Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 MPI] Kilka pytań odnośnie opieki nad Pininem
Autor Wiadomość
MilesSs 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-08-2017, 16:12   [1.8 MPI] Kilka pytań odnośnie opieki nad Pininem

Drodzy Forumowicze, pomocy!

Jako świeżo upieczony właściciel Pinina chciałbym kilka informacji zdobyć/potwierdzić/skonsultować :) Z wami, bo w warsztatach różne rzeczy mówią, a jeszcze rachunki wystawiają za to...

Autko: Pinin 2003, 1.8 MPI kupione u dealera używek(tak więc o manualu użyszkodnika mogę pomarzyć, tylko PDF po angielsku...)

1) Czytając o komputerze pokładowym ktoś wspomniał o wyświetlającym się szacowanym zasięgu... Zacząłem się więc zastanawiać co mój powinien pokazywać? Górna część ekraniku(żaden kolorowy, stary dobry poczciwy z czarnym tekstem na zielonej podstawce :P ) wyświetla temperaturę na zewnątrz, spalanie, godzinę. To wszystko? Pół ekranu wolne a nic tam nie ma... Radio ma niefabryczne, Blaupunkt(o ile ma to znaczenie).

2) No tak, komputer. Nieważne czy się toczę na 2 biegu po osiedlu, czy wyprzedzam na autostradzie mając 150 kmh na zegarze, zawsze pokazuje między 11.9 a 12.3 litra / 100km. Coś mi nie pasuje, a może po prostu się nie znam, ale one się "uczą" prawda? Czasami po odpaleniu/staniu na światłach na luzie obroty trzymają się na 1500, a czasem zjeżdżają sobie do spokojnych postojowych 500? 800? Poniżej 1000 definitywnie. Silnik nie gaśnie, co to to nie, nigdy, po prostu zachowuje się jakby miał innego kierowcę. Chciałbym więc zresetować go. Odpiąć klemę, 30 minut odstać, potem zgodnie z poradnikiem do Carismy wyszkolić na nowo? Czy lecieć odrazu podpiąć pod komputer gdzieś i ogarnąć co jest nie tak? Czy po prostu jeździć aż się "przestawi" na nowego użyszkodnika za kółkiem?

3) [edit:] Kierunkowskaz zrobiony, niemądry ja, nie spojrzałem, a padła żarówka...

4) Konserwacja. No zakonserwowałbym go, ale jak? Spray konserwujący, przeczyścić/zedrzeć lekką warstwę Rudej Jędzy która się zaczyna wprowadzać i dopiero? Czy ktoś poleci jakiś środek dobrze konserwujący(w cuda że będzie niedrogi nie wierzę...)? "Bo znajomy ma swojego Gulfa taką śmieszną żółtą kleistą mazią wymalowanego w wielu miejscach i nie narzyka" :rolleyes:

5) Dobrego mechanika od Pininów na terenie Wrocławia ktoś może polecić? Boję się, że jak coś walnie to zanim znajdę kogoś ogarniętego to rozwalę całe auto na kawałki.

I w sumie to tyle(ha! Na razie tylko!). Odgórnie dziękuję za pomoc. Próbowałem szukać części z informacji po sieci i tutaj, ale przekopywanie się przez hektary postów przyniosły mizerne skutki. Może się nie nadaję do kopania.

Dzięki wielkie!

PS Tak, to 1 mój post. Nie, nie witam się. Nie lubię :(

moskit33 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi pinin 1.8 mpi
Wysłany: 15-05-2018, 14:56   

Jeżeli radio nie oryginalne to tylko górna część wyświetlacza będzie Ci działała . Co do rdzy to powiem Ci obyś się nie przestraszył . Ponieważ chcąc to zrobić porządnie to naprawdę potrzeba dużo pracy , ponieważ nawet pod powłoką antykorozyjną potrafią być przeżarte miejsca .

romek atomek2 
Forumowicz

Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
Wysłany: 17-05-2018, 12:53   

ad radio nie ORI :

dawno to zrobiłem / nakręciłem i na YT wrzuciłem.
nie da się = nie chce mi się.

https://www.youtube.com/watch?v=efO_s0yNzvg

Odpowiedz do tematu