|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lampa w zderzak |
Autor |
Wiadomość |
bluecd
Mitsumaniak
Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-07-2017, 18:15 Lampa w zderzak
|
|
|
Witam,
Wzialem od Zbyszka wlasnie wiazke do lewej lampy w zderzak po pognily piny we wtyku i obsadki ale tam byla juz jakas wczesniejsza rzezba:
Musze to naprostowac-czy ktos moglby podac oznaczenia/kolory przewodow do tej lampy/migacz+przeciwmgielne chyba/, moge pomierzyc ale chce ogarnac intencje autora rzezby. |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
plochu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 2003
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Kwi 2017 Posty: 68 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-07-2017, 18:47
|
|
|
bluecd napisał/a: | Musze to naprostowac-czy ktos moglby podac oznaczenia/kolory przewodow do tej lampy/migacz+przeciwmgielne chyba/, moge pomierzyc ale chce ogarnac intencje autora rzezby. |
Kolorów nie pamiętam, ale w zderzaku to masz raczej kierunek i pozycja/stop. Przeciwmgielne w górnej lampie. |
_________________ pzdr
bartosz "plochu" ploch
Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-07-2017, 19:48
|
|
|
plochu napisał/a: | bluecd napisał/a: | Musze to naprostowac-czy ktos moglby podac oznaczenia/kolory przewodow do tej lampy/migacz+przeciwmgielne chyba/, moge pomierzyc ale chce ogarnac intencje autora rzezby. |
Kolorów nie pamiętam, ale w zderzaku to masz raczej kierunek i pozycja/stop. Przeciwmgielne w górnej lampie. |
Dzienks ale sprawdzilem: kierunek i przeciwmgielne.
Tylko nie rozumiem po co ta dodatkowa rzezba, jak podlacze wtyczke od Zbyszka to nic nie swieci czyli bylo grzebane, pytanie -po jaka cholere...
To czarne gniazdko jest od pierwotnej wiazki chyba ale jak podlacze wiazke od Zbyszka to mi nie swieci, moze to jakies przed/poliftowe..., a te dodatkowe kombinacje to nie wiadomo do czego. |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
plochu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 2003
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Kwi 2017 Posty: 68 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-07-2017, 21:07
|
|
|
bluecd napisał/a: | Dzienks ale sprawdzilem: kierunek i przeciwmgielne. |
A gdzie w takim razie masz pozycyjne i stop?
Może ktoś tam kombinował aby górne lampy uruchomić?
O ile się nie mylę, to jeżeli auto jest "normalnym" europejczykiem to w zderzaku powinny być kierunki i pozycja / stop. W górnych kloszach światła cofania i w lewym dodatkowo przeciwmgielne. Pozycja w zderzaku musi być ze względu na przepisy, które mówiły o tym, że po otwarciu bagażnika muszą być widoczne oba światła pozycyjne (w przypadku Pajero prawe światło było zasłaniane przez koło zapasowe). Potem była jakaś zmiana, że wystarczy, że będą widoczne odbłyśniki, ale nie jestem pewien tego dokładnie. |
_________________ pzdr
bartosz "plochu" ploch
Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-07-2017, 09:38
|
|
|
Rzeźby nie było. Była pociągnięta dodatkowa wiązka od oryginalnej wtyczki do góry. Jak brałeś Miśka ode mnie, to pozycje były i na dole i na górze, "stop" były na górze (na dole była włożona żarówka z jednym obwodem), kierunki były góra/dół.
Aha, w zderzaku było przegnite wszystko, mogło być tak, że przewody do górnych lamp były wpięte nie w kostkę, tylko bezpośrednio w oryginalne kable. Ale nic nie było zmieniane na dole, po prostu poszły do góry dodatkowe kabelki. Jeżeli coś namieszane tam jest, to musiało to być jeszcze "przede mną"... |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-07-2017, 13:30
|
|
|
Sebastian_T napisał/a: | Rzeźby nie było. Była pociągnięta dodatkowa wiązka od oryginalnej wtyczki do góry. Jak brałeś Miśka ode mnie, to pozycje były i na dole i na górze, "stop" były na górze (na dole była włożona żarówka z jednym obwodem), kierunki były góra/dół.
