nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
latikart
Nowy Forumowicz
Auto: pajero ii 1994 long
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-06-2017, 17:33 nie odpala
|
|
|
W moim pajero ii miałem nietypową awarie, otóż poprzedni właściciel kombinował przy kablach i klemach o aku i źle je zabezpieczył. Ostatnio podczas jazdy auto zaczęło mi wariować obroty spadamy i tracił moc aż w końcu samochód zgasł. Gdy otworzyłem maskę okazało się że z kabla od plusa spadła izolacja i przewód dotykał minusa w skutek czego rozładował się aku. Na miejscu samochód odpalił na kable bez problemu i wróciłem do domu ale po pasowaniu aku prostownikiem okazało się że rozrusznik pięknie się kreci ale samochód już nie odpala. Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
brzyydal
Forumowicz
Auto: pajero v6
|
Wysłany: 06-06-2017, 21:23
|
|
|
Hej. Bezpieczniki, przekazniki rozumiem sprawdziles. Potem zobacz czy pompa podaje paliwo,czy jest iskra. Jaki to silnik? Sprawdz jakie masz napiecie na akumulatorze i immobiliser jak masz. |
|
|
|
 |
latikart
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2017, 18:13
|
|
|
Silnik mam 2,5td. Bezpieczni sprawdziłem i sa ok, pompy paliwowej nie umiem sprawdzić ale wpadłem na pomyśl żeby odpalić na plaka psikanego w silnik i o dziwo odpalił bez problemu, silnik pracował pół godziny bez problemu jak zgasiłem to tez odpalił na pstrykniecie. Jutro sprawdzę na zimnym silniku. Dzieki na pomoc. |
|
|
|
 |
MarcinKK
Forumowicz
Auto: Pajero II NL 2.8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Wrz 2016 Posty: 66 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-06-2017, 06:54
|
|
|
A kontrolka od świec świeci się na zimnym ? |
|
|
|
 |
latikart
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-06-2017, 18:47
|
|
|
No i klops, nie odpalił. Jak można sprawdzić czy pompa paliwowa działa, a może filtr paliwa musze wymienić? A co do kontrolki to u mnie w ogóle się nie świecą a odpalam dopiero po pstryknięciu które słychać z silnika po przekręceniu kluczyka.
[ Dodano: 09-06-2017, 22:46 ]
A wie ktoś gdzie znajduje sie zawór zwrotny paliwa ? |
|
|
|
 |
brzyydal
Forumowicz
Auto: pajero v6
|
Wysłany: 12-06-2017, 00:07
|
|
|
Sprawdzasz po kolei czy dochodzi paliwo. znaczy luzujesz polaczenia i patrzysz czy cieknie /oczywiscie jak pompa pracuje/. Moze dochodzic do zapowietrzenia /nie wiem czy w tym silniku jest pompka manualna do pomocy??/. Oblukaj wszystkie wezyki nawet te powrotne. Zawor zwrotny /chyba/ jest z tylu pod kolo lewego naroznika. To jakis dwudrozny zawor. Sprawdz tez czy masz nieuszkodzone kabelki do czujnikow na silniku. Sprawdz jak tam filtr paliwa a moze w nim woda jest. /To chyba taka duza pucha rozkrecana w komorze silnika/. Najlepsza rade jaka moge Ci dac na odleglosc to sciagnij manuala bo na pewno pomoze. |
|
|
|
 |
|