Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mmcs brak dźwięku ale .....
Autor Wiadomość
Klekot 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-07-2017, 18:27   Mmcs brak dźwięku ale .....

Witam, przy okazji na forum.

Zakupiłem sobie Pajero z 2008 roku, 3.2 A/T. Fajne autko, ale do rzeczy.

Radio działało normalnie , aż tu nagle odpalam i nie gra. Wszystko startuje itp ale brak dźwięku.
Zacząłem analizować powoli i....
Po włączeni samego zapłonu gra normalnie , odpalam odcina dźwięk .... wyłączam zapłon włączam ponownie sam zapłon i gra odpalam nie gra... i tak wkolo.
Kopie dalej i co zauważyłem jak mam odpalony silnik nie mam tez aktywnej ikony audio control tej co są ustawienia powiedzmy procesora dźwięku, ale jak cofam kluczyk do pierwszej pozycji ikona się aktywuje i wraca dźwięk.
Mam jakieś doświadczenie ale takiego przypadku jeszcze nie widziałem. Może ktoś coś podszepnie, podpowie. Podejrzewałem spadek napięcia na aku przy odpalaniu - wyeliminowałem. Zakodowało się, zablokowało czy awaria ?
Dziekuje z góry

[ Dodano: 03-07-2017, 08:09 ]
Z konsultacji telefonicznej wskazania padły na wzmacniacz ?? Pod siedzeniem - poszukam tam przyczyny, obawiałem się że nie będzie łatwo :)

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 03-07-2017, 10:11   

To że radio się wyłącza w momencie uruchomienia rozrusznika - to normalne - tak ma być. Problemem jest to że nie włącza się ponownie jak rozumiem po puszczeniu kluczyka po uruchomieniu silnika - może po prostu przekaźnik który za to odpowiada padł ?

Sprawdź czy działa Ci np. ogrzewanie tylnej szyby - choć w lecie to tylko chyba multimetrem - kontrolka może się świecić ale obstawiam że jest to na jednym obwodzie rozłącznaym w momencie używania rozrusznika tak jak radio.

Klekot 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 03-07-2017, 10:56   

Tylko ciekawe, że w momencie zgaszenia silnika ( cofnięcie kluczyka do pierwszej pozycji ) radio ożywa i uaktywnia klawisz Audio control.

sprawdzę te przekaźniki, zasilanie po odpaleniu silnika może dochodzić do wzmacniacza np inną drogą

Flaw 
Nowy Forumowicz

Auto: P4 3.2
Wysłany: 14-10-2020, 10:15   

Panowie pomocy.
Mam podobną sytuację. Mmcs działa, mogę przełączać się miedzy stacjami, wybierać utwory z hhd, ale co najciekawsze nic nie słychać w głośnikach nawet "pipania" przy wyborze trybu.
Bezpieczniki 17 radio i 19 audio są ok.
Czyżby wzmacniacz padł? Jak to mogę sprawdzić?

Odpowiedz do tematu