Aha, w zderzaku było przegnite wszystko, mogło być tak, że przewody do górnych lamp były wpięte nie w kostkę, tylko bezpośrednio w oryginalne kable. Ale nic nie było zmieniane na dole, po prostu poszły do góry dodatkowe kabelki. Jeżeli coś namieszane tam jest, to musiało to być jeszcze "przede mną"... |
No spoko, w kazdym razie tak to wygladalo jak sie rozbiera po takim czasie.
Skoro sie zglosiles to wyjasnij jeszcze pare spraw,ok?
Na razie wycialem tamte kabelki(sa niezasilone) bo nie mialem czasu na zabawe-byle uruchomic lampke w zderzaku.
Jedna wiazka idzie w gore, druga w kier. haka. Nawiasem mowiac w haku sa tylko 3 piny-nie rozumiem-a reszta swiatel?
[ Dodano: 17-07-2017, 20:01 ]
bluecd napisał/a: | Sebastian_T napisał/a: | Rzeźby nie było. Była pociągnięta dodatkowa wiązka od oryginalnej wtyczki do góry. Jak brałeś Miśka ode mnie, to pozycje były i na dole i na górze, "stop" były na górze (na dole była włożona żarówka z jednym obwodem), kierunki były góra/dół.
No spoko, w kazdym razie nie wyglada to najlepiej-polaczenia niezaizolowane...
Skoro sie zglosiles to wyjasnij jeszcze pare spraw,ok?
Na razie wycialem tamte kabelki(sa niezasilone) bo nie mialem czasu na zabawe-byle uruchomic lampke w zderzaku.
Jedna wiazka idzie w gore, druga w kier. haka. Nawiasem mowiac w haku sa tylko 3 piny-nie rozumiem-a reszta swiatel? |
|
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 18-07-2017, 09:07
|
|
|
Haka nie dotykałem, był "od początku". Tylko wpinałem się w przewody od świateł w zderzaku, żeby je pociągnąć do górnych lamp (acz nie pamiętam, jak - czy w kostkę, czy w izolację obok kostki; ale raczej w izolację). Próbnikiem sprawdzałem, który był który i taki podpinałem na górze, bez rzeźby typu przepinki czy coś.
Na hak zakładałem bagażnik rowerowy z lampami, świeciło wszystko - kierunki, stop i pozycje. Gniazda w haku nie ruszałem. Gdzie są trzy piny? Może gniazdo przegniło? |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-07-2017, 16:37
|
|
|
Sebastian_T napisał/a: | Haka nie dotykałem, był "od początku". Tylko wpinałem się w przewody od świateł w zderzaku, żeby je pociągnąć do górnych lamp (acz nie pamiętam, jak - czy w kostkę, czy w izolację obok kostki; ale raczej w izolację). Próbnikiem sprawdzałem, który był który i taki podpinałem na górze, bez rzeźby typu przepinki czy coś.
Na hak zakładałem bagażnik rowerowy z lampami, świeciło wszystko - kierunki, stop i pozycje. Gniazda w haku nie ruszałem. Gdzie są trzy piny? Może gniazdo przegniło? |
Wlasnie rozpialem te przewody w gore-byly dodatkowe 2 kostki, zostawilem narazie tylko 1, oryginalna ale lampa w gorze i w zderzaku dziala wiec do czego ta wiazka do gory?
[ Dodano: 18-07-2017, 18:07 ]
bluecd napisał/a: | Sebastian_T napisał/a: | Haka nie dotykałem, był "od początku". Tylko wpinałem się w przewody od świateł w zderzaku, żeby je pociągnąć do górnych lamp (acz nie pamiętam, jak - czy w kostkę, czy w izolację obok kostki; ale raczej w izolację). Próbnikiem sprawdzałem, który był który i taki podpinałem na górze, bez rzeźby typu przepinki czy coś.
