|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mmcs brak dźwięku ale ..... |
Autor |
Wiadomość |
Klekot
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-07-2017, 18:27 Mmcs brak dźwięku ale .....
|
|
|
Witam, przy okazji na forum.
Zakupiłem sobie Pajero z 2008 roku, 3.2 A/T. Fajne autko, ale do rzeczy.
Radio działało normalnie , aż tu nagle odpalam i nie gra. Wszystko startuje itp ale brak dźwięku.
Zacząłem analizować powoli i....
Po włączeni samego zapłonu gra normalnie , odpalam odcina dźwięk .... wyłączam zapłon włączam ponownie sam zapłon i gra odpalam nie gra... i tak wkolo.
Kopie dalej i co zauważyłem jak mam odpalony silnik nie mam tez aktywnej ikony audio control tej co są ustawienia powiedzmy procesora dźwięku, ale jak cofam kluczyk do pierwszej pozycji ikona się aktywuje i wraca dźwięk.
Mam jakieś doświadczenie ale takiego przypadku jeszcze nie widziałem. Może ktoś coś podszepnie, podpowie. Podejrzewałem spadek napięcia na aku przy odpalaniu - wyeliminowałem. Zakodowało się, zablokowało czy awaria ?
Dziekuje z góry
[ Dodano: 03-07-2017, 08:09 ]
Z konsultacji telefonicznej wskazania padły na wzmacniacz ?? Pod siedzeniem - poszukam tam przyczyny, obawiałem się że nie będzie łatwo |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 03-07-2017, 10:11
|
|
|
To że radio się wyłącza w momencie uruchomienia rozrusznika - to normalne - tak ma być. Problemem jest to że nie włącza się ponownie jak rozumiem po puszczeniu kluczyka po uruchomieniu silnika - może po prostu przekaźnik który za to odpowiada padł ?
Sprawdź czy działa Ci np. ogrzewanie tylnej szyby - choć w lecie to tylko chyba multimetrem - kontrolka może się świecić ale obstawiam że jest to na jednym obwodzie rozłącznaym w momencie używania rozrusznika tak jak radio. |
|
|
|
 |
Klekot
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
|
Wysłany: 03-07-2017, 10:56
|
|
|
Tylko ciekawe, że w momencie zgaszenia silnika ( cofnięcie kluczyka do pierwszej pozycji ) radio ożywa i uaktywnia klawisz Audio control.
sprawdzę te przekaźniki, zasilanie po odpaleniu silnika może dochodzić do wzmacniacza np inną drogą |
|
|
|
 |
Flaw
Nowy Forumowicz

Auto: P4 3.2
|
Wysłany: 14-10-2020, 10:15
|
|
|
Panowie pomocy.
Mam podobną sytuację. Mmcs działa, mogę przełączać się miedzy stacjami, wybierać utwory z hhd, ale co najciekawsze nic nie słychać w głośnikach nawet "pipania" przy wyborze trybu.
Bezpieczniki 17 radio i 19 audio są ok.
Czyżby wzmacniacz padł? Jak to mogę sprawdzić? |
|
|
|
 |
|
|