Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Buczenie przy przyśpieszaniu
Autor Wiadomość
MISIEK1981-M1 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-07-2017, 14:59   Buczenie przy przyśpieszaniu

Witam wszystkich,mam na oku ASX 1.6 2011, jeździłem nim i przy przyśpieszaniu przy 3- 4 tys. słychać takie buczenie jakby auto miało z 200 koni. Czy u was też tak jest. Proszę o szybką odpowiedź bo na 19 umówiłem się na kupno.

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 07-07-2017, 15:48   

Potwierdzam - ten temat był nieraz poruszany na forum

MISIEK1981-M1 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 08-07-2017, 05:40   

Znalazłem ten wątek ale żadnej sensownej odpowiedzi nie uzyskałem. Temat ucichł chyba w 2015r., znalazł ktoś jakieś sensowne rozwiązanie tego buczenia?

lookoff 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 MIVEC
Wysłany: 13-07-2017, 16:51   

Rozwiązania bezpośrednio związanego z silnikiem nie ma. Po prostu taka jego uroda :/ Moim zdaniem jest to efekt tego, że:
- blok silnika jest mały w porównaniu do komory w której się znajduje, przez co wszystkie hałasy i wibracje rezonują i potęgują to wrażenie.
- wygłuszenie całego pojazdu jest fatalne, a wręcz w wielu miejscach go brakuje.

Niektórzy to akceptują a inni walczą z tym, wygłuszając dodatkowo ASXa. Sam nad tym powoli pracuję (zrobiłem już tylne nadkola i bagażnik - bo najprościej), teraz zabieram się za maskę. Zastanawiam się jeszcze czy nie będę w stanie sam zrobić podłogi, ale to dopiero sprawdzę. Na koniec oddam go do wygłuszenia drzwi (to na pewno, nie mam ochoty ich sam rozbierać).

Na forum i w innych miejscach w necie można wyczytać, że takie dodatkowe wygłuszanie:
- nie pomogło wcale
- pomogło ale mało
- super ekstra pomogło :)

Czyli jak to zwykle w internecie, czytasz dużo i dalej nic nie wiesz :P Wydaje mi się, że problem polega na słabym wytłumieniu grodzi od silnika przez co buczenie dobrze słychać w kabinie. Trzeba teraz zauważyć, że nawet firmy wygłuszające wrzucające filmiki do sieci z pracy nad ASXem nie rozbierają deski, czyli oznacza to, że do grodzi raczej się nie dobierzemy. W takim wypadku, tu znowu tylko moja opinia, trzeba wygłuszyć wszystkie inne elementy (drzwi, podłoga, maska, bagażnik). Jeżeli zrobimy to połowicznie to efekt może być mizerny.

[ Dodano: 13-07-2017, 16:54 ]
A w ogóle to piszę na podstawie modelu z 2011 roku. Nie wiem czy po liftach się coś pozmieniało. Wydaje mi się, że pierwszy lift nic nie wniósł do tematu, ale nie znalazłem też żadnej opinii kogoś kto jeździ modelem z 2015 roku w górę.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 13-07-2017, 20:47   

Mam Asx z 2015 1.6 i powiem tak do 100km/h jest ok. radyjko gra i jedzie się fajnie ponad 100 zaczyna hałasować i czym szybciej tym głośniej /w matematyce to chyba nazywa się wprost proporcjonalnie /. Reasumując czym szybciej tym głośniej. Wniosek-nie przekraczć setki/żart/

Odpowiedz do tematu