Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka instalacja gazowa do Sigmy?
Autor Wiadomość
mikun81
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 20:43   Jaka instalacja gazowa do Sigmy?

Witam. Chcialbym sie dowiedziec jaka instalacja gazowa do Sigmy jest najlepsza? Chce zalozyc sekwencyjny wtrysk gazu. Moze ktos ma taka instalacje bo chcialbym sie dowiedziec jak sie sprawuje. Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Tomek210 
Forumowicz

Auto: Sigma'96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2007, 21:19   

Z sekwencyjnymi doświadczenia nie mam ale mam z mikserowymi - nie montuj takiej :)

mikun81
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 21:28   

dzieki za odpowiedz. Dowiadywalem sie i mowili ze na mikserowej te bedzie jezdzil. Ale zdecydowanie polecaja sekwencyjny.

burst
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 22:09   

Najlepsza odpowiedź: żadna, a jak już musisz to tylko i wyłącznie sekwencja.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2007, 21:44   

Ja pokusiłbym się na Twoim miejscu na zwykłą i założył blosa zamiast miksera (mikser około 60zł) (blos 300zł) różnica w jeździe bezcenna :wink:

Ale jeśli jeździsz mało to bym nie zagazowywał :D

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 21-03-2007, 08:46   

Witam. Mam instalację II generacji - nigdy nie sprawiła mi problemów. Syski masz może jakieś doświadczenia z blosem?
Pozdrawiam

syski
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 22:02   

Ja mam zamiar założyć blosa ale kiepsko stoję z finansami bo dopiero wymieniłem olej i filtr w skrzyni. Kolega ma w bmw 730 i próbowaliśmy na mixerze i blosie różnica jest niesamowita (ale owszem spalanie gazu wzrosło) porównywalne z jazdą na benzynie.
Jak masz tak jak u mnie źle dobrany parownik i mixer to spadek mocy jest rzędu 50-60KM czyli z 205 mam zaledwie 140-150KM i tak też się zbiera.

tylko trzeba pamiętać aby odłożyć na półkę silniczek krokowy bo do przeglądu musisz go mieć takie są wymogi ale do blosa go zdejmujesz.

w razie pytań służę pomocą
Pozdrawiam :D

[ Dodano: 22-03-2007, 22:11 ]
aha parownik jak jest mały też można poprawić ale jeśli ktoś nie bardzo wie o co chodzi nie polecam tego robić samemu :wink: zresztą jak i innych rzeczy związanych z udoskonalaniem instalacji gazowej a nie wspomnę o tlenku azotu :roll:

grzess81
[Usunięty]

Wysłany: 23-03-2007, 12:39   

syski napisał/a:
Ja pokusiłbym się na Twoim miejscu na zwykłą i założył blosa zamiast miksera (mikser około 60zł) (blos 300zł) różnica w jeździe bezcenna :wink:
co to jest ten blos i w którym miejscu to sie montuje ?

syski
[Usunięty]

Wysłany: 23-03-2007, 18:17   

grzess tak to wygląda

http://motonews.pl/forum/...=38&start=20&39

Myślę że tu znajdziesz wszystko w Czakramie w Tarnowie mają drogo ale od gaziarza znajomego można kupić taniej bo on ma upusty, nie pamiętam któryś kupił z wyprzedaży chyba 100 szt i miał tanio jak się dowiem to napiszę bo akurat gościa nie ma

Pozdrawiam i polecam :D

[ Dodano: 23-03-2007, 18:20 ]
Aha mój przekrój mixera to 32mm a przekrój a powinien mieć 70mm jak na benzynie
myślę że więcej nie trzeba dodawać jak jest zmulony :(

lech53
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2007, 21:07   

Polecam sekwencję , sam mam firmy DT GAS założona w Gdańsku na Sobieskiego, zrobiłem 50 tyś i spalanie - min. na trasie 10.5l, a max. przy ok 180km/h to 16l.
Pozdrawiam

syski
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 22:46   

Do powyższego mojego posta dodam tylko że jest parownik SUPER który stosuje się do silników powyżej 140kw(cena 350zł) bo na mniejszych reduktorach przy dużej prędkości może brakować gazu (lpg)

Założyłem dzisiaj blosa :mrgreen: na benzynie spoko 230km/h a jak miałem mixer tylko 205km/h (na mixerze spalanie przy okolo 140 i jeździe mieszanej 13,5l lpg )
Przyspieszenie na blosie lpg od 0 do 100 11,30s +- 1s jakie będzie spalanie na blosie

Jutro sprawdzę na lpg max prędkość i napiszę

Wydaje mi się że ta instalacja nie będzie się różniła od sekwencji

pozdrawiam :D

Tomek210 
Forumowicz

Wysłany: 29-03-2007, 23:13   

syski napisał/a:
Przyspieszenie na blosie lpg od 0 do 100 11,30s

A ja myślałem, że to moja Sigma zmulona jest - na lpg (mikser) do licznikowych 100km/h wyszło nieco ponad 10s.. Prędkości maksymalnej nie próbowałem i nie będę. Może ten Twój Blos ma za małą średnicę?
W wakacje na trasie Gdynia - Szczecin, z klimą i niezbyt wolną jazdą wyszło 12l/100km. W mieście ostatnio 14,4 :) Ale bywało i ponad 18..

syski
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 23:31   

Z danych wynika że sigma 24v na benzynie ma przyspieszenie około 10s na automacie więc masz naprawdę spox

srednicę blos ma 70mm czyli jest ok a osiągi zależą od wieku czynników np próba była pod górkę i nie miałem wyregulowanej dawki na analizatorze spalin bo zakładaliśmy z kolegą w pracy na przerwie więc tylko podaję tak jak mierzyliśmy na stoperze.
Po pracy wyregulowali mi w zakładzie na analizatorze i ustawili dawkę ale nie próbowałem bo korki na 4 . Jak będę wiedział coś więcej napiszę
Pozdrawiam :wink:

Tomek210 
Forumowicz

Wysłany: 30-03-2007, 00:03   

Dane podają 9s :)
Wiem że były dwa rozmiary Blosów - do słabszych i mocniejszych samochodów. Ty masz ten mniejszy chyba?

grzess81
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 12:44   

syski napisał/a:
Założyłem dzisiaj blosa :mrgreen: na benzynie spoko 230km/h a jak miałem mixer tylko 205km/h

A to co widać na moim liczniku to jest na gazie i to zwykłej instalacji za którą w tamtym roku zapłaciłem 1800 zł.
Ps. mogło byc więcej ale zaczeły przedemną wyprzedzać sie tiry i trzeba było hamowć
Ostatnio zmieniony przez grzess81 31-03-2007, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu