Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E32A 1.8] Darmowy ABS :(
Autor Wiadomość
Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2007, 22:19   [E32A 1.8] Darmowy ABS :(

Pogłębiający się objaw (od ok 2-3 miesięcy) przy średnio mocnym nacisku na pedał.
Sprawdzono:
odłączyłem serwo - drgania inne lecz nie ustąpiły
zabielenie tarcz u dobrego tokarza powiedział że jedna minimalnie spaczona druga ok
zaciski działają prawidłowo i podczas zaciskania i puszczania (no ciężko sprawdzić ale skoro zaciski na prowadnicach chodzą lekko to chyba ok.
Czy może ktoś miał podobny objaw
PS tarcze roczne zmienione oczywiście z klockami, przeguby zewnętrzne mają ok 2 lat i nic nie trzeszczy przy max skręconych kołach
Czy piasta może się skrzywić?
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 20-03-2007, 22:27   

Luzów na piaście/łożysku albo sworzniu czy gdzieś tam na zawieszeniu na pewno nie masz?

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2007, 22:38   

Sztywno na łożyskach, gumy itp na zawieszeniu wymieniane jesienią zeszłego roku.
MICHI DWA STARE FOTY

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2007, 22:54   

jesli pedal drzy przy hamowaniu wina moze byc po stronie tylnych tarcz (wiadomo jesli kierownica to przod), polecam to sprawdzic.

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2007, 22:58   

Po podniesieniu jednego z przednich - lewego drgania są mocniejsze prawe jakby mniej.
Sprawdzono na postoju na 4 biegu "rozpędzając" i hamowanie.
MICHI DWA STARE FOTY

qss 
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8 GLSi '94
Wysłany: 21-03-2007, 07:12   

moim skromnym zdaniem ... to moze jednak wina tej lekko spaczonej tarczy ? skoro drgania ujawniaja sie tylko przy srednim nacisku to moze byc to ... przy mocnym nacisku spaczenie jest za male zeby drgalo ... przy slabym sie tego nie odczuwa ... ale to tylko taka opinia malo doswiadczonego kierowcy :P

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-03-2007, 07:57   

Mam zamiar pożyczyć inne tarcze. Po wyrównaniu ich u tokarza drgania nie ustały pomimo że tarcze były równe spod noża. Drgania występują też przy lekkim naciskaniu ale wtedy są mniej odczuwalne. Po prostu przy silniejszym nacisku są już mocne do tego stopnia że nawet pasażerowie to czują.
MICHI DWA STARE FOTY

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-03-2007, 09:44   

Maciek - przetocz jeszcze bebny z tylu (czy tam tarcze jak masz) - ostatnio toczylem tarcze dla kolegi z forum, bo po wymianie kompletnych przednich hamulcow dalej bilo. Przetoczenie tylu (kompletnego czyli tarcza i beben) dalo super efekt.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2007, 11:00   

toc napisalem ze jak bije w pedal to tyl do sprawdzenia, a wiekszosc zawsze sie upiera ze przednie sa winne wszystkiemu :D

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2007, 22:56   

Oki-doki sprawdzimy tył. Tu mam bębny nie były wymieniane od kiedy mam auto więc od 6 lat Nie było potrzeby bo co jakiś czas sprawdzałem czy cylinderki działają. czyściłem wszystko itp no i same bębny i okładziny są jeszcze w granicach tolerancji.
PS jutro srana jade kupić nowe szczęki bo po przetoczeniu bębnów stare mogą okazać się już zbyt słabe.

[ Dodano: 25-03-2007, 22:55 ]
Bębny zabielone bardziej niż przetoczone - nie były krzywe. Założyłem nowe szczęki KASHIYAMA. Ale mam już winowajcę przednia lewa tarcza. Jak jest zimna jest prosta po podgrzaniu zaczyna się krzywić ??????. Wymieniłem całe przednie zawieszenie na pożyczone całe McPerson'y stare zostały tylko tarcze i klocki. Objaw nie ustępował co było robić odpięcie zacisków z lewej -tej bardziej podejrzanej- w zacisk rozpórka i z podczepionyn zaciskiem na testy. objaw ustąpił więc prawdopodobnie to ta tarcza która w tym czasie nie brała udziału w hamowaniu.
MICHI DWA STARE FOTY

dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 01:09   

Opowiem swoja historie w tym temacie.Swojego Mitsu. zakupilem we wtorek 2 maja pod Frankfurtem.Wracalem nim do miejsca noclegu ok. 100 km.Zauwazylem to zjawisko,jakby trzepotania pod noga ,podczas hamowania.W srode nastepnego dnia skontaktowalismy sie ponownie z ostatnim wlascicielem.Na to on,ze tez to zauwazyl i nawet byl z tym w ASO/na przelomie roku/.Serwis nie znalazl przyczyny.Zapewnil natomiast,ze tarcze nie sa pokrzywione a sila hamowania jest prawidlowa.W srode i czwartek jezdzilismy troche po okolicy.Zjawisko trzepotania wystepowalo,aczkolwiek nie za kazdym hamowaniem.Zauwazylem,ze po nocy musialem ustawiac zegar-bo jakby sie zerowal.W piatek rano,kiedy czas byl wyruszac do Polski Misiek zamiast zapalic tylko jeczal i dziwnie stukal pod maska.Wlasnie to zerowanie zegara nasunelo mysl o niesprawnym akumulatorze, a nie o czyms powazniejszym-ktory to zostal na droge wymieniony.Jadac autobanem zachowywalem wieksza odleglosc od pojazdow i nawet tak sobie myslalem ,ze na czwartkowym spotkaniu popytam kolegow o ta hamulcowa przypadlosc.Tyle,ze nie ma jak na razie o co pytac bo przez 1200 km do W-wy i odpukac, do dzisiejszego dnia zjawiska trzepotania nie ma, a bylo.Interpretacje tych faktow pozostawiam kolegom.

waldi-1 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Wysłany: 12-05-2007, 09:53   

tak sobie czytam i mysle, moze to cos z drązkiem reakcyjnym ,stabilizator???? może warto to sprawdzić

http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287

Odpowiedz do tematu