie , większa szansa na dostanie lepszego egzemplarza , do tego ten automat w przed lifcie gorszy lubi się zepsuć
co do kielicha trzeba do robić , a robota nie należny do prostych .
Jeśli trafisz fajna sztukę i będziesz dbał to nic ci nie będzie przeszkadzało nawet wspomniany szum a auto się odwdzięczy niezawodnością

matklo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-05-2017, 20:53   

Dzięki za rady,
Panowie a jakie to ma zawieszenie? W internecie wyszukalem rozne informacje - przod wielowahacz? Czy kazde kombi mialo nivomaty?

Paweł84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 21-05-2017, 23:22   

po lift juz nie ma nivo , zawsze mozna zmienic

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 22-05-2017, 06:10   

Wielowahacz z przodu i z tyłu. Na pocieszenie napiszę, że to najtrwalsze zawieszenie wielowahaczowe z jakim się kiedykolwiek spotkałem.

matklo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-05-2017, 08:09   

Podsumowujac lepiej kupic polift
W jaki rocznik celowac?

Piospi 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 03' 2.5 V6
Wysłany: 22-05-2017, 08:27   

Prędzej celowałbym w dobry stan, a nie rocznik.

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-05-2017, 10:14   

Raczej chodziło matklo o to, które modele są poliftami, a nie który rocznik dokładnie kupić

Polifty od 99, poznasz po białych kierunkach, innych światłach tylnych i w wersjach poza Avance chromowany grill.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-05-2017, 12:47   

Mam identycznego kombi. Wszystko co piszą poprzednicy to prawda. Ruda to największy problem. Automat jest świetny i jeśli chcesz porównać do audi - to jeździłem kiedyś modelem 80 1.8 z 3 biegową skrzynią - ta w Galancie dużo lepsza bo i silnik mocniejszy i skrzynia samoucząca. Ta w audi była 3x zmieniana bo padała a w Galancie jeszcze jest OK.
Widoczny kielich jest już przeżarty - trzeba robić asap.
LPG też mam - sam zakładałem, dobra instalacja. Mieszany cykl to jakieś 11 l spala. Benzyny od 8 do 15.

Odpowiedz do tematu