Wlasnie rozpialem te przewody w gore-byly dodatkowe 2 kostki, zostawilem narazie tylko 1, oryginalna ale lampa w gorze i w zderzaku dziala wiec do czego ta wiazka do gory? |
PS. Nie ma strachu, peknieta glowice i automat juz zrobilem. 10k+. |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 18-07-2017, 18:49
|
|
|
A gdyby tak porzeźbić w sposób następujący: Tył zderzak - lampy cofania i postój. Tylne duże: w miejsce cofania kierunkowskazy, duże środkowe stop i postój . Przeciwmgielne na swoim miejscu. Obecnie wiele terenowych tak ma. Jak to zrobię to zaprezentuję.
Pozdrawiam
[ Dodano: 18-07-2017, 18:52 ]
Wiem, wiem o przepisach, ale kto o tym wie, nawet na stacjach diagnostycznych |
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 18-07-2017, 23:01
|
|
|
bluecd napisał/a: | Sebastian_T napisał/a: | Haka nie dotykałem, był "od początku". Tylko wpinałem się w przewody od świateł w zderzaku, żeby je pociągnąć do górnych lamp (acz nie pamiętam, jak - czy w kostkę, czy w izolację obok kostki; ale raczej w izolację). Próbnikiem sprawdzałem, który był który i taki podpinałem na górze, bez rzeźby typu przepinki czy coś.
Wlasnie rozpialem te przewody w gore-byly dodatkowe 2 kostki, zostawilem narazie tylko 1, oryginalna ale lampa w gorze i w zderzaku dziala wiec do czego ta wiazka do gory?
|
Nie mam pojęcia. Ja ciągnąłem jedną...
PS. Co do głowicy i skrzyni - o skrzyni wiedziałeś, że robiłem, tak samo, że wymieniałem chłodnicę, bo była zabita, a co do głowicy... U mnie była OK, jeździłeś potem jakiś czas, z tego co opowiadałeś |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-07-2017, 23:28
|
|
|
PiotrC napisał/a: | A gdyby tak porzeźbić w sposób następujący: Tył zderzak - lampy cofania i postój. Tylne duże: w miejsce cofania kierunkowskazy, duże środkowe stop i postój . Przeciwmgielne na swoim miejscu. Obecnie wiele terenowych tak ma. Jak to zrobię to zaprezentuję.
Pozdrawiam
[ Dodano: 18-07-2017, 18:52 ]
Wiem, wiem o przepisach, ale kto o tym wie, nawet na stacjach diagnostycznych |
Ale oryginalna wiazka z wtyczka daje p.mgielne i kierunek w zderzaku.
[ Dodano: 18-07-2017, 23:33 ]
Sebastian_T napisał/a: | bluecd napisał/a: | Sebastian_T napisał/a: | Haka nie dotykałem, był "od początku". Tylko wpinałem się w przewody od świateł w zderzaku, żeby je pociągnąć do górnych lamp (acz nie pamiętam, jak - czy w kostkę, czy w izolację obok kostki; ale raczej w izolację). Próbnikiem sprawdzałem, który był który i taki podpinałem na górze, bez rzeźby typu przepinki czy coś.
|
Nie mam pojęcia. Ja ciągnąłem jedną...
PS. Co do głowicy i skrzyni - o skrzyni wiedziałeś, że robiłem, tak samo, że wymieniałem chłodnicę, bo była zabita, a co do głowicy... U mnie była OK, jeździłeś potem jakiś czas, z tego co opowiadałeś |
Nie mam pretensji, kupujac auta w Polsce juz sie przyzwyczailem.
Skrzynie robil Mirek /obecny Midparts/, musial zrobic tylko na sprzedaz bo az trzepienie w planetarkach powypadaly, zreszta sam to potwierdzil. A plyn faktycznie sie gubil od poczatku-moze przez te zabita chlodnice. Nic to, miejmy nadzieje ,ze jeszcze troche da rade. |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 19-07-2017, 08:00
|
|
|
Nie, ja skrzynię robiłem na samym początku, jak kupiłem, padła mi 4 czy 5 miesięcy od kupienia... Potem te 4 lata przejeździł bez problemu.
No ale to jakby nie temat tego wątku |
|
|
|
 |
|
|