|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z obrotomierzem silnika |
Autor |
Wiadomość |
WlodekBilcza
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2017, 09:45 Problem z obrotomierzem silnika
|
|
|
Witam panowie mam taki mały problem od jakiegoś czasu w moim pajero II 3.0 v6 obrotomierz po odpaleniu pokazuje mi cały czas 3000 obrotów a w momencie dodania maksymalnych obrotów wskazówka wychyla się dosłownie o 100 obrotów więcej . Zdarza się czasami taka sytuacja ze na kilka chwil wszystko wraca do normy. Czy to będzie wina zegarów czy brak sygnału z modulatora silnika ???? W jaki sposób można to sprawdzić . |
|
|
|
 |
dolek
Nowy Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8
|
Wysłany: 14-09-2017, 11:25
|
|
|
Witam. Też się podepnę pod temat obrotomierza. Nie działa mi obrotomierz. Zegary sprawdzone gdzie mogę jeszcze zaglądnąć, Może jakiś czujnik jak tak to gdzie go szukać. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
boczek140
Forumowicz

Auto: Pajero I
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Cze 2017 Posty: 80 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 14-09-2017, 20:45
|
|
|
Co prawda mam Pajero I ale może podobne rozwiązanie jest w PII, warto sprawdzić. Tez miałem problemy z obrotomierzem, raz na jakiś czas załapał ale przeważnie wskazówka była na dole. Sprawdziłem wszystko sygnał od cewki, napięcie i wszystko było niby OK. rozebrałem obrotomierz i problem tkwił w płytce. Okazało się że na płytce padł rezystor i uszkodził kondensator. Fotki poniżej. Koszt naprawy to 1.60 zł
Stary kondensato VS nowy:
Tak wygląda uszkodzony kondensator
Nowy rezystor
I naprawiona płytka obrotomierza
]
I wszystko trybi |
_________________ Pajero I - 2.6
 |
|
|
|
 |